Logo
Print this page

Ξένοι στην ίδια χώρα: Με όνειρο το Hollywood, το Broadway και την τηλεόραση

Τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, ένα κοινό: Η πίστη να αναδειχθούν στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στις ΗΠΑ.  Ο Άγγελος, η Έσθερ, η Ιωάννα και η Φιόνα: Έλληνες νεαρής ηλικίας που βρέθηκαν με διαφορετικό τρόπο στην Αμερική, με στόχο να κερδίσουν τον χώρο τους είτε στο Broadway, είτε στο Hollywood, είτε κάπου όπου το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.  Μετανάστες της σύγχρονης γενιάς σε έναν χώρο ανταγωνιστικό, ο οποίος, όσο κι αν προέρχεται από μια δυνατή αγορά, δεν αφήνει περιθώρια σε όλους.  Θα τα καταφέρουν;  Ο χρόνος θα δείξει.  Μέχρι τότε, διαβάστε την ιστορία τους (αλφαβητικά).

ΑΓΓΕΛΟΣ

unnamed 1

Ονοματεπώνυμο: Άγγελος Διαμαντουλάκης

Ηλικία: 33 ετών

Τόπος κατοικίας στην Ελλάδα: Αθήνα

Τόπος διαμονής στις ΗΠΑ: Hollywood, California

Τι κάνει σήμερα: Γράφει ένα σενάριο με τίτλο «Zωή μέσα μου». Ετοιμάζει μία ταινία μικρού μήκους που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα και βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο Project "NO MORE ALONE" .

 

Πότε πήρε απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και γιατί; 

Η συγκεκριμένη προοπτική τριγυρνούσε στο μυαλό μου τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο έτος όμως αυτή η προοπτική έγινε μονόδρομος για την ζωή μου καθώς οι ιδέες μου πάνω στο σενάριο, στη σκηνοθεσία αλλά και στην τεχνολογία είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθούν στην πατρίδα μου. Αυτά δυστυχώς δεν είναι μόνο δικά μου λόγια-συμπεράσματα...

Στοχεύει στην αμερικανική ή την ελληνόφωνη αγορά;

Και στις δύο. Όταν ετοιμάζεσαι να ταξιδέψεις στην Αμερική σχεδιάζεις τα πλάνα σου έτσι ώστε να μπορέσεις να δικτυωθείς στην Αμερικάνικη και στην παγκόσμια αγορά. Ποτέ όμως δεν εγκαταλείπεις τη γλώσσα και τη πατρίδα σου. Πάντα θα δημιουργώ για τους Έλληνες όπως επίσης πάντα θα προσπαθώ να βοηθήσω την χώρα μου απ' όπου κι αν βρίσκομαι.

unnamed

Έχει βρει κάποιες ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προτάσεις/προοπτικές;

Μόλις ανακοίνωσα την απόφαση μου να ταξιδέψω στις ΗΠΑ είχα προτάσεις από εταιρίες παραγωγής που ενδιαφέρονται για άμεση συνεργασία μαζί μου. Με την μια εταιρία οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά...

Θα έκανε κι άλλες δουλειές παράλληλα, εάν στην αρχή δεν εξασφάλιζε το κατάλληλο εισόδημα από τις θεατρικές/κινηματογραφικές/τηλεοπτικές δουλειές;

Όπως γνωρίζετε εγώ κινούμαι και στον τομέα της τεχνολογίας (διαδίκτυο-τηλεόραση). Αυτή την εποχή δημιουργώ το project "Νο Μore Alone" το οποίο είναι ένα software που ενσωματώνεται στις νέες τηλεοράσεις και με το οποίο φιλοδοξώ ν' αναβαθμίσω την παγκόσμια τηλεόραση. Αυτό είναι κάτι που θα παρουσιάσω άμεσα στην Αμερική.

unnamed 4

Υπάρχει ως Plan B η επιστροφή στην Ελλάδα ή επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ;

Η επιστροφή στην Ελλάδα θα γίνεται συχνά για διακοπές και φυσικά για να επισκέπτομαι μέλη της οικογένειας μου ή φίλους. Όσο όμως η Αμερική θα μου προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργώ δεν θα υπάρχει πιθανότητα μόνιμης επιστροφής.

Τον τρομάζει η διαφορά στον τρόπο ζωής;

Καθόλου. Ίσα ίσα που ανυπομονώ να τον γνωρίσω, να μπω στην «φιλοσοφία» του και πιστεύω ότι θα καταφέρω να προσαρμοστώ γρήγορα.

Τι συμβουλεύει όποιον/όποια θέλει να πράξει το ίδιο;

H ζωή τελειώνει μόλις σταματήσουμε να παλεύουμε για τα όνειρα μας. Αν πραγματικά κάποιος πιστεύει πως είτε στην Αμερική είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του, τότε να μη τον σταματάει τίποτα. Γνωρίζω πολλούς που θέλουν αλλά διστάζουν επειδή είναι μακριά. Μακριά όμως είναι μόνο όπου δε θέλεις να πας.

ΕΣΘΕΡ

esther 5

Ονοματεπώνυμο: Έσθερ Μαρκάκη

Ηλικία: 27

Τόπος κατοικίας στην Ελλάδα: Εκάλη, Αθήνα

Τόπος διαμονής στις ΗΠΑ: Νέα Υόρκη

Τι κάνει σήμερα: Αφότου εργάστηκε στο μάρκετινγκ για ενάμιση χρόνο, σπούδασε υποκρικτική στο New York Film Academy και  τώρα επεκτείνει τις σπουδές της.

 

Πότε πήρε απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και γιατί:

Τον Φεβρουάριο του 2015, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά για μένα.

Στοχεύει στην αμερικανική ή την ελληνόφωνη αγορά;

Στην αμερικάνικη σίγουρα, μιας που τα αγγλικά είναι η μητρική μου γλώσσα.

Έχει βρει κάποιες ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προτάσεις/προοπτικές;

Πολλές! Στην Αμερική και ιδικά στη Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες υπάρχουν παντού προοπτικές για να ασχοληθείς με την υποκριτική, το τραγούδι, τη φωτογραφία, και γενικά τις τέχνες. Η Νέα Υόρκη για μένα είναι από μόνη της "an artist's inspiration". Όπου και να κοιτάξεις υπάρχουν ευκαιρίες και creativity.

esther 23

Θα έκανε κι άλλες δουλειές παράλληλα, εάν στην αρχή δεν εξασφάλιζε το κατάλληλο εισόδημα από τις θεατρικές/κινηματογραφικές/τηλεοπτικές δουλειές;

Σίγουρα. Όσο όμορφη και ιδανική να είναι η Νέα Υόρκη για έναν καλλιτέχνη, είναι δυστυχώς πολύ ακριβή πόλη για να ζεις. Αλλά δικαίως πιστεύω.

Υπάρχει ως Plan B η επιστροφή στην Ελλάδα ή επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ;

Επικεντρώνομαι αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προοπτική για μένα, ειδικά τώρα με την κατάσταση έτσι όπως είναι. Δεν υπάρχει προοπτική και ειδικά στον τομέα της τέχνης για μένα, από τη στιγμή που τα αγγλικά είναι η μητρική μου γλώσσα. Από μικρή ήθελα να ζήσω στην Αμερική και πόσο μάλλον να κυνηγήσω το όνειρό μου και την αγάπη μου για τις τέχνες στην Αμερική.

esther 1

Την τρομάζει η διαφορά στον τρόπο ζωής;

Καθόλου! Ίσα ίσα, στην Αμερική βρήκα επιτέλους τον εαυτό μου. Στην Ελλάδα ένιωθα σαν outsider γιατί ήμουν το Αμερικανάκι, που ντυνόταν διαφορετικά, σκεφτόταν και μιλούσε διαφορετικά και που γενικά είχα άλλα ενδιαφέροντα και αμερικάνικες συνήθειες. Σωματικά μπορεί να ήμουν στην Ελλάδα αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου ήταν πάντα στην Αμερική. Πάντα ήξερα τα πάντα για την Αμερική και ειδικά για τον χώρο της τέχνης. Από μικρή άκουγα μόνο Αμερικάνικη μουσική, έβλεπα αμερικάνικες σειρές και ταινίες και μεγάλωσα σαν αμερικανάκι. Οκ και σαν ελληνίδα, αλλά για κάποιο λόγο ποτέ δε μου ταίριαζε η Ελλάδα. Για αυτό και όταν ήρθα στην Αμερική, επιτέλους ήμουν ο εαυτός μου, περιτριγυριζόμουν από άτομα σαν και μένα, και έκανα και έβλεπα όλα τα πράγματα που τόσο καιρό επιθυμούσα και αγαπούσα από μακριά.

esther 53

Τι συμβουλεύει όποιον/όποια θέλει να πράξει το ίδιο;

Να το κάνει! Η ζωή είναι μικρή και πρέπει να κυνηγάς αυτό που αγαπάς. Και είμαι η ίδια παράδειγμα πως ποτέ δεν είναι αργά και όταν αγαπάς κάτι μπορείς να το καταφέρεις despite all the difficulties and obstacles. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να έρθω εδώ στα 27 μου από όλες τις απόψεις και είμαι σίγουρη πως πολλοί μπορεί να με θεωρούν τρελή και με τα μυαλά στον αέρα. Αλλά πιστεύω πως στη ζωή πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς και που σε κάνει ευτυχισμένη, ή τουλάχιστον να το προσπαθήσεις όσο μπορείς και ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμη υπάρχουν πολλά εμπόδια, κυρίως οικονομικά, που πρέπει να ξεπεράσω αλλά δε θα τα αφήσω να με σταματήσουν. Και συμβουλεύω όποιον θέλει να κάνει το ίδιο, να το κάνει σίγουρα. Και θα χαρώ πολύ εννοείται να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ όποιον χρειαστεί τη βοήθειά μου.

ΙΩΑΝΝΑ

JOANNA 3

Ονοματεπώνυμο: Τζοάννα (Ιωάννα) Καλαφάτη

Ηλικία: 26

Τόπος κατοικίας στην Ελλάδα: Νέα Μάκρη Αττικής

Τόπος διαμονής στις ΗΠΑ: Λος Άντζελες

Τι κάνει σήμερα:  Δουλεὐει ως ηθοποιὀς, κάνει ρεπορτάζ, αρθρογραφεί αλλά και φωτογραφίζει για διἀφορα site και περιοδικἀ, με κύριο θέμα τα ταξἰδια.

 

Πότε πήρε απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και γιατί:

Η απὀφαση δεν ἠταν δικιἀ μου. Ὀταν τελεἰωνα το δημοτικὀ, οι γονεἰς μου πἠραν απὀφαση να μετακομἰσουμε οικογενειακὠς στις ΗΠΑ για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες , ως επίσης για το δικό μου μέλλον. Στην ηλικία που ήμουν τότε βἐβαια, αρχικά δεν αντιλήφθηκα τον λὀγο για την απὀφαση. Αυτό που τότε καταλἀβαινα, ήταν ὀτι ἀφηνα το σπἰτι και τους φἰλους μου πἰσω. Πέρασαν χρὀνια για να αντιληφθω και να εκτιμἠσω την αποφασἠ τους.

Στοχεύει στην αμερικανική ή την ελληνόφωνη αγορά;

JOANNA 4

Επειδἠ μετακὀμισα Νεα Υὀρκη ἀπο μικρἠ ηλικἰα, και μιλἀω Αγγλικἀ με Αμερικἀνικη προφορἀ, στοχεὐω περισσότερο στην Αμερικἀνικη αγορἀ, όπου υπἀρχουν περισσότερες ευκαιρἰες. Βοηθά βἐβαια το οτι λἰγοι ηθοποιοἰ μιλουν Ελληνικἀ στο χὠρο του Hollywood, ἀρα μου ἐχουν δοθεἰ ευκαιρἰες λὀγο της γλὠσσας που δὐσκολα θα είχα διαφορετικά στο ξεκίνημα της καριἐρας μου.

Έχει βρει κάποιες ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προτάσεις/προοπτικές;

Το Λος Ἀντζελες εἰναι ίσως η πλἐον ανταγωνιστικἠ πὀλη στον κὀσμο ως προς τον κινηματογράφο και την τηλεὀραση . Ἐχω παἰξει σε ανεξάρτητες παραγωγἐς που ἐχουν προβληθεί σε διἀφορα φεστιβἀλ, ὀπως σε ένα μικρής διαρκείας στο οποἰο πρωταγωνιστούσα και το οποίο προκρίθηκε στις Καννες. Ο τελευταἰα μου εργασία ἠταν στο Metal Gear Solid V: Phantom Pain, που σημεἰωσε μεγαλη επιτυχἰα σαν video game, και μου ἐδωσε την ευκαιρἰα να γνωρἰσω και να δουλἐψω με καταξιωμένους και γνωστοὐς ηθοποιους – το θεωρὠ ἀπο τις καλὐτερες εμπειρἰες μου, αν και ο ρὀλος μου ηταν μικρὀς.  Το αντικείμενο που με ἐχει βοηθἠσει περισσὀτερο στο Λος Αντζελες εἰναι ο ρόλος μου σαν παρουσιάστρια / reporter με συνεντεύξεις σε διἀφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Ἐτσι μου ἐχει δωθεἰ η ευκαιρἰα να γνωρίσω και να συζητἠσω με ηθοποιούς και σκηνοθἐτες που εκτιμὠ πἀρα πολὐ, ὀπως ο George Miller (σκηνοθἐτης του Mad Max )

JOANNA 1

Θα έκανε κι άλλες δουλειές παράλληλα, εάν στην αρχή δεν εξασφάλιζε το κατάλληλο εισόδημα από τις θεατρικές/κινηματογραφικές/τηλεοπτικές δουλειές;

Σιγουρὀτατα! Ὀλοι στην αρχἠ (αλλά και αργότερα) κἀνουμε ἀλλες δουλειἐς για να στηριχθοὐμε οικονομικά. Η υποκριτικἠ δεν εἰναι σταθερὀ επἀγγελμα, και αν δεν ἐχεις φτἀσει σε αρκετἀ ψηλὀ επἰπεδο (π.χ. πρωταγωνιστἠς σε επιτυχημένη τηλεοπτικἠ σειρἀ), δεν μπορεἰς να εξαρτἀσαι μὀνο ἀπο αυτὀ. Εγὠ αρθογραφὠ για ταξἰδια σε διἀφορα site και περιοδικἀ, και επιπλἐον πουλώ τις φωτογραφἰες απο τοπἰα και πὀλεις. Μου αρἐσει αυτἠ η δουλειἀ και πιστεύω οτι εἰμαι τυχερἠ που το κατόρθωσα , γιατἰ παράλληλα μπορὠ να απασχοληθὠ σε κάτι δημιουργικό, αντἰ να αναγκάζομουν να ασχοληθώ με κάτι δεν θα μου άρεσε.

Υπάρχει ως Plan B η επιστροφή στην Ελλάδα ή επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ;

Τὠρα πλἐον μετἀ ἀπο τὀσα χρὀνια μακριἀ δεν νομἰζω οτι θα επἐστρεφα μὀνιμα στην Ελλἀδα, κυρἰως σε εποχἠ κρἰσης, ὀπου υπἀρχουν ελἀχιστες επαγγελματικές ευκαιρίες .

Την τρομάζει η διαφορά στον τρόπο ζωής;

JOANNA 2

Δεν με τρομἀζει η διαφορἀ, ἀλλα επειδἠ πηγαινοἐρχομαι Ελλἀδα κἀθε χρὀνο, μου δημιουργεἰτε η περἰεργη αἰσθηση ὀτι δεν ανοἰκω 100% σε κανἐναν τρὀπο ζωἠς. Οταν εἰμαι Αμερικἠ μου λεἰπουν μερικἀ πρἀγματα ἀπο τον τρὀπο ζωἠς και την καθημερινὀτητα της Ελλἀδας. Συγχρόνως όταν επιστρἐφω Ελλἀδα, ἐχω συνηθἠσει τον τροπο σκἐψης και λειτουργίας της Αμερικἠς με συνέπεια να αισθάνομαι την αναγωγή της προσαρμογής όπου ευρίσκωμαι.

Τι συμβουλεύει όποιον/όποια θέλει να πράξει το ίδιο;

Οι δὐο καλὐτερες συμβουλἐς που θα μποροὐσα να δὠσω εἰναι:

1) Μην βἀζεις στὀχο ἐνα συγκεκριμἐνο χρονικὀ διἀστημα (κυρἰως αν δεν εἰναι ρεαλιστικὀ) για να πετὐχεις ὀλα αυτἀ που θἐλεις! Το Λος Ἀντζελες προσφἐρει ευκαιρἰες, ἀλλα εἰναι και δὐσκολη πὀλη για να διακριθεἰς. Δεν ξἐρω οὐτε ἐναν ηθοποιὀ η καλλιτἐχνη που ἐχει ἐρθει στο Λος Ἀντζελες, και δεν εχει πεἰ μετἀ ἀπο λἰγους μἠνες ὀτι τελικἀ θα χρειαστεἰ πολὐ περισσὀτερο καιρὀ (χρὀνια μἀλλον) να πετὐχει τους στὀχους του.

2) Μην εἰσαι τὀσο προσκολλημένος ,στην πορεἰα που εχεις χαρἀξει, με αποτέλεσμα να αφἠνεις ευκαιρἰες να χάνονται , επειδἠ δεν εἰναι μἐρος του αρχικοὐ σχεδἰου σου. Εγὠ δεν εἰχα ιδἐα ὀτι θα ασχοληθὠ με παρουςιἀςεις , ἀρθρα και φωτογραφἰες ὀταν πρωτοἠρθα. Και ὀμως, τελικἀ τα κἀνω και αυτἀ, και ὀχι μὀνο με στηρἰζουν οικονομικἀ σε ἐνα ενίοτε δὐσκολο επἀγγελμα, ἀλλα πραγματικἀ μου αρἐσουν, με γεμἰζουν, και με ἐχουν βοηθἠσει με γνωριμἰες και ευκαιρἰες στον χὠρο του κινηματογράφου που δεν θα εἰχα βρεἰ αλλιὠς.

ΦΙΟΝΑ

 fiona 2

Ονοματεπώνυμο: Φιόνα - Εμμανουέλα Γεωργιάδη

Ηλικία: 27 ετών

Τόπος κατοικίας στην Ελλάδα: Διόνυσος, Αθήνα

Τόπος διαμονής στις ΗΠΑ: Μανχάτταν, Νέα Υόρκη

Τι κάνει σήμερα: Ακολουθεί καριέρα ηθοποιού/performing artist στη Νέα Υόρκη

 

Πότε πήρε απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και γιατί:

Έχω μεγάλωσει στην Ελλάδα, στην Αθήνα συγκεκριμένα, και το 2012 έψαχνα τον τρόπο να ανοίξω την πόρτα της Αμερικής. Ήταν, άλλωστε, κάτι που το ήθελα από πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον, οι τότε κοινωνικές και οικονομικο-πολιτικές συνθήκες της χώρας μας είχαν επηρεάσει και τη δική μου ζωή αλλά κυρίως τη ματιά μου απέναντι στα προσωπικά διλήμματα! Η Νέα Υόρκη είναι δε, κατά τη γνώμη μου, μια πόλη μοναδικά έντονη, πλούσια σε ερεθίσματα, η Μέκκα των τεχνών, ένας τόπος όπου όλες οι καλλιτεχνικές ιδέες και οι πειραματισμοί μπορούν να βρουν τον κατάλληλο χώρο να εκφρασθούν. Μου έμοιαζε, λοιπόν, μια υπέροχη πρόκληση!  Βρίσκομαι στην Αμερική από τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Ξεκίνησα με ένα εντατικό Musical Theatre Workshop στο New York Film Academy και συνέχισα τις σπουδές μου για 2 χρόνια ακόμα στην επαγγελματική σχολή θεάτρου HB Studio στο Μανχάταν, την οποία πλέον θεωρώ το 'καλλιτεχνικό σπίτι' μου στις ΗΠΑ. Εξασκήθηκα κατά βάσιν στη θεατρική μεθοδολογία της Uta Hagen, η οποία ίδρυσε τη σχολή μαζί με το σπουδαίας φήμης σκηνοθέτη και σύζυγό της, Herbert Berghof.

fiona 1

Θεωρώ εαυτόν ιδιαίτερα τυχερό που έχω φοιτήσει εκεί, καθώς βίωσα εμπράκτως το σεβασμό και τη δημιουργική ελευθερία που αρμόζουν σε ένα καλλιτέχνη και γαλουχήθηκα με την ευθύνη που φέρει ο ηθοποιός ως εκπρόσωπος μιας ύψιστης τέχνης, όπως αυτή της υποκριτικής.  Δεν σταματώ να παίρνω μαθήματα τεχνικής, ορθοφωνίας/φωνητικής και κίνησης/χορού προκειμένου να μπορώ να ανταπεξέρχομαι στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις αλλά και για να αναθεωρώ και να διευρύνω τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις.  Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών σε προπτυχιακό επίπεδο και του UCL Law School στο Λονδίνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Όλα αυτά συνυπήρξαν στη ζωή μου για αρκετά χρόνια. Όμως, κάποια στιγμή θέλησα να ασχοληθώ αποκλειστικά με το πάθος μου για την έκφραση μέσω του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού & του τραγουδιού. Το ένιωσα σαν «εσωτερική επιταγή». Ήταν η μόνη χαρούμενη και υγιής επιλογή για μένα!

Στοχεύει στην αμερικανική ή την ελληνόφωνη αγορά;

Μέχρι πρόσφατα, είχα λάβει μέρος μόνο σε αμερικανικές παραγωγές. Δεν είχε τύχει να συνεργασθώ με Έλληνες της Νέας Υόρκης. Τον τελευταίο καιρό όμως έχω εκτεθεί περισσότερο στην ελληνόφωνη αγορά και οι εντυπώσεις που έχω αποκομμίσει από τους συνεργάτες μου είναι πολύ θετικές. Με καλωσόρισαν και με υποδέχτηκαν ένθερμα και αισθάνομαι ευγνώμων για αυτό. Γενικά, ένας σταθερός στόχος μου είναι να συνεργάζομαι με αξιόλογους καλλιτέχνες και να λαμβάνω μέρος σε καλλιτεχνικές παραγωγές που να με αντιπροσωπεύουν, είτε ελληνόφωνες είτε αμερικανικές. Με ενδιαφέρει βέβαια το αμερικανικό θέατρο και θεωρώ ότι έχω πάρα πολλά ακόμα να ανακαλύψω, να διδαχθώ & να προσφέρω συμμετέχοντας σε θεατρικές παραγωγές της Νέας Υόρκης ή κινηματογραφικές ταινίες του West Coast. Επειδή εκπροσωπούμαι από το Posche Models Agency και το Credence Entertainment Management λαμβάνω συχνά πρόσκληση σε auditions για ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγές του Λος Άντζελες καθώς και για web TV όπως το Netflix. Είμαι ιδρυτικό μέλος της κωμικής θεατρικής ομάδας Blunderbuss, όπου με φίλους, πλέον, ηθοποιούς παρουσιάζουμε comedy sketches με στόχο τον κοινωνικό προβληματισμό σε πολλά θέατρα της πόλης!  Ταυτόχρονα, αγαπώ τη χώρα μου και είναι χαρά και τιμή μου να προωθώ τα θετικά στοιχεία του πολιτισμού μας στο εξωτερικό, με όποιο τρόπο διαθέτω.

Έχει βρει κάποιες ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προτάσεις/προοπτικές;

Τον τελευταίο μήνα ξεκίνησε μια πολύ ξεχωριστή συνεργασία! Μου έγινε πρόταση από το Στράτο Τζώρτζογλου να συμπρωταγωνιστήσουμε σε ένα υβριδικό έργο με θέμα τον έρωτα και την πολυπλοκότητα του και με τίτλο «Love- Βαλς με τον Έρωτα», που θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια. Θα ακολουθήσουν 3 ακόμα παραστάσεις στις 6,12 &13 Δεκεμβρίου στο ίδιο θέατρο. Βρισκόμαστε σε πυρετώδη προετοιμασία και είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη για αυτή την εξέλιξη!

fiona 4

 Θεωρώ κάτι σαν λαχείο αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε να συνεργασθώ με το Στράτο, ο οποίος είναι και σκηνοθέτης της παράστασης, και έχει ως στενή βοηθό του σε αυτό το εγχείρημα τη σκηνοθέτιδα διεθνούς φήμης Χριστίνα Κάλλας. Σκηνογράφος και ενδυματολόγος είναι η ξεχωριστή καλλιτέχνις Λυδία Βενιέρη, βραβευμένη πολλαπλώς σε διεθνείς διαγωνισμούς. Βρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ ταλαντούχους συνεργάτες και μαθαίνω διαρκώς από αυτούς. Τέλος, είμαι πολύ χαρούμενη που θα παίξω για πρώτη φόρα μπροστά σε ένα ελληνικό ακροατήριο της Αμερικής, με το όποιο ταυτίζομαι και μοιράζομαι τη νοσταλγία που όλοι νιώθουμε για τη χώρα μας.Σας περιμένουμε όλους στις παραστάσεις μας! (σ.σ. για προπώληση εισιτηρίων κλικ εδώ )

Θα έκανε κι άλλες δουλειές παράλληλα, εάν στην αρχή δεν εξασφάλιζε το κατάλληλο εισόδημα από τις θεατρικές/κινηματογραφικές/τηλεοπτικές δουλειές;

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολύ πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα από τα καλλιτεχνικά, ειδικότερα για ένα ηθοποιό που βρίσκεται στο ξεκίνημα του! Εμένα με γοητεύει ιδιαίτερα η επιστήμη της ψυχολογίας και η ενασχόληση με παιδιά. Διαβάζω σχετικά βιβλία, και διδάσκω ελληνικά σε παιδιά ελληνοαμερικανικής καταγωγής, ελπίζοντας ότι μέσα από το παιχνίδι και την πειθαρχία που απορρέει από το παράδειγμα και την έμπνευση, θα αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα και ελευθερία. Είναι το χόμπυ μου, το οποίο όμως μου αποφέρει και ένα έξτρα εισόδημα. Το περασμένο καλοκαίρι, εργάσθηκα ως intern σε ένα educational start up εδώ στη Νέα Υόρκη και το θεωρώ μια πολύ προσθετική εμπειρία. Στην Αθήνα είχα εργασθεί εθελλοντικά στην Κιβωτό του Κόσμου, στο τμήμα του νηπιαγωγείου. Πηγαίνω και τους βλέπω κάθε φορά που γυρνάω στην Ελλάδα! Θα ήθελα πολύ, είτε μέσω της τέχνης μου είτε μέσω καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να συμβάλλω στην πολύπλευρη ανάπτυξη των μικρών (σε ηλικία) ανθρώπων.

fiona 7

Υπάρχει ως Plan B η επιστροφή στην Ελλάδα ή επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ;

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και από εκεί κατάγονται οι περισσότεροι από τους πιο δικούς μου ανθρώπους. Είναι πάντοτε κομμάτι των σκέψεων & επιδιώξεων μου. Έχω ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί άριστα στο παρελθόν και είναι, πλέον, φίλοι και μέντορες μου! Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και πιστεύω στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της. Θεωρώ ότι είναι μια χώρα με αξιοσέβαστα ιδανικά, ιστορία και γεωγραφική θέση. Είμαι φιλελληνίδα, εκτός από γεννημένη Ελληνίδα! Θέλω όμως να αφήσω την πόρτα της Αμερικής ανοιχτή!

Την τρομάζει η διαφορά στον τρόπο ζωής;

Στο θέατρο μας διδάσκουν πως η αλλαγή είναι πρόκληση και η πρόκληση είναι καλοδεχούμενη! Επομένως, η διαφορά στον τρόπο ζωής άλλοτε με τρομάζει αλλά άλλοτε κυριολεκτικά με συναρπάζει. Ειδικά σε εργασιακό επίπεδο, έχω σταθεί τυχερή και έχω συνεργασθεί με ξεχωριστά ταλαντούχους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που με ενέπνευσαν, με στήριξαν και συνέβαλαν μοναδικά στην καλλιτεχνική μου ανάπτυξη και πρόοδο. Τους οφείλω πολλά. Θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά την παράσταση της Love Creek Productions με τίτλο "The Insanity of Mary Girard" από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Steve Barrett, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Οκτώβρη.  Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Νέα Υόρκη είναι μια γρήγορη πόλη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, και τα πάντα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς! Επομένως, ένας επαγγελματίας ηθοποιός χρειάζεται να αναπτύξει αρετές όπως η αντοχή και η ευελιξία, αφού συναγωνίζεται με φιλόδοξους και συχνά πολύ ταλαντούχους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. Η δυσκολία του να ξεχωρίσεις είναι, λοιπόν, αυξημένη. Χρειάζεται πίστη στ' ότι δοκιμάζεσαι μεν αλλά δεν αποδεικνύεις την αξία σου ως ηθοποιός.  Σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθεις σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι το να εξασφαλίζεις στον εαυτό σου, όσο το δυνατόν περισσότερες, οάσεις ανθρωπιάς, πνευματικότητας και αλληλεγγύης.

fiona 3

Τι συμβουλεύει όποιον/όποια θέλει να πράξει το ίδιο;

Ο καθένας μας ξέρει μέσα του ποιά είναι τα πραγματικά του όνειρα, ποιά τα εφόδια που έχει στα χέρια του, και τί είναι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο, του δίνει το drive που έχει ανάγκη για να ζήσει. Έστω και αν κρατήσει για μια φάση της ζωής του, ένα χρονικό διάστημα, εάν τα θέλω και οι ανάγκες εν συνεχεία αλλάξουν. Επομένως, αυτή είναι η αρχή βάσει της όποιας ζω η ίδια αλλά και θα συμβούλευα όποιον εκτιμώ! Η πραγματική συμβουλή νομίζω, λοιπόν, έρχεται εκ των έσω! Όσο για μας τους καλλιτέχνες, αυτό που μας κρατάει δεμένους είναι το να θυμόμαστε ότι το θέατρο είναι πάνω από όλα ο εορτασμός του κόσμου! Να φερόμαστε ευγενικά στους συνεργάτες μας, όπου και να αποφασίσουμε να κυνηγήσουμε την καριέρα του ηθοποιού. Πόσο μάλλον σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό της Νέας Υόρκης που "απαιτεί" αυτοπεποίθηση, συσπείρωση & αλληλεγγύη!  Το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική και ο χορός μπορούν, έχουν τη δύναμη, να κάνουν τον κόσμο μας δημιουργικό & ψυχικά πιο πλούσιο! ("Artists..serve as [the people's] avant-garde. The power of the Arts is probably the most immediate & fastest way to social, political & economic reform" )

 

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design