Logo
Print this page

Βίντεο και Φωτό: Κύμα αντίδρασης έπνιξε την Ουάσιγκτον

Χιλιάδες διαδηλωτές από κάθε γωνιά της χώρας κατέκλυσαν την Αμερικανική πρωτεύουσα νωρίς το Σαββάτο το απόγευμα προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στους αλλεπάλληλους θανάτους άοπλων αφροαμερικανών πολιτών στα χέρια αστυνομικών, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για την αθώωση των συγκεκριμένων φρουρών από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Νωρίτερα τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν ξεσπάσει δεκάδες διαδηλώσεις σε διάφορες μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Είχαν προηγηθεί η μια μετά την άλλη οι ανακοινώσεις για τα αθωωτικά πορίσματα των ενόρκων.

poreia1 1

poreia1 9

Η πρωτοβουλία για την σύγκλιση μιας εθνικής πορείας στην Ουάσινγκτον με τίτλο «Δικαιοσύνη για Όλους» άνηκε στην οργάνωση του ακτιβιστή Αιδεσιμότατου Αλ Σάρμπτον, ο οποίος κατάφερε να μαζέψει για πρώτη φορά όλους τους συγγενείς των θυμάτων σε μια εκδήλωση.

poreia1 2

poreia1 5

poreia1 10

«Αυτή δεν είναι μια μαύρη ή λευκή πορεία» ανέφερε ο Σάρμπτον. «Αυτή είναι μια Αμερικανική πορεία για τα δικαιώματα όλων των Αμερικανών. Πραγματικά με εμπνέει να βλέπω λευκά παιδιά να κρατούν πανό που γράφουν ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε».

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο Pennsylvania Avenue και κατευθύνθηκαν ειρηνικά προς το Καπιτώλιο κρατώντας πανό και τραγουδώντας συνθήματα.

poreia1 11

Η πιο συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή της πορείας εκτυλίχθηκε όταν οι συγγενείς των θυμάτων ανέβηκαν στο βήμα για να μιλήσουν στο συγκεντρωμένο πλήθος, με τους διαδηλωτές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Η Samaria Rice, μητέρα ενός δωδεκάχρονου αγοριού που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικού που θεώρησε ότι το ψεύτικο όπλο που κρατούσε ήταν αληθινό, τόνισε πως το μόνο πράγμα που επιθυμεί είναι η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο αστυνομικός φέρει κάποια ευθύνη.

poreia1 3

«Ας τον συλλάβουν και ας τον οδηγήσουν ενώπιον των ενόρκων προκείμενου να του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητα του και να αποδείξουν σε εμάς ότι όντως υπάρχει δικαιοσύνη», ανέφερε η Rice.

poreia1 13

Παρών ήταν και η μητέρα του Eric Garner, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε την Κοινή Γνώμη, όταν κάμερα που κατέγραψε το περιστατικό απεικόνιζε τον αφροαμερικανό να λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει την στιγμή που ο αστυνομικός συνέχιζε να του κάνει καφαλοκλείδωμα. Ο Garner είχε στοχοποιηθεί από αστυνομικούς επειδή διακινούσε λαθραία τσιγάρα, παρόλα αυτά όμως ήταν άοπλος.

«Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε λευκούς, μαύρους, ανθρώπους από κάθε φυλή και θρησκεία» είπε η μητέρα του Garner. «Είναι πραγματικά μια εξαιρετική και ιστορική στιγμή για την χώρα».

Φτάνοντας στο τέλος της ομιλίας του, ο Αλ Σάρμπτον αναφέρθηκε στην κληρονομιά των κοινωνικών αγώνων για τα αστικά δικαιώματα των μειονοτήτων και εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά προς το Κογκρέσο, λέγοντας ότι θα «ξαναγυρίσουν πίσω και θα τους βρει μπροστά του» αν αποτύχει να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα λύσουν το πρόβλημα.

poreia1 16

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί πρέπει να φέρουμε το έθνος αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι όπως πριν από 50 χρόνια, οι πολιτείες έχουν πάρει την απόφαση να στερήσουν βασικά ανθρώπινα και αστικά δικαιώματα από ορισμένους πολίτες» εξήγησε ο Σάρμπτον.

«Μπορεί να μας υπονομεύατε, αλλά δεν γνωρίζατε ότι θάβατε σπόρους. Θα βγούμε πιο δυνατοί (από αυτόν τον αγώνα) και θα αντέξουμε περισσότερο».
Στην Ουάσιγκτον κατέφτασαν λεωφορεία με διαδηλωτές από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Φέργκιουσον και από την Ατλάντα μέχρι την Φλόριδα.

poreia1 15

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design