Logo
Print this page

Θυγατέρες της Πηνελόπης: 85 χρόνια προσφοράς

Τα 85 χρόνια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο συμπλήρωσαν πρόσφατα οι "Θυγατέρες της Πηνελόπης", η γυναικεία οργάνωση της "οικογένειας" της AHEPA. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1929 από την Αλεξάνδρα Αποστολίδη, με καταγωγή από την Κέρκυρα, η οποία κάλεσε στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, 25 γυναίκες που γνώριζε.

Σήμερα, οι "Θυγατέρες" είναι μια αξιόλογη οργάνωση με πάνω από 200 τμήματα, σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, ενώ στόχος της είναι η προώθηση του ελληνισμού, της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της ευθύνης των πολιτών, καθώς και της ατομικής και οικογενειακής υπεροχής.

"Είμαι περήφανη που μπορώ να πληροφορήσω άλλους για το εκπληκτικό έργο που κάνουμε και να τους διαβεβαιώσω ότι έχω υπάρξει μάρτυρας της διαφοράς που κάνουμε στις κοινότητες μας και συνολικά στην κοινωνία" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ύπατη πρόεδρος της οργάνωσης Αν-Έλεν Γροσσομανίδης.

Σημαντικό είναι το έργο των Θυγατέρων της Πηνελόπης για την υπεράσπιση των θυμάτων οικογενειακής βίας. Ο "Οίκος της Πηνελόπης" λειτουργεί από το 1979 στο Μόμπαϊλ της Αλαμπάμα και ήταν το πρώτο καταφύγιο για γυναίκες θύματα κακοποίησης σε αυτή την πολιτεία και το πέμπτο στις ΗΠΑ.

Το 2013 προσέφερε καταφύγιο σε 400 ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) και 489 παιδιά. Έχει προσωπικό πάνω από 40 άτομα και πρόσφερε πάνω από 20.000 γεύματα. Ο προϋπολογισμός του ήταν 1,7 εκατ. δολάρια.

Ο φορέας, ο οποίος χαρακτηρίζεται "σωτήριος" από τους ωφελούμενους, παρέχει υπηρεσίες που επιτρέπουν στα θύματα να βρουν τον εαυτό τους και να επιστρέψουν σε αυτό που ήταν προτού ξεκινήσει η κακοποίηση.

Το "Σπίτι της Πηνελόπης", στο Μπρόκτον της Μασσαχουσέτης το διαχειρίζεται η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση "Health Imperatives" και θεωρείται ένα πρόγραμμα ορόσημο για την πρόληψη και την παρέμβαση κατά της βίας.

Οι "Θυγατέρες της Πηνελόπης" είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός υποστηρικτής του φορέα και μαζί με την εθνική στεγαστική επιτροπή της AHEPA πρόσφεραν πάνω από 101.000 δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια.

Αυτή τη χρονιά, το "Σπίτι της Πηνελόπης" παρείχε καταφύγιο σε 70 επιζώντες οικογενειακής βίας και 30 παιδιά, που βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Αλεξάνδρα Αποστολίδη ήταν η πρώτη μετανάστρια - απόφοιτος πανεπιστημίου και η εκπαίδευση είναι ένας από τους πυλώνες δράσης της οργάνωσης που ίδρυσε. Το Ίδρυμα "Θυγατέρες της Πηνελόπης" ιδρύθηκε το 1983 για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς σκοπούς της οργάνωσης, δίνοντας ετησίως υποτροφίες αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, προωθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και δωρίζοντας παιδικά βιβλία σε βιβλιοθήκες, σχολεία και εκκλησίες μέσω του προγράμματος "Ανοιχτό Βιβλίο".

Οι "Θυγατέρες της Πηνελόπης" προωθούν την ενημέρωση και την έρευνα για ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η θαλασσαιμία, το αλτσχάιμερ, η μυική δυστροφία κ.ά, ενώ ενισχύουν οικονομικά πολλούς ερευνητικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως το Κέντρο Καρκίνου Σιλβέστερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, το Ίδρυμα Αλτσχάιμερ, το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρδιάς, τα Special Olympics, το Κέντρο Μπάρμπαρα Μπους για τον Αλφαβητισμό, τη UNICEF, το Habitat for Humanity.

Ακόμη, παρέχουν υποστήριξη και οικονομική βοήθεια σε θύματα και κοινότητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως τυφώνες, σεισμούς, φωτιές στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Τοπικά τμήματα της οργάνωσης σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ χρηματοδοτούν προγράμματα για αξιοπρεπή και προσιτή στέγη στους ηλικιωμένους.

Η κ. Γροσσομανίδη δήλωσε περήφανη για τα μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα, όπου λειτουργούν 19 τοπικά τμήματα, υποστηρίζοντας φιλανθρωπικούς φορείς και προωθώντας προγράμματα.

Μεταξύ άλλων, οι "Θυγατέρες" λειτουργούν παιδικό σταθμό στη Νέα Ιωνία Αττικής και τα δύο τελευταία χρόνια υποστηρίζουν το πρόγραμμα "Δράση για τη Ζωή", μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες της Ξάνθης να κάνουν δωρεάν μαστογραφία. Ακόμη, ενισχύουν οικονομικά το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και τον Οίκο Ευγηρίας Αγίων Αποστόλων στις Τζιτζιφιές, στην Αθήνα.

Οι "Θυγατέρες της Πηνελόπης" ήταν η πρώτη εθνοτική οργάνωση που παρέδωσε στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου κασέτες, στις οποίες καταγράφεται η προφορική ιστορία της πρώτης γενιάς των Ελληνοαμερικανίδων στις ΗΠΑ.

Η κ. Γροσσομανίδη εξελέγη ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014. Μέλος της οργάνωσης εδώ και πάνω από 20 χρόνια, υπηρέτησε σε διάφορα αξιώματα, ενώ διατέλεσε και ύπατη αντιπρόεδρος. Νωρίτερα, υπήρξε ενεργό μέλος της νεανικής γυναικείας οργάνωσης της AHEPA, "Κόρες της Αθηνάς".

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στην εκπαίδευση. Το 2012 παντρεύτηκε τον τότε ύπατο πρόεδρο της AHEPA Τζον Γροσσομανίδη.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της είναι κατά της διάρκειας της θητείας της να προωθήσει τη συνεργασία με την "οικογένεια" της AHEPA, την εκκλησία, τις κοινότητες και άλλους γυναικείους οργανισμούς, όπως η Φιλόπτωχος, ούτως ώστε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προώθηση των σκοπών της οργάνωσης.

Η κ. Γροσσομανίδη επεσήμανε ακόμη ότι, όταν έγινε μέλος των "Θυγατέρων της Πηνελόπης", ήξερε ότι η ζωή της θα γινόταν πλουσιότερη.

"Με ενέπνευσαν πολλές αδελφές και θαύμασα την ειλικρινή τους αφοσίωση στους σκοπούς των Θυγατέρων και της οικογένειας της AHEPA. Ειλικρινά πιστεύω ότι οι φιλίες που έκανα και τα μαθήματα που πήρα για την ανθρώπινη φύση με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Τώρα, μπορώ να το ανταποδώσω και νιώθω πολύ προνομιούχα να έχω την ευκαιρία να το μοιραστώ με άλλους" πρόσθεσε.

 

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design