Logo
Print this page

Εορτασμός ημέρας προστασίας περιβάλλοντος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μετά την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό «Άγιος Γεώργιος και Άγιος Δημήτριος» στις 2 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μανχάταν (140 East 103rd Street, New York, NY 10029), ο Επισκέπτης Ιερέας και Βοηθός Πρωτοσυγκελλεύοντος της Κεντρικής Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Παν. Αρχιμανδρίτης, π. Χρυσόστομος Πάνος, εκτός από την ημέρα εορτής του Αγίου Μάμαντος, αναφέρθηκε και στη συμπλήρωση των 29 ετών από την καθιέρωση από την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της εορτής της Ινδίκτου ως «Ημέρα Προστασίας του περιβάλλοντος», διαβάζοντας τη σχετική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε εμπνευστής και πρωταγωνιστής δράσεων, οι οποίες, όπως τονίζεται, όχι μόνο καρποφόρησαν, αλλά ανέδειξαν το οικολογικό πνευματικό δυναμικό της ορθόδοξης παράδοσης.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επίσης αναφέρεται ότι οι οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου απετέλεσαν έναυσμα για τη θεολογία να αναδείξει τις οικοφιλικές αρχές της χριστιανικής ανθρωπολογίας και κοσμολογίας και παράλληλα, να προβάλλει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την αλήθεια ότι κανένα όραμα για την πορεία της ανθρωπότητας στην ιστορία δεν έχει αξία, αν δεν περιλαμβάνει και την προσδοκία ενός κόσμου, ο οποίος θα λειτουργεί ως πραγματικός «οίκος» του ανθρώπου, σε μια εποχή όπου η συνεχώς διογκούμενη απειλή κατά του φυσικού περιβάλλοντος κυοφορεί μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή.

«Η εξέλιξης αυτή είναι η συνέπεια μιας συγκεκριμένης επιλογής τρόπου οικονομικής, τεχνολογικής και κοινωνικής αναπτύξεως, η οποία δεν σέβεται ούτε την αξίαν του ανθρωπίνου προσώπου, ούτε την ιερότητα της φύσεως», υπογραμμίζεται στην επιστολή, ενώ σε άλλο σημείο της επισημαίνεται η αναγκαιότητα της «διαπαιδαγωγήσεως της νέας γενιάς», προκειμένου, όπως αναφέρεται, να καλλιεργείται το οικολογικό αυτό ήθος.

Κατά την ομιλία του μετά την ανάγνωση της επιστολής, ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πάνος, ανέφερε ότι ο Πατριάρχης είναι ένας μεγάλος οικολόγος και πιστεύει ότι όπως ο Θεός δημιούργησε τη γη με όλα της τα αγαθά για τον άνθρωπο, έτσι και ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται, να εκτιμά και να είναι ευγνώμων προς τον Θεό για όλα τα αγαθά που έδωσε.

Παρομοιάζοντας το κάλεσμα για το σεβασμό στο περιβάλλον, με το Ευαγγέλιο της ημέρας που αναφερόταν στο κάλεσμα του Ιησού Χριστού στο μεγάλο Δείπνο, προέτρεψε ο Παν. Αρχιμανδρίτης, π. Χρυσόστομος Πάνος, τους πιστούς να αποδεχθούν το κάλεσμα αυτό: «Ας συμμετέχουμε και εμείς λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ως δημιουργήματα του Πανάγαθου Θεού σε αυτή τη Γη. Να φροντίζουμε για το Άγιο αυτό περιβάλλον που μας χάρισε ο Δημιουργός μας.»

Ακολούθησε κέρασμα στον χώρο εκδηλώσεων του Ιερού Ναού.

Pan Arch F Chrysostomos Panos DAfentouli

Φωτ. – Δέσποινα Αφεντούλη: Ο Επισκέπτης Ιερέας και Βοηθός Πρωτοσυγκελλεύοντος της Κεντρικής Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Παν. Αρχιμανδρίτης, π. Χρυσόστομος Πάνος, διαβάζοντας την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. 

 

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design