Logo
Print this page

Rottweiler: Ένα ακόμη "μαύρο πρόβατο"

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της Κοζάνης, ο ειδικευόμενος εκπαιδευτής Περικλής Ζαχαρόπουλος απαντάει σε όλους όσοι απαιτούν ακόμη και την απαγόρευση των Ροτβάιλερ στην Ελλάδα, τονίζοντας την σημασία της εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης του σκύλου.

Όταν ένα μικρό παιδί ηλικίας μόλις 5 ετών χάνει τη ζωή του, τα λόγια δεν βγαίνουν εύκολα από το στόμα. Το ίδιο συμβαίνει και γραπτά. Δεν αποτυπώνονται πραγματικά όπως θες. Κάτι τέτοιο ισχύει και με την περίπτωση του 5χρονου στην Κοζάνη, που απεβίωσε εξαιτίας των θανατηφόρων όπως αποδείχθηκαν δαγκωμάτων δύο σκύλων, ράτσας Rottweiler!

Ένα τέτοιο γεγονός συγκλόνισε το πανελλήνιο και ειδικά με τον τρόπο που συνέβη. "Έκοψε" μία οικογένεια στη μέση, η οποία θρηνεί το παιδί της, δημιούργησε "σκάνδαλο" (;) στους κόλπους της κυνοφιλίας, ειδικά για την συγκεκριμένη φυλή και παράλληλα έδωσε "τροφή" σε πολλούς να "λιθοβολήσουν" την εν λόγω ράτσα (Ροτβάιλερ) χαρακτηρίζοντας την δολοφονική, τερατώδη ακόμα και εγκληματική.

Δεν θα γίνουμε δικαστές κανενός, δεν θα βγάλουμε συμπεράσματα για το τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε σε αυτό το δυσάρεστο γεγονός αλλά δεν θα επιτρέψουμε παράλληλα και σε κανέναν να κατηγορεί και να λασπολογεί την φυλή αυτή η οποία κακά τα ψέματα έχει δεχθεί ανελέητο πόλεμο όπως και άλλες επίσης.

Ποιος δεν θυμάται τον ντόρο που είχε ξεσπάσει με τα πιτ μπουλ. "Σατανικά" σκυλιά τα αποκαλούσαν. Ή μήπως τα ντόπερμαν τα οποία είναι τρελά και ορμούν μανιασμένα σε κόσμο; Μην κρυβόμαστε, πολύς ήταν και είναι (ακόμα) ο κόσμος που τα πιστεύει και παραλληλα τα υιοθετεί αυτά τα κακόβουλα σχόλια. Δυστυχώς κάποιες φυλές μολοσοειδων θα πληρώνουν το...μάρμαρο και ο άνθρωπος θα την βγάζει...λάδι. Κοινώς, ο ιδιοκτήτης και στη περίπτωση της Κοζάνης τα Rottweiler θα είναι το "μαύρο πρόβατο" για πολλούς !

Τα Rottweiler είναι μία φυλή λοιπόν που έχει έντονα τα ένστικτα της προστασίας, της φύλαξης και ένα έξτρα προσόν είναι και η σωματική διάπλαση. Ωστόσο, όταν κάποιος αποφασίσει να αποκτήσει ένα Rottweiler, πρώτο του μέλημα εκτός της βασικής του εκπαιδευσης (βασική υπακοή) είναι και η κοινωνικοποίηση για την άρτια συμβίωση του σκύλου με τα μέλη της οικογένειας, με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και με τα άλλα τετράποδα. Ενδεικτικά υπάρχουν πολλά sites στο Ίντερνετ, πολλοί εκτροφείς (αναγνωρισμένοι και νόμιμοι παντα) και εκπαιδευτές που μπορούν να προσφέρουν και να παρέχουν χρήσιμες συμβουλές και βοήθειες σε οποιονδήποτε θελήσει να αποκτήσει ή έχει ήδη στην διάθεση του Rotty.

Τα Rottweiler έχουν δεχτεί σκληρό πόλεμο τα τελευταία χρονια στην χώρα μας. Παραπληροφορούν sites και blogs ότι η συγκεκριμένη ράτσα είναι η πρωτη στη λίστα περιστατικών επίθεσης σε ανθρώπους. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν όχι στη πρώτη, στις πρώτες σίγουρα είναι τα Λάμπραντορ και τα Ακίτα αλλά κάποιον λόγο (θέλω να πιστεύω) έχουν αυτοί οι καλοθελητές και τα...βάζουν με τα Ροτβάιλερ, τα Πιτ μπουλ και τα Ντόπερμαν !

Κλείνοντας και αναφορικά με το δυσάρεστο συμβάν στην Κοζάνη, για να μην επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός και φυσικά να αποτραπεί, ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει ότι η κοινωνικοποίηση είναι σπουδαίο πράγμα. Είναι το μονοπάτι στο οποίο θα βαδίσει ο σκύλος τα επόμενα χρόνια χωρίς να φοβόμαστε για τιποτα σχετικά με την συμπεριφορα του ή κάποιες φοβίες. Χιλιάδες σκυλιά κακοποιούνται. Τόσο αδέσποτα όσο και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης οι ιδιοκτήτες να είναι πολύ προσεχτικοί με τα σκυλιά τους, να μπορούν να τα "διαβάσουν" (κώδικες και σήματα), να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας (λουρί στην βόλτα, φίμωτρο, βιβλιάριο υγείας, τσιπ) αλλά και υγιεινής (να μαζεύει τις ακαθαρσίες) και να μην πειραματίζονται πάνω σε αυτά.

Τέλος και οι γονείς να πολύ προσεκτικοί με τα παιδιά τους. Είναι αδικαιολόγητο να αφήνουν ένα μικρό παιδί με ένα ή και περισσότερους σκύλους μόνο του και ειδικά με άγνωστο σκύλο. Δεν χαϊδεύουμε αν δεν ρωτήσουμε τον ιδιοκτήτη και φυσικά πρέπει να προσεγγίζουμε προσεκτικά και σωστά τον εκάστοτε τετράποδο φίλο μας, όταν μας δοθεί το "οκ" ότι δεν διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο αντίδρασης από τον σκύλο.

*Ο Περικλής Κ. Ζαχαρόπουλος είναι ειδικευόμενος του αναγνωρισμένου-πιστοποιημένου εκπαιδευτή Ανδρέα Μάνη
Μέλος και συνεργάτης του Dog Sports Club

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design