Logo
Print this page

Νέα Υόρκη: Σε ομηρία οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί - Τα πάνω - κάτω από την εγκύκλιο του Υπουργείου

Αναστάτωση στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό έχει προκαλέσει η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αποσπάσεις, η οποία αλλάζει σε μεγάλο ποσοστό τις προϋποθέσεις ανανέωσης και φέρνει τα πάνω – κάτω στις ζωές ορισμένων που είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

«Παίρνουν συνάδελφοι ο ένας τον άλλον τηλέφωνο και κλαίνε». Με αυτά τα λόγια, η Λ.Μ.., Ελληνίδα εκπαιδευτικός που διαμένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, περιγράφει στο newgreektv.com, την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν φτιάξει την ζωή τους στην αλλοδαπή και ίσως χρειαστεί ακόμη και να παραιτηθούν από το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η νέα εγκύκλιος προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, μπορούν να διεκδικήσουν παράταση της μετάθεσης χωρίς επιμίσθιο μόνο εάν διαθέτουν άνω των επτά συνεχόμενων χρόνων υπηρέτησης. Την ίδια στιγμή, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ δίνεται η δυνατότητα σε αποσπώμενους με 3 χρόνια υπηρεσίας να αιτηθούν για παράταση δυο ετών χωρίς επιμίσθιο και σε αυτούς με 5 χρόνια υπηρεσίας για ένα ακόμη έτος, και πάλι χωρίς επιμίσθιο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτούς που συμπληρώνουν τέσσερα και πάνε για τα πέντε, ανεξάρτητα εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι ή όχι!

Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που κάποιος λάβει άδεια άνευ αποδοχών για δυο χρόνια, όπως δικαιούται, δεν θα μπορεί να την προσμετρήσει στον συντάξιμο χρόνο του – όπως συνήθως συμβαίνει – αλλά στην ουσία θα χάσει και τα τρία έτη, για να αναγκαστεί, ουσιαστικά, στην συνέχεια να υποβάλει παραίτηση.

«Εμείς δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Άρα αυτός ο νόμος είναι βγαλμένος έτσι ώστε να μας 'στείλει'. Μας αναγκάζει να παραιτηθούμε. Ή ζητάει να κάνουμε αίτηση για άδεια άνευ αποδοχών; Εγώ θέλω παράταση άνευ αποδοχών εάν δεν θέλουν να με πληρώσουν.», τονίζει η ίδια εκπαιδευτικός ενώ μια συνάδελφός της αναρωτήθηκε: «Τι πρέπει να κάνω δηλαδή; Να παραιτηθώ αλλιώς να χωρίσω;»

Είναι χαρακτηριστικό πως το Υπουργείο Παιδείας πιθανότατα ούτε καν εξοικονομεί πόρους, αφού οι νέοι εκπαιδευτικοί που ενδέχεται να αποσπαστούν για να καλύψουν τα κενά, θα λαμβάνουν και επιμίσθιο, κάτι που δεν συμβαίνει με τους παλαιότερους που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία στο εξωτερικό.

«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟ PROFICIENCY

Παρόλα αυτά όμως, ακόμη κι ένας εκπαιδευτικός με επτά συνεχόμενα χρόνια και άνω, τίθεται εκτός πινάκων εάν δεν κατέχει πτυχίο επιπέδου Proficiency στα αγγλικά! Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, υπάρχουν εκπαιδευτικοί ακόμη και με 15ετή θητεία οι οποίοι επίσης χάνουν το δικαίωμα ανανέωσης.

Όσο όμως κι αν η εν λόγω πιστοποίηση εκλαμβάνεται ως «κοινή λογική», το πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς είναι πώς μέχρι πέρυσι έδινε απλώς περισσότερα μόρια, αλλά δεν θεωρείτο «εκ των ων ουκ άνευ»

«Εάν δεν είχες ούτε Lower, ούτε Proficiency, μπορούσες να δώσεις πιστοποίηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα έρχεται και ζητάει Proficiency από ανθρώπους που τους απέσπασε πριν από 15 χρόνια. Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι, έχουν τα επτά χρόνια, αλλά τους στέλνει και αυτούς πίσω.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ...600 ΔΟΛΑΡΙΩΝ!

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν τα χαρτιά τους μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Εκτός αυτού όμως, τα δικαιολογητικά που ζητάει φέτος το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο είναι αυξημένα, αλλά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πολύ περισσότερα.

Παράλληλα όμως, η ιεράρχηση αυτών των δικαιολογητικών φαίνεται πως έγινε βάσει της ελληνικής νομοθεσίας – και γραφειοκρατίας – καθώς, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα από τα απαιτούμενα είτε χρειάζονται περισσότερο χρόνο, είτε πολλά χρήματα για να εκδοθούν.

Έτσι, ενώ παλαιότερα χρειαζόταν, για τους μονίμους κατοίκους, μια υπεύθυνη δήλωση του συζύγου και μια βεβαίωση από την εργοδοσία του, η κατάσταση περιπλέκεται.

«Ζητάνε φορολογικές δηλώσεις ,βεβαίωση από το Social Security, βεβαίωση από την εφορία. Για πολλά από αυτά τα δικαιολογητικά, εδώ όχι μόνο δεν εκδίδονται αντίστοιχες βεβαιώσεις, αλλά ακόμη και για αυτές που υπάρχουν, κοστίζουν ακριβά. Για παράδειγμα, το χαρτί που ζητάνε από το Social Security για κάθε έτος, πρέπει να το παραγγείλουμε ηλεκτρονικά ένα μήνα νωρίτερα – και όχι λίγες μέρες πριν, όπως μας το ζητούν – και να πληρώσουμε 85 δολάρια για κάθε έτος. Για κάποιον που είναι π.χ. 7 χρόνια, πολλαπλασιάστε το 7 με το 85 και στην συνέχεια υπολογίστε το κόστος του μεταφραστή για άλλες βεβαιώσεις – γιατί δεν τις δέχονται πια μη μεταφρασμένες – συν τις επικυρώσεις!».

ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟ

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της Νέας Υόρκης δηλώνουν ότι δεν έχουν παράπονο από την συμπεριφορά της Συντονίστριας Εκπαίδευσης, η οποία «πήρε τηλέφωνα στην Ελλάδα για να τους κατατοπίσει και να τους βοηθήσει».

Παρόλα αυτά όμως, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να απευθυνθούν σε Εργατολόγο, θεωρώντας ότι οι προαναφερόμενες τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία έχουν πολλά κενά και μπορούν να ανατραπούν δικαστικά.

Πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο νόμο.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design