Logo
Print this page

“Prime Timers”: Μια ξεχωριστή παρέα

Featured “Prime Timers”: Μια ξεχωριστή παρέα

ΜΑΝΧΑΤΑΝ. "Prime Timers", η ομάδα που έχει βρει τον δικό της ρυθμό επικοινωνίας και διασκέδασης στη βιβλιοθήκη του Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος (337 E 74th St, New York, NY 10021).

Ο ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, π. Ιωάννης Βλάχος, εμπνευστής της ιδέας, διέκρινε την ανάγκη συντροφικότητας ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και διεύρυνσης της σχέσης τους με την Εκκλησία: «Ανεξαρτήτως ηλικίας, όλοι αναζητούν [...] παρέα. [...] Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες [...].»

«Έχουν προσφέρει πολλά στην Εκκλησία μας, στην [...] Κοινότητά μας. [...] Θέλουμε να τους τιμήσουμε», υπογράμμισε, εκφράζοντας την βαθειά εκτίμηση και αγάπη του για την προσφορά αυτών των ανθρώπων: «Είναι μια εξαιρετική ομάδα. Είναι πάντα καλό να προσθέτουμε νέους φίλους στη ζωή μας. Καλωσορίζω όποιον επιθυμεί να συμμετέχει.»

Συνομιλώντας με τις κυρίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, διαπιστώνει κανείς ότι οι περισσότερες οικογένειες διατηρούν φιλικές επαφές μεταξύ τους και τις διευρύνουν, μέσω της Εκκλησίας. Εξάλλου, οι οικογένειες συνδέονται άρρηκτα με την Κοινότητα.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως, είναι η αγάπη τους για τη ζωή και αναρωτιέται κανείς, από πού προκύπτει αυτή η ζωντάνια; Οι ηλικιακές διαφορές δεν φαίνονται μεταξύ τους, γιατί έχουν την ικανότητα να μεταφορτώνονται μέσα από τις δυναμικές τους προσωπικότητες. Βρίσκουν την ευκαιρία να ζωντανεύουν τον χώρο με τις χαρούμενες ατάκες τους, τα ανέκδοτα και τις εμπνευσμένες από τη ζωή τους διηγήσεις.

Δεν επαναπαύονται, αλλά συζητούν για θέματα επικαιρότητας, οικογένειας, παιδείας, πολιτισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είναι πρόθυμες να προσφέρουν τις συμβουλές τους και όποιος συναναστρέφεται μαζί τους, παίρνει και κάτι.

Η Πωλίν Κοτσιλίμπα επεσήμανε ότι παρόμοιο πρόγραμμα είχε υλοποιήσει η Κάρολ Κόντου, ως πρόεδρος της Φιλοπτώχου, πριν 25 χρόνια· όταν ανέλαβε ο π. Ιωάννης, τους πρότεινε να δημιουργήσουν ανάλογη ομάδα: «Δεν μου άρεσε η ονομασία "Senior Citizens", [... ούτε] "Golden Circle" [...] και ο π. Ιωάννης λέει "Prime". Έξοχα! "Primetimers"!»

Όσο για το πρόγραμμα, είπε ότι είναι σημαντικό που υποστηρίζεται από τον π. Ιωάννη και ότι «οι κυρίες είναι [...] πολύ καλές». Τόνισε ότι δεν πρόκειται απλά για κυρίες που είναι μόνες στο σπίτι, αλλά για κυρίες, με σημαντική επαγγελματική πορεία, με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Εξάλλου, είπε ότι η πρωτοβουλία είναι ανοικτή σε όλους – γυναίκες και άνδρες.

Τόνισε ότι επιχειρήθηκαν δράσεις, όπως επίσκεψη στο New York Botanical Garden στο Μπρονξ, όμως, προτιμούν να συναντώνται στη βιβλιοθήκη για κουβέντα και καφέ.

Η Κάρολ Κόντου είπε ότι οι περισσότερες έχουν παιδιά και εγγόνια· δεν τα βλέπουν καθημερινά και υπάρχει ανάγκη για προσωπική επαφή: «...Οι περισσότερες είμαστε χήρες! [...] Είναι δύσκολο να βρει κάθε μία την παρέα της τόσο συχνά. [...] Αποφασίσαμε να μαζευόμαστε [ στη βιβλιοθήκη], αντί στα σπίτια μας».

«Ξεκινήσαμε ως μια μικρή ομάδα. [Σήμερα όμως,] μαζευόμαστε 30-35 κυρίες τη φορά... Το περιμένουν πώς και πώς... Τα Χριστούγεννα έρχεται ο αδερφός μου, ο Τζίμι ΝτεΜέτρο (Jimmy DeMetro), και παίζει τα κάλαντα [...], τραγουδούμε, [...] χορεύουμε, γίνεται παρτάκι κανονικότατο. [...Τη] Σαρακοστή, τρώμε νηστίσιμα [...] Ακολουθούμε τα έθιμά μας.»

Και ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας των Prime Timers; Η αγάπη για την προσφορά. Αυτό το επιβεβαιώνουν μέλη που εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τον π. Ιωάννη και τις συνδιοργανώτριες, Πωλίν Κοτσιλίμπα (Pauline Kotsilimbas) και Κάρολ Κόντου (Carol Contou).

Η Μαρία Τριχά (Maria Trihas) είπε ότι συνδιοργανώτριες «έχουν δώσει τη ψυχή τους αφιλοκερδώς. [...Δεν] να θέλουν [...] να προβάλλονται... Το έργο τους είναι ιερό... Όλες [το] χρειαζόμαστε.»

Η πρωτοβουλία πέτυχε, είπε η Νίνα Γιάννου (Nina Yanos), επειδή ήταν ιδέα του π. Ιωάννη, αλλά και γιατί αγκάλιασαν τον σκοπό: «Η Κάρολ και η Πωλίν είναι η καρδιά της ομάδας...».

Ομοίως, η Penelope Collins, είπε: «Δεν [...] θα ήμουν εδώ, αν δεν ήταν εκείνες.»

Η Μαρία Μακρυγιάννη (Maria Makrygiannis) υπογράμμισε «την αληθινή αγάπη τους στη χριστιανοσύνη. Είναι εξαιρετικές κυρίες.»

Μέλη, όπως η Ευαγγελία Γεωργούση (Evangelia Georgousis), τόνισαν ότι συνδιοργανώτριες, πέραν από τον χρόνο τους, προσφέρουν γεύμα, καφέ και γλυκά - συχνά επιβαρύνοντας τον προσωπικό τους προϋπολογισμό.

Η Νέλλη Λογοθετίδου (Nellie Logothetides) είπε ότι περνούν ευχάριστα με τα αστεία και την ευχάριστη διάθεσή τους. 

Η Χριστίνα Τριαντοπούλου (Christine Triant) εξέφρασε τη χαρά της που απέκτησε νέους φίλους και η Penelope Collins την ικανοποίησή τους για τις τόσο όμορφες, όπως είπε, συναντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες, διατίθενται στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο, στο τηλ: (212) 288-3215http://www.thecathedralnyc.org/ και στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοινότητας.

Prime Timers1 Despina Afentouli

Στο κέντρο διακρίνεται ο π. Ιωάννης Βλάχος, με τις συνδιοργανώτριες Κάρολ Κόντου και Πωλίν Κοτσιλίμπα και μέλη των Primetimers. Φωτογραφία: Δέσποινα Αφεντούλη.

Prime Timers2 Despina Afentouli

Ομαδική φωτογραφία μελών των Primetimers από τη συνάντησή τους στις 21/05/19. Φωτογραφία: Δέσποινα Αφεντούλη.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design