Logo
Print this page

Αφιερωμένο στην Ελλάδα το 20ο συνέδριο της Capital Link

Περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες παρευρέθηκαν στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο "Capital Link Invest in Greece Forum", το οποίο πραγματοποιήθηκε για 20η συνεχόμενη χρονιά, στις 10 Δεκεμβρίου, 2018 στη Νέα Υόρκη.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η «Ελλάδα μετά τα Μνημόνια». Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 77 ομιλητές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν 140 κατ' ιδίαν συναντήσεις για εισηγμένες και μη εταιρίες, μεμονωμένες συναντήσεις για τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με ξένα funds που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, όπως επίσης, οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία επαφών και δικτύωσης, στο πλαίσιο παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου.

Οι θεματικές ενότητες του φόρουμ συμπεριελάμβαναν - μεταξύ άλλων - τη φορολογική διακυβέρνηση, την επένδυση σε ομόλογα, ιστορίες επιτυχίας (success stories) ελληνικών πολυεθνικών, ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, τον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό τομέα, ακίνητη περιουσία, την ενέργεια, τον τραπεζικό τομέα, τη ναυτιλία.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στο φόρουμ συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας (μέσω τηλεοπτικού μηνύματος), ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Χαιρετισμοί και ομιλίες

Ο Πρόεδρος της "Capital Link", Νικόλας Μπορνόζης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία του φετινού συνεδρίου, καθώς, όπως είπε, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων παραμένει βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας στην μεταπρογραμματική εποχή.

Capital Link Greece 2018 2 DespinaAfentouli

Φωτ. Δέσποινα Αφεντούλη: Ο Πρόεδρος της "Capital Link", Νικόλας Μπορνόζης, κατά τη διάρκεια του φόρουμ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η 20η επέτειος διοργάνωσης του συνεδρίου αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Capital Link που έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή υψηλά, όπως είπε, ιστάμενων κυβερνητικών παραγόντων από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε μήνυμα, κατά τη διάρκεια του forum, επεσημαίνοντας τη σημασία ολοκλήρωσης του τρίτου και τελικού προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Τόνισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών και ανέκτησε τελικά, την αυτονομία της, την αυτοπεποίθηση και τη δυναμική της για ένα μέλλον ευημερίας, δημιουργικότητας και ανάπτυξης, λέγοντας ότι «Η Ελλάδα επέστρεψε και αυτή τη φορά σε υγιή βάση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στο γεγονός ότι ήρθε η ώρα για τη χώρα να επωφεληθεί από τη γεωστρατηγική της θέση, με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι, πλέον περισσότερο από ποτέ, ηγετική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, προάγοντας, όπως είπε, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και αναζητώντας πάντα νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης. Τέλος, προέτρεψε τους συνέδρους να εμπιστευτούν τις δυνατότητες της Ελλάδας ως έναν πολλά υποσχόμενο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο πρέσβης της Ελλάδας στις Η.Π.Α., Θεοχάρης Λαλάκος, υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα επέστρεψε», δεδομένης, όπως είπε, της επιτυχούς εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανόδου της σε μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη, με κινητήρια δύναμη τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα.

Ο πρέσβης επεσήμανε τη νέα δυναμική στις διμερείς οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, υπενθυμίζοντας ότι στην 83ης ΔΕΘ, όπου οι Η.Π.Α. ήταν η τιμώμενη χώρα, ο κ. Λαλάκος είπε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για τομείς, όπως η ενέργεια, η ναυπηγική, η τεχνολογία και ο τουρισμός, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, κατέδειξε την ανανεωμένη εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική οικονομία και σηματοδότησε ότι τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Declan Costello, ανέφερε ότι «Στις 20 Αυγούστου 2018, η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κατόπιν συμφωνίας με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να καθιερωθεί ταμειακό απόθεμα ασφαλείας €25 δις και ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».

«Η έξοδος από το πρόγραμμα είναι θετική, αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του ESM, ειδικά τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, όπως επίσης για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», υπογράμμισε ο κ. Costello.

Στη συνέχεια, ο κ. Costello τόνισε ότι οι πρώτες τριμηνιαίες αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, καταδεικνύουν ένα θετικό ξεκίνημα της μεταμνημονιακής εποχής. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα έχει ένα γενικό κυβερνητικό πλεόνασμα υπό έλεγχο, σύμφωνα με τους οικονομικούς στόχους, ενώ είπε ότι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται σε ορισμένους βασικούς τομείς. Τέλος, σημείωσε ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει όλες τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, μια ακόμη δόση ελάφρυνσης χρέους αξίας περίπου €700 εκατ. είναι διαθέσιμη για να ελευθερωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, διευκρίνισε ότι τα δημόσια οικονομικά είναι ο τομέας που η Ελλάδα πραγματικά αρίστευσε, επισημαίνοντας ότι το 2016, η χώρα κατάφερε να γυρίσει σελίδα στη δημοσιονομική της πορεία. Είπε ότι για πολλά χρόνια, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι μεταρρυθμίσεις προγραμματίζεται να συνεχιστούν, ώστε, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παραμένουν.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, αναφερόμενος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας της φορολογικής διοίκησης, ανέφερε ότι η Αρχή εργάζεται εντατικά για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι επωφελής, όχι μόνο για τη φορολογική διοίκηση, αλλά κυρίως για τους φορολογούμενους, καθώς όπως τόνισε, αναμένεται να μειώσει το κόστος συμμόρφωσης.

Στη συνέχεια, ο διοικητής απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις που η ΑΑΔΕ έχει παραδώσει ή έχει δρομολογήσει, ενώ απευθυνόμενος προς τους επενδυτές κατά την παρουσίασή του, είπε ότι ήθελε να δείξει ότι, παρά τις δυσκολίες, εφαρμόζονται όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που τη μετατρέπουν σε μια σύγχρονη και αξιόπιστη οργάνωση. Ανέφερε επίσης, ότι στόχος είναι το σχέδιο ηλεκτρονικής τιμολόγησης να είναι έτοιμο προς λειτουργία εντός του 2019.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο 2018, προκύπτουν νέες προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως, με την κάλυψη των μελλοντικών μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους.

Αναφορικά με τη μελλοντική στρατηγική διαχείρισης δημοσίου χρέους, πρόσθεσε ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει ως βασικούς στόχους την κάλυψη των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του ΕΔ μέσω μίας συνεχούς και μόνιμης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, την ενεργό διαχείριση των κινδύνων αγοράς που ενυπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημόσιου χρέους, τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και τη διαχείριση της βραχυχρόνιας ταμειακής ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως τόνισε, η πολιτική δανεισμού του ΟΔΔΗΧ βασίζεται στις αρχές διαφάνειας αναφορικά με τη συνολική ετήσια δανειακή πολιτική του Ελληνικού Δημοσίου, της συνέχισης διαμόρφωσης της καμπύλης αποδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου, της προσπάθειας μείωσης του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου σε όλο το φάσμα της καμπύλης, ώστε, όπως είπε, να προσεγγίσει αυτό των άλλων χωρών της ευρωζώνης, της διατήρησης του συνεχούς διαλόγου με την επενδυτική κοινότητα, της οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους επενδυτές και τους Οίκους Αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, με ταυτόχρονη παροχή του συνόλου της αναγκαίας και απαραίτητης πληροφορίας.

Capital Link Greece 2018 DespinaAfentouli

Φωτ. Δέσποινα Αφεντούλη: Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια του φόρουμ.

H υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κάλεσε το επενδυτικό κοινό να διερευνήσει τις νέες δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα, ως η πιο ελκυστική επιχειρηματική και επενδυτική ευκαιρία στη Μεσόγειο και την Ευρώπη στον τομέα του τουρισμού. Αναφέρθηκε επίσης, στις υψηλές επιδόσεις της τελευταίας τετραετίας, που επιτεύχθηκαν με την υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική από το 2015 και οδήγησαν σε πρωτοφανή, όπως είπε, αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού πάνω από 35% με συνεχή ρεκόρ αφίξεων και εσόδων.

Capital Link Greece 2018 3 DespinaAfentouli

Φωτ. Δέσποινα Αφεντούλη: Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας για τον τουρισμό στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του φόρουμ.

Η κα Κουντουρά υποστήριξη ότι το 2018, εξελίχθηκε στην καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών, με διεθνείς αφίξεις που αγγίζουν τα 33 εκατομμύρια, σχεδόν 2 δις. ευρώ επιπλέον τουριστικά έσοδα σε σχέση με το 2017 και σειρά νέων τουριστικών επενδύσεων.

Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι το επιχειρηματικό πλαίσιο έχει καταστεί πιο φιλικό και ελκυστικό, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, fast-track διαδικασίες και τη διευκόλυνση των επενδυτών έως την ολοκλήρωση της επένδυσής τους.

Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, παρουσίασε τις επιτυχίες του τουρισμού ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της τουριστικής πολιτικής που σχεδίασε και εφαρμόζει το Υπουργείο Τουρισμού από το 2015.

Ο κ. Τζιάλλας αναφέρθηκε και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, ενώ επεσήμανε ότι επενδυτικά ταμεία και επενδυτές από όλο τον κόσμο, διερευνούν ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο τουρισμό και την αγορά των ακινήτων.

Εξάλλου, όπως τόνισε, το απλοποιημένο και ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυξιακού νόμου, στρατηγικών επενδύσεων και νομοθεσίας για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, δίνει κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και ταχεία αδειοδότηση, δημιουργώντας ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ως μέλος της διακυβέρνησης Ομπάμα, με εξειδίκευση στα ενεργειακά θέματα, o Amos Hochstein, ανώτερος αντιπρόεδρος της Tellurian Inc., είπε πως η τότε αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε πολύ χρόνο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με την πεποίθηση ότι μια τέτοια κίνηση θα προωθούσε τον στρατηγικό στόχο της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.

Παράλληλα, ο κ. Amos υποστήριξε ότι οι Η.Π.Α. θεωρούσαν τις ενεργειακές εξελίξεις ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων, αλλά και για την εμβάθυνση της συνεργασίας με γειτονικές χώρες, όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποκτήσει μια πολύτιμη, όπως είπε, θέση στην ενεργειακή σκακιέρα, ο κ. Amos υπογράμμισε ότι τα πρότζεκτ έρχονται τώρα σε κρίσιμη καμπή, δίνοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξελιχθεί σε μια κεντρική χώρα υποδοχής και διοχέτευσης διάφορων ειδών φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείο Εξωτερικών, Ιωάννης Μπράχος, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, ανέφερε ότι η Ελλάδα ξεκινάει να επανακτά τον φυσικό γεωπολιτικό της ρόλο, ειδικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και γίνεται δυναμικός παίκτης στην περιφέρεια: «Στρατηγικός μας στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των αιτιών της παθογένειας που οδήγησαν τη χώρα σε βαθειά κρίση τα προηγούμενα χρόνια, υιοθετώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που επικεντρώνεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία, στην ποιοτική συμμετοχή σε διεθνής αλυσίδες αξίας, στο «άνοιγμα» και στην καινοτομία.»

Ο κ. Μπράχος προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει επενδύσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν την παραγωγική βάση της χώρας, με ένα εποικοδομητικό και βιώσιμο τρόπο, όπως επίσης τη στρατηγική συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια (ανανεώσιμης ενέργειας, της καινοτομίας, ICT, τροφή και γεωργία, ανθρώπινες επιστήμες και φαρμακευτική, logistics, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τουρισμό), ωφελώντας και τις δυο πλευρές. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Μπράχος, οι αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά το μεσημεριανό γεύμα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως τόνισε ο υπουργός, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, έχοντας εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις εξασφαλίζοντας μια ρύθμιση που καθιστά το χρέος βιώσιμο και έχοντας δημιουργήσει ένα αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων.

Capital Link Greece 2018 5 DespinaAfentouli

Φωτ. Δέσποινα Αφεντούλη: Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν ο κεντρικός ομιλητής του φόρουμ.

O κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να παρουσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν οδικό χάρτη με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και τα σχέδιά του για την πρόσβαση στις αγορές.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται πολιτικές που διευκολύνουν την αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προωθώντας ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο.

Φορείς υποστήριξης του εν λόγω φόρουμ ήταν οι AHEPA-DELPHI Chapter # 25, American Hellenic Institute (AHI), Consulate General of Greece in NY - Trade Office, Cyprus - US Chamber of Commerce, European American Chamber of Commerce, New York, European Financial Management Association (EFM), East Mediterranean Business Cultural Alliance (EMBCA, Inc), Greek American Chamber of Commerce NJ/PA, Greek Energy Forum, Hellenic American Bankers Association, Hellenic American Chamber of Commerce, Hellenic American Leadership Council (HALC), Hellenic American Women's Council (HAWK), The Hellenic Initiative, Hellenic Lawyers Association, International Finance Corporation (IFC), Leadership 100, The Rotary Club of New York, WISTA Cyprus, WISTA International, WISTA Hellas, WISTA USA, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν και το New Greek TV (NGTV).

Στο συνέδριο επίσης, παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Χάρης Λαλάκος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λάνα Ζωχιού, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, Sabina Dziurman, Declan Costello και Francesco Drudi, ο διευθύνων δύμβουλος της Hellenic Financial Stability Fund, Δρ. Martin Czurda, ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας και άλλοι.

Συνέντευξη Τύπου

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας - μεταξύ άλλων - σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το New Greek TV, Δέσποινα Αφεντούλη, αναφορικά με τη φυγή επιστημόνων (brain drain) από την Ελλάδα στο εξωτερικό, είπε ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και ότι τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, ωστόσο υπάρχει ως πρόβλημα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά την κρίση, αύξησε τα έξοδα στην έρευνα και την τεχνολογία στο 1% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν την κρίση.

Υπογράμμισε επίσης, ότι έχει ανακοινωθεί ότι ο λόγος [αναλογία] των προσλήψεων-εξόδων από το Δημόσιο που ήταν 5 προς 1 στην αρχή του μνημονίου και μετά κατέβηκε στο 2 προς 1, το διαπραγματεύτηκαν και έγινε 1 προς 1: «Το 1 προς 1, σου δίνει μία δυνατότητα [...] να εξαγγείλεις. Και για αυτό, έχουμε εξαγγείλει και καθηγητές και αρχίσαμε με την Ειδική Αγωγή, γιατί... είναι κοινωνικά ευαίσθητο θέμα.»

«Είναι μια πολύ καλή ερώτηση, όταν βρείτε τον κ. Φωτάκη, γιατί είναι στο Υπουργείο Παιδείας - έχει διάφορα προγράμματα, που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εγώ τα παρακολουθώ ως πανεπιστημιακός, όχι ως υπουργός Οικονομικών – είναι πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχουν κάποια δίκτυα, μέσω των οποίων οι επιστήμονες μπορούν να συνδέονται και με την Ελλάδα και με το εξωτερικό.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «...η λύση θα έρθει, όταν ο κόσμος αρχίσει να πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μέλλον για τα παιδιά του και για την έρευνα και για νέες θέσεις εργασίας». Εξάλλου, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, πολλοί νέοι επέστρεψαν στην επαρχία και δημιούργησαν εταιρείες σε κλάδους, όπως λογισμικά, φέρνοντας ως παράδειγμα μικρές επιχειρήσεις στο πάρκο στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, είπε «υπάρχει ελπίδα».

Η Capital Link τίμησε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο

Με την ευκαιρία του εορτασμού της συμπλήρωσης των 20 ετών λειτουργίας, η Capital Link διοργάνωσε ειδική εκδήλωση σε άλλη τοποθεσία στο Μανχάταν για να τιμήσει τον Ευάγγελο Μυτιληναίο με το βραβείο "2018 Capital Link Leadership Award" για τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία.

Η απονομή του εν λόγω βραβείου έγινε από τον Πρέσβη της Ελλάδος στις Η.Π.Α., Χάρη Λαλάκο, ενώ κεντρικός ομιλητής του επίσημου αυτού δείπνου ήταν ο Αμερικανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Σχέσεων, Matthew Palmer.

Ο Νικόλας Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link, μιλώντας για τον κ. Μυτιληναίο είπε, ότι ο όμιλος «Μυτιληναίος» εξελίχθηκε υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου σε έναν από τους πιο επιτυχημένους Ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, με παρουσία σε πολλές χώρες. Τόνισε επίσης, ότι ο όμιλος έχει κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και έχει προσελκύσει κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές, συμβάλλοντας, όχι μόνο στην ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας αλλά και στην έμπρακτη και αποτελεσματική προώθηση της Ελλάδος ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.

Ο κ. Μπορνόζης είπε επίσης ότι η «Μυτιληναίος» είναι μια δυνατή εταιρεία, ικανή να δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά στο διεθνές εμπόριο και κουβαλά την ελληνική σημαία σε δεκάδες χωρών ανά τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Μυτιληναίος», Ευάγγελος Μυτιληναίος, προέβη με τη σειρά του, σε ανάλυση του παγκόσμιου οικονομικού τοπίου και των σημερινών προκλήσεων. Περιέγραψε τη διεθνή πραγματικότητα, η οποία, όπως είπε, καθορίζεται από την κυριαρχία τεχνολογιών αιχμής και τους κινδύνους των εμπορικών πολέμων, ενώ εστίασε στη θέση και ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα βήματα που η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει γεωπολιτικά και οικονομικά, προκειμένου, όχι μόνο να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη, αλλά και να συσφίξει τις στρατηγικές της σχέσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με την "Capital Link"

H Capital Link δραστηριοποιείται από το 1995 στον τομέα των Επενδυτικών Σχέσεων και Επικοινωνίας και εξειδικεύεται σε τομείς ναυτιλίας, εμπορευμάτων, ενέργειας, MLP, κλειστών κεφαλαίων, και ETF. Έδρα της είναι η Νέα Υόρκη, ωστόσο έχει παρουσία σε Λονδίνο, Αθήνα και Όσλο.

Είναι μέλος του χρηματιστηρίου ναύλων Λονδίνου, ενώ συνεργάζεται με το χρηματιστήριο με της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, το NASDAQ και άλλες διεθνείς οργανώσεις και βιομηχανικές ενώσεις στους τομείς ενδιαφέροντος της εταιρείας.

Η Capital Link αναφέρει ότι προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως στρατηγική και εταιρική διαβούλευση, διαχείριση σχέσεων με τους επενδυτές και τον τύπο, δημόσιες και βιομηχανικές σχέσεις και οργάνωση εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα, διοργανώνει ετησίως από 12 έως 14 συνέδρια σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Αθήνα, Λεμεσό, Σαγκάη, Σιγκαπούρη και Τόκυο.

Επτά από τα Συνέδρια εστιάζουν στον ναυτιλιακό τομέα, ενώ διοργανώνονται webinars, επικεντρωμένα σε επενδυτική στρατηγική, επενδύσεις και παρουσιάσεις εταιρειών.

Η συνεισφορά της Capital Link έχει αναγνωριστεί από τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία Lloyds's List, το περιοδικό Inter Continental Finance, το περιοδικό Wealth & Finance, το Propeller Club και το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο AHI στην Washington. 

Περισσότερες πληροφορίες για την Capital Link διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα της: http://www.capitallink.com/

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design