Logo
Print this page

Έκτακτη παραγγελία της SAUDI ARAMCO στα ΕΛΠΕ, για πετρελαϊκή νάφθα

Featured Έκτακτη παραγγελία της SAUDI ARAMCO στα ΕΛΠΕ, για πετρελαϊκή νάφθα

Εκτάκτως, λόγω ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί στην Aramco μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου, ο σαουδαραβικός κολοσσός παρήγγειλε από τα ΕΛΠΕ , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, περίπου 35.000 τόνους πετρελαϊκής νάφθας οι οποίοι πρόκειται να παραδοθούν στην εταιρεία από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται, ότι τα ΕΛΠΕ είναι το μοναδικό ελληνικό διυλιστήριο που παράγει πετρελαϊκή νάφθα, η οποία δεν είναι τελικό προϊόν αλλά ενδιάμεσο προϊόν διύλισης που χρησιμοποιείται ως βάση για άλλα καύσιμα, όπως η βενζίνη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco έπληξαν το 50% της παραγωγής της, και η εταιρεία προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις παραγγελίες που είχε ήδη με τους πελάτες της, προχώρησε σε έκτακτες παρήγγειλε τουλάχιστον 120.000 τόνους πετρελαϊκής νάφθας για τον Σεπτέμβριο από την Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις παραγγελίες που έχει από την Ασία.

To Reuters, επικαλούμενο παράγοντες της βιομηχανίας πετρελαίου και στοιχεία της Refinitiv Oil Research ανέφερε νωρίτερα, ότι η Aramco μίσθωσε τάνκερ για να μεταφέρει 80.000 τόνους νάφθας από τη Ρωσία στις 17 Σεπτεμβρίου και 60.000 τόνους από την Ελευσίνα στις 24 Σεπτεμβρίου. Διασταυρωμένες πληροφορίες ωστόσο του mononews σημειώνουν ότι οι ποσότητες είναι μικρότερες της τάξης των 35.000 και οι παραδόσεις θα γίνουν μετά τις 26 Σεπτεμβρίου.

«Δεν είναι φυσιολογικό για αυτούς να αγοράζουν από την Ευρώπη, αλλά έχουνε έλλειμμα» σχολίασε trader στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι μέρος της ποσότητας αυτής θα πουληθεί από τους Σαουδάραβες στην Νότια Κορέα.

Οι επιθέσεις των drones, για τις οποίες Ριάντ και Ουάσιγκτον κατηγορούν την Τεχεράνη, αφαίρεσαν 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την παραγωγική ικανότητα της Aramco, ποσότητα που υπερβαίνει το 5% της παγκόσμιας προσφοράς. Η Aramco φοβούμενη ότι θα χάσει πελάτες, από την πρώτη στιγμή δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να συνεχίσει κανονικά τις παραδόσεις. Σήμερα η τιμή του μπρεντ ενισχύεται 0,5% στα 64,7 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση παρουσιάζει άνοδο 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Aramco είναι εξαιρετικές και με τα δύο ελληνικά διυλιστήρια τα ΕΛΠΕ και την Motor Oil, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι την ημέρα μετά την επίθεση, όταν επικρατούσε αγωνία για την επάρκεια καυσίμων, η Aramco διαβεβαίωνε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες και επομένως και οι ελληνικές θα είχαν προτεραιότητα στις παραδόσεις πετρελαίου.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design