Logo
Print this page

(Α)μερική χρεωκοπία

Του Δημήτρη Α. Φιλιππίδη

Συμβαινει και στις καλυτερες φαμίλιες τελικά, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις ή ακόμα εκεί που δεν θέλεις να το πιστέψεις...Λουκέτο στο Αμερικανικό δημόσιο, ή αγγλιστί shutdown...

Στην αρχή έμοιαζε με αστείο, αργότερα έγινε πραγματικότητα και η 17η Οκτωβρίου φαντάζει ως η ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας της αμερικανικής και κατ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.Η ιστορία αυτή έχει όλα εκείνα τα συστατικά, που παραπέμπουν σε πολιτική σκακιέρα της Νότιοανατολικής Ευρώπης.Μικροπολιτικά παιχνίδια, εγωισμούς, κρυμένες ατζέντες, πιέσεις εκατέρωθεν, κινήσεις κάτω από το τραπέζι και μάχη εντυπώσεων.Εντούτοις δεν πρόκειται για κάποια άλλη χώρα παρά για την υπερδύναμη, και αυτό είναι που τρομάζει, ανησυχεί και πανικοβάλλει το φιλοθέαμον κατά τα άλλα κοινό...
Το σενάριο βγαλμένο από τον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο του Χόλυγουντ. Σκηνή 1η:Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα της 1ης Οκτωβρίου 2013, ο Λευκός Οίκος ειδοποίησε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βάλουν λουκέτο, καθώς δεν ψηφίστηκε ο προυπολογισμός που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Σκηνή 2η:Μουσεία υπολειτουργούν, Εθνικά Μνημεία παραμένουν κλειστά προς απογοητευση των τουριστών, εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι ζουν με την αγωνία της υποχρεωτικής αργίας και στο κάδρο οι μόνοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν ανησυχούν για τους μισθούς τους είναι οι ίδιοι οι υπέυθυνοι, οι Βουλευτές και Γερουσιαστές.

Σκηνή 3η:Το Δημοκρατικό κόμμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και συνάμα και ο Πρόεδρος Ομπάμα, καθώς αν και Κυβέρνηση, μειοψηφούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία για την έξοδο από την κρίση. Ο Ομπάμα, φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά το μήλο της έριδος, το OBamacare, το καινοτόμο και πρωτοφανές για τα αμερικανικά δεδομένα νομοσχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο 44ος πρόεδρος, γνωρίζει ότι αν αυτό περάσει τότε κερδίζει την υστεροφημία του στις Ηνωμένες Πολιτέιες, παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις. Ειναι το προσωπικό του στοίχημα να μείνει στην ιστορία και πλέον είναι ζήτημα τιμής για τον ίδιο.
Οι Ρεπουμπλικανοί, έχοντας τον έλεγχο της Βουλής, γνωρίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να μπλοφάρουν, μέχρι την ύστατη στιγμή. Ο κ. Μπένερ και η παρέα του, πιέζουν, μπλοφάρουν και προσπαθούν να κερδίσουν το πρωτοφανές παιχνίδι του CHICKEN.

Σκηνή 4η:Και βέβαια, όσον αφορά την λυπητερή, σύμφωνα με την Goldman Sachs το εβδομαδιαίο κόστος της διακοπής στις λειτουργίες της κυβέρνησης ανέρχεται στο ιλιγκιώδες ποσό των 8 δισ. δολάριων. Αλλοι αναλυτές θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά 1,4%. Και όμως και αυτή η χασούρα, θα φαντάζει ελάχιστη μπροστά στο ενδεχόμενο να πάμε σε στάση πληρωμών την 17η Οκτωβρίου.Για πρώτη φορά βλέπουμε ανοιχτά πλέον παράγοντες της παγκόσμιας οικονομικής ζωής να ρίχνουν τα βέλη και να προειδοποιούν την Ουάσινγκτον να σοβαρευτεί και να σταματήσει το παράλογο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.Η κίνα και η Ιαπωνία ανησυχούν αφάνταστα για τις επιπτώσεις μίας χρεοκωπίας για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία.Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Ευρώπη επίσης κάθονται σε αναμένα κάρβουνα.

Σκηνή 5η :Οι δημοσκοπήσεις πάντως που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύουν τρία στοιχεία πολύ ενδιαφέροντα:
-Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανων ρίχνει την ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο στους Ρεπουμπλικάνους.
- Μόλις το 5% των Αμερικανών συμφωνούν με τον τρόπο λειτουργίας του Κογκρέσσου.
- Ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητας του, καθώς το 2008 το 67% των Αμερικανών πίστευαν σε όσα έλεγε, ενώ σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, το ποσοστό αυτό έχει κατρακυλήσει στο 37%.

Και μέσα σε όλα ατυτά τα τρομακτικά νούμερα και τα σενάρια καταστροφολογίας η καθημερινότητα. Οι ερωτήσεις που καταφτάνουν από την παθούσα Ελλάδα είναι γεμάτες ενδιαφέρον και αγωνία..Πως βιώνετε την κρίση, πώς αντέδρασε ο κόσμος; Βγήκαν στους δρόμους; Εκαψαν κάδους απορριμάτων; Υπάρχει γάλα στα ράφια των σουπερ μαρκετ; Επιτέθηκαν σε πολιτικούς; ξεκίνησαν οι απεργίες; κινείται τίποτα; τα μέσα μεταφοράς κυκολοφορούν; έγιναν καταλήψεις σε κτίρια και υπηρεσίες;

Η απάντηση μάλλον σουρεαλιστική.Πράξη πρώτη:Τα εθνικά μνημεία (όπως Ακρόπολη). Χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται τη νέα Υόρκη, και ένα από τα μνημεία που επιβάλλεται να δουν απο κοντά είναι το Αγαλμα της Ελευθερίας, οροσημο ΄'οχι μόνο για την πόλη της Νέας Υόρκης, αλλα και για ολοκληρη την χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, προσφέρθηκα με ιδιαιτερη χαρά να κάνω τον ξεναγό σε ένα φιλικό ζευγάρι που ήρθε από την Ελλάδα για μερικές ημέρες. Πήγαμε λοιπόν στο νοτιο Μανχάταν για να πάρουμε το σκάφος να επισκεφτούμε την Miss Liberty.Πλησιάζοντας είδαμε τεράστιες ουρές με κόσμο που ήταν αναστατωμένος.Ξαφνικά δύο ευγενικοί νέοι, παρότι αγχωμένοι, μας ενημέρωσαν ότι ένεκα του shutdown στον δημόσιο τομέα, το Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας.Ακόμα και να θέλαμε να θυμώσουμε, ήταν τέτοιος ο τρόπος των υπαλλήλων που μας αποθάρρυνε. Παρά τον μεγάλο όγκο των τουριστών, δεν είχαμε ούτε επεισόδια, όυτε διαμαρτυρίες.Απλά κατανόηση. Πληροφορηθήκαμε ότι η ενημέρωση συνεχίστηκε από τους υπεύθυνους των θαλάσσιων μεταφορών (θαλάσσια ταξί, κρουαζιερόπλοια, φέρρυ) που συντονίστηκαν και τύπωσαν φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες προκειμένου ο κόσμος να κατανοήσει το πρόβλημα. Ας αντιπαραθέσει κάποιος αυτήν την εικόνα με την εικόνα του λουκέτου και των απεργιών στην Ακρόπολη, όταν οι τουρίστες φτάνουν στον ιερο βράχο και δεν υπάρχει κανείς να τους ενημερώσει ή εστω και να τους απαντήσει για το τί συμβαίνει.

Πράξη 2η:Το Εθνικό Πάρκο στο Σάλεμ αναγκάστηκε να κλείσει το κέντρο επισκεπτών ελλείψει προσωπικού.Όμως, εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν. Μεταξύ των προσφορών τους είναι και η εγκατάσταση χημικών τουαλετών για τους επισκέπτες των "Στοιχειωμένων Εκδηλώσεων" που διαρκούν ένα μήνα και φέρνουν έσοδα 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Απόδειξη ότι κάποιοι μπορούν να σκέφτονται συλλογικα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.Ο εθελοντισμός έχει και άλλες εκφάνσεις πέραν των Ολυμπιακών αγώνων.

αντί επιλόγου....
Αναμφισβήτητα, ένα φτέρνισμα των ΗΠΑ, προκαλεί συνάχι σε Ευρώπη και Ασία, πόσο μάλλον μία πνευμονία της αμερικανικής οικονομίας.Πάντως πολλοί κρίνοντας από την ανωριμότητα και την μικροψυχία των πρωταγωνιστών της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζουν ότι πλέον μερικές ώρες πριν την συμφωνία ή το ναυάγιο, οι πιθανότητες για οικονομική χρεοκοπία είναι μοιρασμένες.Εχει προηγηθεί όμως η πολιτική χρεοκωπία της Ουάσινγκτον, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όμως για όλους εμας που βιώνουμε μια διαφορετική πραγματικότητα συνεχίζουμε να αναρωτιώμαστε απο που προέρχεται όλη αυτη η κοινωνική συνοχή. Σε μία ήπειρο που οι κοινωνικές ανισότητες και οι πολυφυλετικές αποχρώσεις διακατέχουν όλο τον ανθρώπινο καμβά ακόμη και λίγες ημέρες πριν από το deadline όλα λειτουργούν ομαλά.. και όπου δεν λειτουργούν οι ανθρώπινες κοινότητες συμβάλλουν στην λειτουργία του ίδιου του κράτους. Στην Ελλάδα της ομογενοποίησης και του τεράστιου δημόσιου μηχανισμού γιατί όλα φαίνονται σμπαραλιασμένα εξ'ορισμού;

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design