Logo
Print this page

Εκθεση ΤτΕ: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για το χρέος

Eξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, η ανάλυση που γίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το ελληνικό χρέος. Στην έκθεση καταγράφονται τρία σενάρια, μεταξύ αυτών ένα το οποίο περιλαμβάνει άνοδο των επιτοκίων δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης και ένα άλλο στο οποίο η χώρα αντί να πετυχαίνει πλεονάσματα της τάξης του 2,2% για την περίοδο 2023-2060, πετυχαίνει πλεονάσματα της τάξη του 1,5%. Και στα δύο αυτά σενάρια το δημόσιο χρέος «πιάνει φωτιά» εκτινάσσοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας πάνω από το 20% του ΑΕΠ μετά το 2033.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο είναι αυτό που είχε εκτιμηθεί με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιανουαρίου 2018. Η εξυπηρέτηση του χρέους εμφανίζει προβλήματα από το 2023, ξεπερνώντας τα όρια της βιωσιμότητας, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη παρέμβαση μέσω της απόφασης του Eurogroup.

Στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται το δημόσιο χρέος μετά την παρέμβαση του Eurogroup. Mε τις παραδοχές των υψηλών πλεονασμάτων ως το 2060, τις οποίες θεωρεί πολύ δύκολες η ΤτΕ, το χρέος εισέρχεται σε καθοδηγική πορεία.

Στο τρίτο σενάριο εξετάζεται η περίπτωση δημοσιονομικής κόπωσης και διακοπής της δημοσιονομικής προσπάθειας, με αποτέλεσμα τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειωθούν σε 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάσχεση της καθοδικής πορείας του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μετά το 2032 ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπερβαίνουν μακροπρόθεσμα το όριο του 20% του ΑΕΠ.

Στο τέταρτο σενάριο, τα επιτόκια στις αγορές ανεβαίνουν κατά 100 μονάδες βάσης και η βιωσιμότητα τινάζεται στον αέρα λίγο μετά το 2040.

«Η βιωσιμότητα του χρέους παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στην εξέλιξη των επιτοκίων δανεισμού, όπως φάνηκε στην πρόσφατη περίοδο με τις διεθνείς αναταράξεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία», σημειώνει η ΤτE και παραθέτει το τέταρτο σενάριο στο οποίο το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης από τις αγορές αυξάνεται κατά 100 μονάδες βάσης. Παρά τα μέτρα ελάφρυνσης και την παράλληλη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μια τέτοιου μεγέθους αύξηση του κόστους «αρκεί για να ανακόψει την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και να οδηγήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πάνω από το όριο του 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Συνεπώς, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα υπόκειται σε σημαντικές αρνητικές επισφάλειες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως: 1. Στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, 2. Στο ύψος των επιτοκίων δανεισμού που επηρεάζονται -όπως έχουν δείξει οι τελευταίες εξελίξεις- όχι μόνο από το εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις και 3. Την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών» σημείωνεται στην έκθεση της ΤτΕ.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design