Logo
Print this page

"Η Ελλάδα έκανε το καμ μπακ" - Κυβερνητική Ικανοποίηση για την παρουσία Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κυβέρνηση για την παρουσία της ελληνικής αποστολής στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και τις επαφές του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με αρχηγούς κρατών.

"Η Ελλάδα έκανε το καμ μπακ στην διεθνή σκηνή.  Δεν εμφανίστηκε ως ένας φτωχός συγγενής που ήρθε να ζητήσει λεφτά, αλλά σαν μια χώρα που μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά θέματα".  Αυτό διαρρέεται από κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

"Το πρόσημο από τις επαφές ήταν θετικό", τονίζεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ θεωρείται ότι έγιναν βήματα ως προς τα εθνικά θέματα, ενώ υπήρξε παρέμβαση της Ελλάδας και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό των προσφυγικών ροών.

"Φάνηκε η διαφορά μας με άλλες χώρες"

Σε ό,τι αφορά στις προσφυγικές ροές, επισημαίνεται ότι "η Ύπατη Αρμοστής μας στηρίζει", υπενθυμίζεται όμως ότι είναι ένα θέμα που εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Συρία, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και συννενόηση με την Τουρκία.

"Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά προσέγγισης της Ελλάδας στο θέμα είναι εμφανής.  Συγκρίνετέ την με αυτό που γίνεται στην Ουγγαρία, ή όσα είχε πει πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ", αναφέρει κυβερνητική πηγή.

 "Αναμένουμε πράξεις με τις επενδύσεις"

Με αποκορύφωμα την παρουσία του Πρωθυπουργού στην δεξίωση του Hellenic Initiative, αλλά και την τηλεοπτική συνομιλία του με τον Μπιλ Κλίντον, η ελληνική αποστολή ενέτεινε τις προσπάθειές της για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ομογενών και ξένων επενδυτών, οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν πολύ σημαντικοί στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ επαναλαμβάνεται η παρότρυνση του Πρωθυπουργού προς τους παρεβρισκόμενους στο "Initiative": Ότι δηλαδή η ώρα για επενδύσεις είναι τώρα και πως δεν υπάρχει η δικαιολογία της πολιτικής αστάθειας.

"Σε εκείνη την αίθουσα (σ.σ. στην δεξίωση του Hellenic Initiative) βρίσκονταν άνθρωποι με συνολική περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Το Hellenic Initiative υπάρχει εδώ και δυο - τρία χρόνια, αλλά οι επενδύσεις του στην Ελλάδα αναλογικά είναι ελάχιστες, γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη.  Τώρα είναι που πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη.", αναφέρει η ίδια πηγή.

Από πλευράς της Κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται ότι τα hedge funds δεν αποτελούν την ίδια προτεραιότητα, αφού θεωρούνται κερδοσκοπικά χωρίς ιδιαίτερες θετικές επιπτώσεις για την οικονομία.

"Τα hedge funds δεν είναι προτεραιότητά μας και δεν είναι εποικοδομητικά.  Έχουν ως προτεραιότητα την κερδοσκοπία.  Παρόλα αυτά, εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν".

"Το ΔΝΤ επιμένει για την μη βιωσιμότητα του χρέους"

Στο θέμα του ΔΝΤ, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «επιβεβαιώθηκε η στάση του Ταμείου για την βιωσιμότητα του χρέους» λέγοντας πως η συνάντηση του κ. Σταθάκη με την κα. Λαγκάρντ έγινε για εθιμοτυπικούς λόγους.

Παράλληλα, εκφράστηκε και πάλι η βεβαιότητα ότι το GREXIT αποτελεί παρελθόν και ότι, πλέον, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να επαναλαμβάνεται αυτή η συζήτηση.

"Ακόμη κι αυτές οι μεμονωμένες φωνές που συντηρούσαν την συζήτηση, είναι πλέον πιο απομονωμένες από ποτέ.  Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και την Ευρώπη, να συνεχίζεται η κουβέντα περί GREXIT", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το Σκοπιανό

Η αδιαλλαξία της FYROM αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, το μεγάλο εμπόδιο για την πρόοδο των συζητήσεων για το Σκοπιανό.  Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στον οποίο και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να βρει λύση, αλλά η στάση της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ δεν βοηθάει.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να συνομίλησε ανεπίσημα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, κ. Γκρουέφσκι, σε μια από τις δεξιώσεις που παραβρέθηκαν, όπου του διεμήνυσε ότι η στάση που τηρεί η χώρα του στο θέμα δεν βοηθάει στην εξεύρεση λύσης.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός απέσπασε την δέσμευση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι θα κινηθεί αναλόγως στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

 

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design