Logo
Print this page

Κολεγιακό Πρωτάθλημα: Σκόρερ στο γήπεδο - "Σκράπες" στο μάθημα

"Το πραγματικό μπάσκετ στην Αμερική είναι το Κολλεγιακό Πρωτάθλημα.  Το NBA είναι περισσότερο σόου".  Αυτό ήταν το περιεχόμενο της δήλωσης του τότε προπονητή του Ολυμπιακού, και σημερινού πολιτικού, Γιάννη Ιωαννίδη. Τι σημαίνει όμως "Κολλεγιακό Πρωτάθλημα";  Μήπως το... "Πρωτάθλημα των Μορφωμένων";  Μια έρευνα του CNN έρχεται να επιβεβαιώσει ότι... δεν κάνει το Κολλέγιο την μόρφωση αφού, σε ορισμένα Πανεπιστήμια, το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των παικτών - "αστέρων" δεν ξεπερνάει το επίπεδο της πέμπτης δημοτικού!

Το ρεπορτάζ ξεκινάει με την εξομολόγηση μιας ειδικού, της Mary Willingham, η οποία, κάποτε, υποδέχτηκε στο γραφείο της έναν παίκτη της ομάδας μπάσκετ του Κολλεγίου UNC της North Carolina ο οποίος ήθελε βοήθεια με τα μαθήματά του.  Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσε πως δεν επρόκειτο απλώς για δυσκολία στην κατανόηση ενός μαθήματος, αλλά για πλήρη αδυναμία γραφής και ανάγνωσης.  Με άλλα λόγια, ο παίκτης δεν μπορούσε να κάνει τα αυτονόητα της πρώτης δημοτικού!

"Πανικοβλήθηκα και αναρωτιόμουν τι μπορούσα να κάνω", ανέφερε η ίδια, όμως, όπως αποδείχθηκε, είχε πολλά να δει ακόμα.

Αντικείμενο εργασίας της Willingham είναι να βοηθάει τους παίκτες της κολλεγιακής ομάδας, οι οποίοι δεν ήταν ακριβώς... "έτοιμοι" για να διδαχθούν μαθήματα σε τέτοιο επίπεδο, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και στην βαθμολογία, ανάλογα με το... γήπεδο.  Ο προαναφερόμενος μπασκετμπολίστας την προβλημάτισε.  Γρήγορα, όμως, συνειδητοποίησε, ότι δεν επρόκειτο για εξαίρεση, αλλά για ένα συχνό φαινόμενο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, την επισκέφθηκε ένας άλλος αθλητής, που είχε αδυναμία να διαβάσει και να προφέρει πολυσύλλαβες λέξεις.  "Κάναμε εξάσκηση στο Wis-con-sin", θυμάται η ίδια.  Την ίδια περίοδο, εμφανίστηκε ένα άλλο αστέρι της κολλεγιακής ομάδας.  Αυτός, ήταν παρόμοια περίπτωση με τον πρώτο.  Και ήταν πιο ξεκάθαρος:

"Μου ζήτησε να του μάθω να διαβάζει, για να μπορεί να διαβάζει τα αθλητικά ρεπορτάζ τον εφημερίδων που θα αναφέρονται σε αυτόν", αναφέρει η Willingham.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε στην δημοσιότητα, μέσω του CNN, η Willingham, το φαινόμενο είναι γενικευμένο: Από το 2004 έως το 2012, 183 αθλητές του Κολλεγίου - ειδικευμένοι σε μπάσκετ και αμερικάνικο football - δεν ήξεραν καλά - καλά να διαβάσουν!  Όλα αυτά καθώς το 60% είχε δυνατότητα ανάγνωσης ανάλογη με μαθητές από την Τετάρτη Δημοτικού έως την Δευτέρα Γυμνασίου.  Στην αντίπερα όχθη, ένα 8-10% είχε χαμηλότερες δυνατότητες ανάγνωσης από ένα παιδί Τρίτης Δημοτικού!

"Τι είδους μαθήματα έπαιρναν και πώς τα περνούσαν;  Δεν μπορείς να αποφοιτήσεις εδώ με δυνατότητες του Δημοτικού!", τονίζει η ίδια.

Σε ό,τι αφορά στο UNC, ασφαλώς, η κατάσταση, γενικότερα, είχε ξεφύγει από τον έλεγχο: Πριν από δυο χρόνια, είχε αποκαλυφθεί πως, το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών του Κολλεγίου, έπαιρνε βαθμούς και περνούσε μαθήματα χωρίς να κατέβει στις εξετάσεις, ενώ υπήρξαν κάποιοι που παρέδιδαν λευκή κόλλα και συγκέντρωναν ικανοποιητικά σκορ.  Την ίδια στιγμή, ένας καθηγητής παραπέμφθηκε σε δίκη επειδή αποκαλύφθηκε ότι εισέπραξε 12.000 δολάρια ως δίδακτρα για μαθήματα που ουδέποτε παρέδωσε.  

Όλα αυτά, εν μέσω ενός γενικότερου προβληματισμού: Είναι μόνο το UNC;  Σίγουρα όχι.  Σύμφωνα με το CNN, το φαινόμενο των αθλητών μπάσκετ και football των κολλεγίων, οι οποίοι δεν μπορούν να διαβάζουν ή να κάνουν τα αυτονόητα, δεν είναι νέο φαινόμενο και, σίγουρα, δεν είναι φαινόμενο μόνο ενός Πανεπιστημίου.  Αντίθετα, αποτελεί "κοινό μυστικό" ότι τα περισσότερα Κολλέγια κάνουν τα "στραβά μάτια" για έναν αθλητή που είναι "σκράπας" στα μαθήματα, εάν αποδειχθεί ότι έχει τα εχέγγυα να προσφέρει και, ασφαλώς, να φέρει έσοδα.  Άλλωστε, το NCAA είναι πολύ κερδοφόρο προϊόν, σε αθλητικό και τηλεοπτικό επίπεδο, και σίγουρα ενδιαφέρεται περισσότερο για τα τρίποντα και τα touchdown από το εάν ένας αθλητής γνωρίζει ποίηση ή Αστρονομία.

"Από την στιγμή που το Κολλέγιο τους δέχεται, θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι αυτός ο φοιτητής - αθλητής θα πετύχει.  Τα Πανεπιστήμια δεν θέλουν να θεσπιστεί μια μίνιμουμ βαθμολογία όσον αφορά στην εισαγωγή των αθλητών.  Θέλουν να αποφασίζουν αυτοβούλως, μέσω των Πρυτανικών Αρχών και των υπεύθυνων του αθλητικού τμήματος.  Αυτό είναι και το δεδομένο που διχάζει", επισημαίνει ο Kevin Lennon, αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων του NCAA.

Το NCAA παραδέχεται ότι, το 2012, ένα πολύ μικρό ποσοστό αθλητών έγινε δεκτό στα Πανεπιστήμια με βαθμούς συντριπτικά χαμηλότερους από τον μέσο όρο.  Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αναλυτικά επίσημα στοιχεία.  Ο μόνος, ίσως, ακαδημαϊκός που έχει εντρυφήσει στο θέμα είναι ο Gerald Gurney από το Πανεπιστήμιο της Oklahoma.  Σύμφωνα με την δική του έρευνα, το ποσοστό των αθλητών του Κολλεγίου που διαβάζει στο επίπεδο ενός παιδιού δημοτικού, αγγίζει το 10%.  Αντίθετα, όπως αναφέρεται στο CNN, υπήρξαν Κολλέγια τα οποία δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες.  Από την έρευνα όμως, που ολοκληρώθηκε με δεκάδες απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν, προκύπτει ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί στο σύνολο των Κολλεγίων κινούνται, πιθανότατα, από 7 έως 18%.

Καταλήγοντας, το CNN αναφέρει ότι το θέμα της θέσπισης ενιαίου ελάχιστου μέσου όρου εισαγωγής των αθλητών στα Κολλέγια, συζητείται εκ νέου.  Παρόλα αυτά, όμως, ενδέχεται να συναντήσει την σθεναρή αντίσταση τόσο των Κολλεγίων, όσο και του ίδιου του NCAA.  

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design