Logo
Print this page

Γκρίνιες, "καρφιά" και ενστάσεις πριν το "ναι" στα νέα μέτρα

Με καθολική επίθεση στην ΝΔ και ταυτόχρονη προώθηση των μέτρων με θετικό πρόσημο, επιχειρεί το Μαξίμου να περάσει από τις συμπληγάδες του νέου σκληρού πακέτου.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέδειξε τον οδικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση για να απαλλαγεί από το βάρος των δεσμεύσεων και υποσχέσεων που η ίδια είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες.

Έτσι ο Πρωθυπουργός λίγα 24ωρα μετά το προσύμφωνο της Μάλτας προσήλθε ενώπιον του κορυφαίου οργάνου του κόμματος αποδεχόμενος μεν την «πατρότητα» των αντίμετρων, αποκηρύσσοντας δε τις νέες περικοπές..

Χαρακτήρισε τα νέα μέτρα μη αναγκαία, και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα τα επέλεγε. Παρόμοιο πολιτικό εφεύρημα χρησιμοποίησε και το 2015 όταν διατυμπάνιζε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν δική του επιλογή και απόφαση.

Γεγονός είναι πάντως ότι όπως και τότε έτσι και τώρα θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα που θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει το νέο πακέτο, εκτός βέβαια και αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αφήσει πίσω του για μια ακόμα φορά μεγάλα κομμάτια του ιδεολογικού και πολιτικού του οπλοστασίου.

Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα (προ)νομοθετήσει, ενέργεια που κινείται στα όρια της συνταγματικής τάξης. Επίσης και παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στο παρελθόν, ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς στις κυρίες συντάξεις αλλά και στην μείωση του αφορολόγητου.

Παρηγοριά στα ...αντίμετρα

Προκειμένου λοιπόν να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Η ομιλία του Αλέξη «διανθίστηκε» από εκτενείς αναφορές στα αντίμετρα, αλλά και από τις συνήθεις στοχεύσεις κατά των εγχώριων και ξένων εκβιαστών,

Ο αρχηγός της κυβέρνησης μίλησε για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αλλά και για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της στήριξης των νέων ανθρώπων. Και παρά το ότι δεν έδωσε όλη την εικόνα αποφεύγοντας να αναφερθεί στις κρίσιμες παραμέτρους (επίτευξη των στόχων) για την εφαρμογή τους, δεν παρέλειψε να επαναλάβει μιλώντας και για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος ότι όλα αυτά δίνουν το μήνυμα ότι η αβεβαιότητα τέλειωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν.

Άτεγκτος εμφανίστηκε την ίδια στιγμή κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι θα έβαζε την υπογραφή της σε ό,τι της σέρβιραν, αλλά και ότι είναι εθισμένη σε σκάνδαλα και διαπλοκή. Δίνοντας δε μια γεύση για την τακτική που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα, τακτική του «σκληρού ρόκ» εξήγγειλε την διαλεύκανση και άλλων υποθέσεων με «άρωμα» σκανδάλων.

Ανέδειξε ταυτόχρονα και άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την συνταγματική αναθεώρηση, τις μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο και με ενέργειες που στόχο έχουν την εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η άλλη όψη

Ότι δεν είπε πάντως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να το είπαν υπουργοί και βουλευτές του κόμματος. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες.

Εντός της Κεντρικής Επιτροπής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να παρουσιάστηκε αρκετά σκεπτικός επαναλαμβάνοντας όπως και μετά την Μάλτα ότι κάθε άλλο παρά ανώδυνη είναι η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου.

Προβληματισμένος και ο Νίκος Φίλης φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ξένοι δεν είναι ευχαριστημένοι με μια Αριστερή κυβέρνηση και για αυτό προσπαθούν να της δημιουργήσουν αδιέξοδα.

Το «χτύπημα» των 13

Οι εισηγήσεις των ομιλητών φαίνεται πάντως ότι επισκιάστηκαν από το κείμενο που διένειμαν 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια από τα οποία ανήκουν και στην ομάδα των «53».

Αν και οι υπογράφοντες δεν επιδίωξαν το κείμενο να μπει σε ψηφοφορία, ώστε να μην δημιουργηθούν νέοι τριγμοί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, μια φράση στον επίλογο προκάλεσε ερωτήματα και αναστάτωση. Επρόκειτο για τη φράση «ο μόνος που μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του είναι ο λαός».

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησαν εξηγήσεις ενώ άλλοι τόνισαν ότι οι «13» ζητούν εμμέσως πλην σαφώς εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες την «παρεξήγηση» ανέλαβε να λύσει ο Νίκος Φίλης ο οποίος αντέτεινε ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών αλλά απλώς πρόθεση ήταν να τονιστεί η λαική ισχύς.

Το πολυσέλιδο ωστόσο κείμενο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανώδυνο. Γίνεται λόγος για συμφωνία μνημονιακής κοπής η οποία παρουσιάζεται σαν νίκη και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πιέζεται να περάσει μέτρα που δεν θα μπορούσε να επιβάλει κανένα καθαρόαιμο κυβερνητικό σχήμα.

Παρόμοιες σκέψεις είναι αλήθεια ότι κάνουν και άλλα στελέχη και βουλευτές του κόμματος, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν εκείνοι που το βάρος της συνείδησης τους θα τους κάνει τελικά να «λοξοδρομήσουν».

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design