Logo
Print this page

Reuters: Η Ελλάδα κάνει come back

Η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μίας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters και καταγράφει το naftemporiki.gr.


Προκαλώντας έκπληξη στους καταστροφολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν ότι το χρέος ήταν τόσο μεγάλο ώστε μόνο η επιστροφή σε μία υποτιμημένη δραχμή θα έσωζε τη χώρα από δεκαετίες καταστροφής, η Ελλάδα εξετάζει τώρα την πώληση πενταετών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο, αναφέρει το πρακτορείο.
Το σχέδιο της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές, μόλις 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει ιδιαίτερη λογική. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την έκδοση των πενταετών ομολόγων κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% - δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την Ε.Ε., αναφέρει το Reuters.
Σημειώνει, ωστόσο, πως εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5-2 δισ. ευρώ τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει η χώρα το χρέος της με προσιτά επιτόκια.
«Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής», εκτιμά το Reuters.
Αναφέρει, μάλιστα, πως από το 1997, που η Μογγολία έγινε η πρώτη χώρα που αναδιάρθρωσε τα κρατικά της ομόλογα, η μέση διάρκεια επιστροφής στις αγορές για τις χώρες ήταν 4,5 έτη, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).
Εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι χώρες που έχουν επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, ο μέσος χρόνος επιστροφής ήταν 3,3 έτη. Ένας αριθμός 34 χωρών αναδιάρθρωσαν τα ομόλογά τους στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1997, ενώ προηγουμένως οι χώρες επαναδιαπραγματεύονταν μόνο δάνεια.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design