Logo
Print this page

Καμία παραχώρηση δεν διαφαίνεται από Βερολίνο

Στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά αύριο στο Βερολίνο εστιάζει η κυβέρνηση με την ελληνική πλευρά να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα υποστηρίξει ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμοστούν τα «σκληρά» αιτήματα της τρόικας. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος». 

«Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σε διμερές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ.

Στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η καγκελάριος θα ακούσει προσεκτικά τον συνομιλητή της, «αλλά για παραχωρήσεις, δεν θέλει να ακούσει ούτε κουβέντα». Ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Νόρμπερτ Μπάρτλε δηλώνει  ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ρύθμισης του χρέους. «Είναι σχεδόν πλέον αδύνατον να μειώσουμε κι άλλο τους τόκους ή να επιμηκύνουμε τη διάρκεια εξόφλησης». Σύμφωνα με το Spiegel, η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι ευχαριστημένη με τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, θέμα που θα θέσει κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Το Βερολίνο τονίζει ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί η τρόικα προτού ολοκληρωθεί η αποστολή της καθώς τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεχνογνωσία που παρέχει το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. «Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα» τονίζει ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως όποιοι υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες λέγοντας «λεβέντικες» δημαγωγίες, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι διεθνείς συσχετισμοί.

«Ως ικέτης κατευθύνεται ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ προσβλέποντας στην επιείκειά της» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη συνάντηση».Το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί του κ. Σαμαρά προς την κ. Μέρκελ είναι η προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί και πως έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής της».

Απαντώντας η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στην υπονομευτική τακτική του σε βάρος κάθε προσπάθειας της χώρας, επιμένει να εκτίθεται στα μάτια του ελληνικού λαού».

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design