Logo
Print this page

Γκρίνιες για τους υπουργούς: Ποιοι έχουν πάρει "κίτρινη κάρτα"

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ξορκίζει τον ανασχηματισμό, πλην όμως όλοι γνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται, γίνεται.«Κάναμε πρόσφατα (ανασχηματισμό). Τώρα είναι ώρα να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» απάντησε χθες από το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ερώτηση, θέλοντας να δείξει ότι διαθέτει την δική του ισχυρή ομάδα που μπορεί και είναι σε θέση να βγάλει το κάρο από την λάσπη.

Ο ίδιος άλλωστε μερικές ημέρες πριν έχοντας δίπλα και απέναντι του στο οβάλ τραπέζι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιχείρησε να τραβήξει μια γραμμή στις μέχρι τώρα κυβερνητικές δυσλειτουργίες, τονίζοντας με νόημα «ότι για κανέναν ανάμεσα μας, δεν υπάρχει το άλλοθι της διαπραγμάτευσης διότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί»

Όπως πάντως φαίνεται το μήνυμα –εντολή του δεν γίνεται αντιληπτό με τον ίδιο τρόπο από όλους τους υπουργούς του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που λίγες μόνο ώρες μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση «μεταμέλειας», μετά προφανώς και από σχετική εντολή, για την νέα εμπλοκή που η ίδια επιχείρησε να δημιουργήσει με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η κυρία Κονιόρδου δεν είναι βέβαια το μοναδικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου που δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ή δεν συμβαδίζει με τις κομματικές υποχρεώσεις.

Κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και πρώην υπουργοί έχουν γράψει στα μαύρα κατάστιχα συντρόφους τους, που έχουν πάρει «πόντους» μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Η συμπεριφορά ορισμένων φαίνεται πως προκαλεί εκνευρισμό έως και τον Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα όσα συνέβησαν κατά την συνεδρίαση της ΚΟ την περασμένη εβδομάδα.

Ο εκνευρισμός για υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες η ολιγόλεπτη απουσία του Πρωθυπουργού από την αίθουσα θεωρήθηκε από βουλευτές και υπουργούς ως αποχώρηση του από την συνεδρίαση. Έσπευσαν λοιπόν και εκείνοι να φύγουν, δεν είχαν όμως υπολογίσει ότι η «γάτα» θα επέστρεφε. Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε βέβαια ασχολίαστο το γεγονός, λέγοντας ότι δεν γίνεται υπουργοί της κυβέρνησης να έχουν περισσότερη δουλειά από τον Πρωθυπουργό.

Αν και δεν τίθεται ζήτημα θέσπισης απουσιολογίου, οι βουλευτές χρεώνουν σε υπουργούς ότι αποφεύγουν συστηματικά να ενημερώνουν ή να συμμετέχουν σε «κλειστές» συζητήσεις στα κοινοβουλευτικά όργανα (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην λίστα αυτή φιγουράρουν πρώτα -πρώτα τα ονόματα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Η απουσία μάλιστα του πρώτου από «κλειστή» προγραμματισμένη συνεδρίαση για τη Σούδα πριν από λίγο καιρό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Μόνιμα παράπονα με αυξομειώσεις ως προς την ένταση υπάρχουν και για τον Γιάννη Μουζάλα. Κυβερνητικοί βουλευτές χρεώνουν στον υπουργό Μετανάστευσης ότι ευθύνεται για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα hot spot, αλλά και για την γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος.

Γκρίνιες υπάρχουν και για την «μεταγραφή» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Βουλευτές λένε ότι ο εξ Αμερικής ορμώμενος καθηγητής με την δυσκολία να εκφραστεί στην μητρική του γλώσσα, δεν αντιλαμβάνεται τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να κερδίσει το «στοίχημα» της ανάπτυξης.

Την «αδυναμία» του αυτή χτυπάνε όπως είναι φυσικό και στελέχη της αντιπολίτευσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, να τον παροτρύνει να κάνει επιτέλους μια μεταρρύθμιση.

Στην «μαύρη λίστα» είναι για ορισμένους και η Ελένα Κουντουρά. Καλή στις δημόσιες σχέσεις, αλλά έχει μετατρέψει σε «άβατο» το υπουργείο Τουρισμού στο οποίο αλωνίζουν μόνο οι δικοί της άνθρωποι.

Εξαφανισμένοι είναι την ίδια στιγμή ο Γιάννης Δραγασάκης και η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος έχασε έδαφος μετά την αναβάθμιση του Χριστόφορου Βερναδάκη σε υπουργό Συντονισμού, έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου όταν εξέφρασε ταυτόσημες θέσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα που ο αρχηγός της κυβέρνησης δήλωνε ότι η συμφωνία είναι η αρχή του τέλους για τα μνημόνια, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι το τέλος των μνημονίων δεν θα γίνει αυτόματα ως τυπική διαδικασία το καλοκαίρι του 2018, αλλά θα κριθεί από το τι θα πράξει η κυβέρνηση από τώρα έως τότε.

Όσο για την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρώην στενή συνεργάτη του Πρωθυπουργού και κυβερνητική εκπρόσωπο, κοινή είναι η αίσθηση ότι έχει υποχωρήσει στα μετόπισθεν αποφεύγοντας τα παιχνίδια με τη φωτιά.

Η Λυδία Κονιόρδου δεν έχει συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα μόνο για την υπόθεση του Ελληνικού. «Σύντροφοι» της υποστηρίζουν ότι η έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής αίσθησης και αντανακλαστικών προκαλεί διαρκώς διαχειριστικά ελλείμματα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στρέφεται συχνά – πυκνά στον κ. Βερναδάκη για να διαχειριστεί ως «πυροσβέστης» τις κρίσεις που δημιουργούνται στο υπουργείο της. Όπως για παράδειγμα με το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που διαρκώς μεταθέτει την κατάθεση του για να μην αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Η περίπτωση Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στο δομή και την λειτουργία της κυβέρνησης μετά τη ψήφιση του νέου μνημονίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσφατα είπε στη Βουλή με ειρωνικό τρόπο ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν από 152 βουλευτές διότι ο Ευκλείδης θα κάνει πράξη την απειλή του και θα παραιτηθεί λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Το εύρος των περικοπών και λιτότητας θα μπορούσε να ήταν το «κλειδί» που θα ξεκλείδωνε την πόρτα παραίτησης του από την κυβέρνηση.

Άλλη πάντως άποψη έχουν στελέχη των «53». Δεν αρνούνται ότι ο υπουργός είναι κουρασμένος, αλλά επιμένουν ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνει έως το τέλος.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει στο μανίκι του ένα αξεπέραστο άσσο. Παραμένει το πιο ισχυρό "asset" στο οπλοστάσιο του Πρωθυπουργού διότι λόγω των σχέσεων του εμπιστοσύνης με τους ισχυρούς της Ευρώπης και του ΔΝΤ, έχει επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί την σκληρή ρητορική με αποδέκτες ψηφοφόρους και κομματικό ακροατήριο.

Μπορεί οι φίλοι του στους κόλπους των «53» να δηλώνουν ότι προτιμά να μαγειρεύει στο σπίτι του, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι όποιος ανακατεύεται με την πολιτική κουζίνα, δύσκολα επιστρέφει στην κουζίνα του σπιτιού του.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design