Στην Αθήνα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
- Written by E.Tsiliopoulos
Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, καθώς και του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί, για την επομένη, στη Σμύρνη, είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει στις 14.00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 18.30 ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Εν τω μεταξύ, κοντά σε συμφωνία με την Άγκυρα για την επαναπροώθηση όλων των μη Σύρων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά βρίσκεται η Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που κάνουν λόγο για σημαντικό βήμα σκλήρυνσης της στάσης των «28» στην προσφυγική κρίση.
Έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Tούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε ιδιωτικές συζητήσεις την Πέμπτη, έστειλε σήμα πως η χώρα του θα αποδεχθεί τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τη δράση κατά των διακινητών.
Αν και η συμφωνία εκκρεμεί και η εφαρμογή της εκτιμάται δύσκολη, οι όροι της μπορεί να αποτελέσουν το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή κρίση, δίνοντας ένα πιο σκληρό πρόσωπο σε μια στρατηγική που εν πολλοίς έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διαπλέουν το Αιγαίο, συμπεραίνουν οι Financial Times.
Latest from E.Tsiliopoulos
- Egypt’s Note Verbale to the UN: Explicitly rejects the limits of the Libyan Continental Shelf
- ExxonMobil: 9 trillion cubic feet of natural gas may be available in the Cypriot EEZ
- Mitsotakis’ speech at the UN today – What he discussed with Lockheed
- Delays at El. Venizelos airport – Arrivals capacity reduced by 25%
- Crete: Concern over whales – Three found dead and one alive on the southern coast