Log in
A+ A A-

Ρεμπουπλικάνοι: Ο Ομπάμα έδωσε στο Ιράν πρόσβαση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα

Επίσημη έρευνα διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με ενδείξεις ότι, επί προεδρίας Ομπάμα, δόθηκε η δυνατότητα στο Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση στους μηχανισμούς της αμερικανικής οικονομίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

 

"Η προεδρία Ομπάμα κατηγορείται τώρα ότι έδωσε στο Ιράν μυστική πρόσβαση στην αμερικανική οικονομία.  Αυτό είναι εντελώς παράνομο", ανέφερε η ανάρτηση του κ. Τραμπ.

Ειδικότερα, η επιτροπή ερευνών της Γερουσίας έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία βάσει των οποίων το οικονομικό επιτελείο του Προέδρου Ομπάμα εξέδωσε άδεια στην τράπεζα Μουσκάτ προκειμένου να μετατρέψει ρευστό από το ιρανικό νόμισμα σε ευρώ, μέσω οποιασδήποτε αμερικανικής τραπεζικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, το Ιράν είχε κεφάλαια ενεργητικού 5.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα του Ομάν, τα οποία ήθελε να τα μετατρέψει μετρητά σε δολάρια μέσω του αμερικανικού οικονομικού συστήματος, κάτι που οι επιβληθείσες κυρώσεις απαγόρευαν ρητά.  

Παρόλα αυτά, οι Ρεμπουπλικανοί ισχυρίζονται ότι αξιωματούχοι της τότε κυβέρνησης είχαν δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να δοθεί σχετική άδεια στο Ιράν.  Τονίζεται όμως πως παρότι η ίδια η διευκόλυνση από τις οικονομικές υπηρεσίες της προεδρίας Ομπάμα δεν είναι απαραίτητα παράνομη, εντούτοις καταδεικνύει, σύμφωνα με την επιτροπή "την τάση της κυβέρνησης Ομπάμα να διευκολύνει το Ιράν, προκειμένου να επιτύχει την συμφωνία για τα πυρηνικά".

Από την πλευρά του, πρώην αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ουδέποτε δόθηκε στο Ιράν πρόσβαση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αλλά επρόκειτο για υλοποίηση των δεσμεύσεων προκειμένου το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια που διατηρεί στο εξωτερικό και να τα ρευστοποιήσει σε ευρώ, μέσω ευρωπαϊκής τράπεζας.