Logo
Print this page

Η νεα βιογραφία του Ζαμπέτα δια χειρός της κόρης του Κατερίνας

Το ξεκίνημα του Ζαμπέτα στο πάλκο, η συνάντηση του με τον Χατζιδάκι και το σκάνδαλο «Ζαμπέτοβιτς» που προκάλεσε-άθελα του- στο Βελιγράδι - Η καθημερινότητα του μεγάλου συνθέτη και όλα όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» που συνέγραψε η Κατερίνα Ζαμπέτα και κυκλοφορεί προσεχώς

 

Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που άφησε ιστορία με τα αθάνατα λαϊκά τραγούδια του, τις εύστοχες ατάκες του και το παροιμιώδες χιούμορ του, ο Γιώργος Ζαμπέτας επιστρέφει μέσα από τη βιογραφία που συνέγραψε η κόρη του Κατερίνα. Μετά τη βιογραφία της Ιωάννας Κλειάσιου «Γιώργος Ζαμπέτας-Βίος και Πολιτεία» που έχει προηγηθεί, το νέο βιβλίο βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του σε απομαγνητοφωνημένες ομιλίας του μεγάλου συνθέτη, ένα υλικό που οργάνωσε και επεξεργάστηκε ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Γιώργος Τσάμπρας.

Η νέα κατάθεση 515 σελίδων της κόρης του Κατερίνας Ζαμπέτα με τίτλο «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» σκιαγραφεί το προφίλ του πληθωρικού Γιώργου Ζαμπέτα που χαρακτηρίζεται-προς έκπληξη πολλών- ως βαθιά μελαγχολικός χαρακτήρας. Ακόμα και στο πλακατζίδικο τραγούδι «Αράπης», η Κατερίνα Ζαμπέτα υποστηρίζει ότι μέσα από αυτό ο πατέρας της εξέφρασε την πικρία του.

Η εφημερίδα Τα Νέα προδημοσίευσε αποσπάσματα από το βιβλίο που περιλαμβάνει τις γλαφυρές περιγραφές του ίδιου του συνθέτη. Ο Ζαμπέτας μιλάει για το ξεκίνημα του στο πάλκο, την συνάντηση με τον Χατζιδάκι και για το πως κατάφερε να κάνει έναν τραγουδιστή που του έκλεψε το τραγούδι του «Καράβια» κουμπάρο του!

Η ιστορία με το τραγούδι «Γράμμα» και το ξεκίνημα του στη δισκογραφία
«Αυτή η δουλειά γίνεται το 1956 και είναι σφραγίδα, την ημέρα που γεννήθηκε και ο γιος μου. Του βάλαμε το τραγούδι, ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο, γιατί τότε πληρώνανε κάθε τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο είχε κάνει χίλια πεντακόσια και κόκκαλο. Δεν προχωράει. Μου λέει ο Νίκανδρος Μηλιόπουλος, διευθυντής της Columbia: Κόκκαλο το τραγούδι, κόκκαλο και εσύ. Δεν πρόκειται να ξαναβγάλεις. Τώρα μου λέει, τελείωσε. Θα περάσουν χρόνια να μάθεις καλά τη δουλειά. Τρελάθηκα! Τρελάθηκα! Παίρνω τον δίσκο όπως ήτανε και πάω ολοταχώς στην ΥΕΝΕΔ. Καλή του ώρα εκεί που είναι, στον Νίκο Μουρκάκο. ΄Ητανε διευθυντής τότε. Τσάκω τον δίσκο και ρίχ'τον του λέω, πέντε φορές γιατί πάνε να μου τον σφάξουνε. Ό,τι γουστάρει το Γιωργάκι, μου λέει. Παίρνει τον δίσκο και τον προχωράει. Πάω το δεύτερο τρίμηνο. Σαράντα πέντε χιλιάδες κομμάτια! Στις εταιρίες υπήρχε όριο πωλήσεων και ο δίσκος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η συνάντηση με τον Χατζιδάκι
«Μάντεψε ποιος ήρθε στο μαγαζί» είπε ο Ζαμπέτας μία μέρα στην γυναίκα του. «Ο Μανόλης ο Χατζιδάκις! Το φαντάζεσαι; Κάθησε σε ένα τραπέζι μόνος του και μας άκουσε πολύ προσεκτικά. Ξέρεις, αυτός έχει σπουδάσει μουσική, αλλά τώρα τον βλέπω να σπουδάζει την μπουζουκοκατάσταση και την μπουζουκοϊστορία. Μου φαίνεται πως μας γουστάρει πολύ!».

Ο Μάνος Χατζιδάκις πήγαινε πολύ συχνά στο μαγαζί που έπαιζε ο Ζαμπέτας, ενώ ένα βράδυ πήγε να τον ακούσει με την Μελίνα Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασσέν, τον Σπύρο Μερκούρης, τον Γιώργο Φούντα και άλλους. Όπως περιγράφει ο ίδιος ο συνθέτης μέσα από τις καταγεγραμμένες ομιλίες του, έτσι του έγινε η πρόταση να παίξει στη μουσική για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Ο Ζαμπέτας περιγράφει την πρώτη φορά που άκουσε στο πιάνο το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά:

«Ε την άλλη μέρα να τ'απόγευμα να πούμε, ξεκίνησα , πήγα με το μπουζούκι μου στο σπίτι του Μανόλη. Πάμε σε ένα σπίτι, Λεωφόρο Αμαλίας. Σ' ένα σπίτι ψηλό, σ'ενα παλιό αρχοντικό, ανεβήκαμε απάνω "καλώς τον Γιώργο", μου λέει ο Μανόλης. Πάμε μέσα, ήτανε πολλοί μαζεμένοι. Αλλά εμένανε με πήρε και μ'έβαλε μέσα εκεί που υπήρχε ένα πιάνο. Και κάθεται με το πιάνο, βγάζω και κι εγώ το μπουζούκι κι αρχινάει να παίζει. Και μου παίζει "Τα παιδιά του Πειραιά". Αυτό ήτανε. Του λέω, κάτσε να το μάθω. Μία, δύο, τρεις να πούμε, το πέρασε, το παίζα. "Μπράβο ρε Μανόλη} του λέω. "Μπράβο ρε Μανόλη. Ωραίο πράγμα", του λέω, "Πως έτσι; Σ'αρέσει;"μου λέει. "Τι λες ρε Μανόλη του λέω; εκατομμύρια δίσκοι!". Το προαίσθημα ήταν προφητικό.»

Το σκάνδαλο Ζαμπέτοβιτς στο Βελιγράδι
Το 1968 η τραγουδίστρια Μπέμπα Μπλας- την οποία ζήλευε η σύζυγος του Ζαμπέτα, Αργυρώ- ερμήνευσε το τραγούδι «Καράβι» και πήρε το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ στο Βελιγράδι. Η ίδια νόμιζε ότι το τραγούδι ανήκε στον τραγουδιστή Μίκι Γιαβρέμοβιτς, ο οποίος το είχε κλέψει από τον Ζαμπέτα. Ο γιουγκοσλαβικός Τύπος όμως το ανακάλυψε και ο Γιώργος Ζαμπέτας έγινε πρωτοσέλιδο.

Ο ίδιος αφηγείται το περιστατικό αποκαλύπτοντας ότι -όχι μόνο- δεν κυνήγησε τον τραγουδιστή αλλά στο τέλος του βάφτισε και το παιδί του: «Και με γράψανε οι βελιγραδινές εφημερίδες στη πρώτη σελίδα, στα Πολιτικά Εξπρές, και αυτός κλαιγόταν και έλεγε μπροστά Giorgie Zabetovits, Μiki Gevremopoulos, επειδή αυτός είχε κλέψει το δικό μου τραγούδι., Τελικά δεν δέχτηκα ότι το'χε κλέψει, γιατί ο ανθωπάκος αυτός, θα του παίρνανε το βραβείο και τα 25.000 που είχε πάρει από το βραβείο θα τον πετάγανε από τα ραδιόφωνα και από τις τηλεοράσεις. Κι εγώ δέχτηκα ότι ο άνθρωπος αυτός είχε κάνει δικό του το τραγούδι και αυτός δέχτηκε να του βαφτίσω το παιδί» είχε πει ο Ζαμπέτας.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design