Αντίδραση Ομπάμα για την υπόθεση Λοκετ και την θανατική ποινή
Η δραματική εκτέλεση και το φιάσκο στην περίπτωση του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα ξεσήκωσε σάλο. Ο Λόκετ υπέφερε επί τουλάχιστον 40 λεπτά προτού να ξεψυχήσει από καρδιακή προσβολή, και ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι «Αυτό που συνέβη στην Οκλαχόμα είναι πολύ ανησυχητικό...Ορισμένα εγκλήματα είναι τόσο ακραία που δικαιολογούν την επιβολή της θανατικής ποινής, όμως η περίπτωση του Λόκετ εγείρει ουσιαστικά ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εκτελέσεις".
Ο Λόκετ είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας το 1999.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας «Όπως έχω πει και στο παρελθόν υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το έγκλημα είναι τόσο φρικιαστικό που δικαιολογείται η εφαρμογή της θανατικής ποινής, όπως είναι οι ομαδικές δολοφονίες και οι φόνοι παιδιών». Στο ίδιο σημέιο επεσήμανε ότι έχουν παρατηρηθεί διακρίσεις στην επιβολή της θανατικής ποινής, αλλά και περιπτώσεις στις οποίες «οι κρατούμενοι θανατοποινίτες πήραν χάρη» αφού παρουσιάστηκαν αποδείξεις για την αθωότητά τους.
«Η περίπτωση της Οκλαχόμας απλώς επισημαίνει κάποια από τα σημαντικά προβλήματα. Θα συζητήσω με τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ και με άλλους και θα ζητήσω να μου αναλύσουν τι ενέργειες έχουν γίνει, όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά ευρύτερα, στον τομέα αυτό...Νομίζω ότι πρέπει, ως κοινωνία, να θέσουμε στους εαυτούς μας ορισμένα δύσκολα ερωτήματα για αυτά τα ζητήματα», κατέληξε ο κ. Ομπάμα.