“Το Κυπριακό μέσα από τα αρχεία του ΟΗΕ”. Αποκαλύψεις για το 1974
- Written by E.Tsiliopoulos
Μια σημαντική κίνηση ξεκινά το σωματείο “Αδούλωτη Κερύνεια” με στόχο τον προβληματισμό των πολιτών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το τι μέλλει γενέσθαι. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται και η παρουσίαση του βιβλίου “Το Κυπριακό μέσα από τα αρχεία του ΟΗΕ. Ιούλιος – Δεκέμβριο 1974”.
“Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εξ απαρχής χαρακτηρίσει το Κυπριακό όπως διαμορφώθηκε τον Ιούλιο –Αύγουστο του 1974, Διεθνές θέμα εξωτερικής στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως τέτοιο Πρόβλημα, τέθηκε η προσπάθεια επίλυσής του υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
“Ήταν η περίοδος που οι δικοί μας διαχειριστές τότε του Κυπριακού, (αιχμή του δόρατος ο μόνιμος, τότε, αντιπρόσωπός μας στον ΟΗΕ ΖΗΝΩΝ ΡΩΣΣΙΔΗΣ), αξιοποιώντας την ομπρέλα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, κόντρα στα ίδια συμφέροντα που μας πολεμούν και σήμερα, κατάφεραν και κράτησαν το Κυπριακό, μέσω του ΟΗΕ, στο Διεθνές προσκήνιο, στη σωστή του βάση και διάσταση.
“Όλα τα Κράτη μέλη ήταν πλήρως ενήμερα επί της ουσίας και η υποστήριξη ήταν καθολική, ακόμη και από το μουσουλμανικό κόσμο, κάτι που διατυπώνετε ξεκάθαρα στην έγκριση Ψηφισμάτων της Ολομέλειας και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
“Χρόνο με το χρόνο η υποστήριξη κλιμακωνόταν μέχρι και της τελευταίας θετικής πράξης το 1983 και 1984 με τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διεκδικήσαμε τότε, εμείς, τη Διεθνή υποστήριξη πάνω στη σωστή βάση του Κυπριακού και την πήραμε παρά τις παρεμβάσεις μεγάλων ξένων συμφερόντων υπέρ των Τουρκικών θέσεων.
“Η Αδούλωτη Κερύνεια πιστεύει στην προοπτική αξιοποίησης της «ομπρέλας» του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και στόχος της έρευνας και συγγραφής του βιβλίου είναι να προβληθεί αυτό μας το πιστεύω, με την πεποίθηση ότι, ακόμη και σήμερα, μετά από τόσες υποχωρήσεις και παλινδρομήσεις είναι δυνατόν να επανατοποθετηθεί σωστά το Κυπριακό και να ανοίξουν προοπτικές ανατροπής των κατοχικών δεδομένων.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ. ΚΟΠΙΑΣΤΕ ΣΤΙΣ 29.01.2019, στην Αδούλωτη Κερύνεια στη Λευκωσία , στις 7.30μμ να προβληματιστούμε μαζί”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του σωματείου.
Latest from E.Tsiliopoulos
- From "Mitsotakis no more" to "my dear friend": Greek-Turkish agreement to avoid tensions and positive cooperation at the Ankara meeting
- With "Break on Through"Athens metro by the Doors and applause, the metro boring machine Athena at Evangelismos for the extension of line 4 (video)
- Tripoli: The statue of Kolokotronis was moved for maintenance, watch video
- Unique video from the Evros Delta: A herd of wild horses crosses the rapid waters of the swollen river (video)
- Kimberly Guilfoyle will be the maid of honor for Konstantinos Argyros and Alexandra Nika: “It’s an honor and a blessing”
