Με νέα πτώση έκλεισε το Χ.Α. - Στα ύψη τα spread
- Written by C.Athanasatos
Οι δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, ότι η Ευρώπη θα στηρίζει την Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης, δεν μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν την αγορά, μετά την «ελεύθερη πτώση» των δύο προηγούμενων ημερών.
Έδωσαν μόνο ένα μικρό στήριγμα περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπερνούσαν το 3,6% και η αγορά δεν απέφυγε τη νέα υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου 2013 . Τις νέες ρευστοποιήσεις πυροδότησε η εκτόξευση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κοντά στο 9% και η ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Έντονες είναι και οι πιέσεις στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, μετά την αποτυχημένη δημοπρασία της Ισπανίας, την ώρα που η Fitch προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών με οκτώ ημέρες πτώσης.
Την ίδια ώρα ενδείξεις νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διακρίνουν αρκετοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 869,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,22%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου 2013 (866,90 μονάδες).
Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 47 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 903,58 μονάδες (+1,65%) και κατώτερη τιμή στις 856,38 μονάδες (-3,66%). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατά τις τρεις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις καταγράφει συνολικές απώλειες 13,56%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 25,25%.
Η αξία των συναλλαγών για μία ακόμη συνεδρίαση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 231,99 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,12%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ιντραλότ (+4,39%), της Eurobank Properties (+1,25%), της Εθνικής (+1,08%) και της Folli Follie (+0,86%)
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-8,54%), του ΟΠΑΠ (-6,76%), της Motor Oil (-6,75%), της Πειραιώς (-5,45%), της ΔΕΗ (-5,20%), της Ελλάκτωρ (-5,06%), του ΟΤΕ (-4,73%), της Μυτιληναίος (-4,20%), της Jumbo (-3,98%), της ΕΥΔΑΠ (-3,67%) και των ΕΛΠΕ (-3,67%).
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+2,27%), της Υγείας (+1,22%) και του Εμπορίου (+0,84%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-5,77%), του Πετρελαίου (-5,28%), των Τηλεπικοινωνιών (-4,73%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,41%).
Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 77 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Minerva +29,97%, Compucon +18,60%, Dionic +18,52%, ΣΕΛΟΝΤΑ +17,81% και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης +14,94%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: PC Systems -16,67%, ΑΝΕΚ -14,89%, Λεβεντέρης (π) -10,00%, Βιοκαρπέτ(κ) -10,00% και Νάκας -9,83%.
Στα ύψη τα spread
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε πρόσκαιρα και το 8,995% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, έχοντας φθάσει και στο 0,715% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989 που συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά το Bloomberg.
«Καθώς η τετραήμερη υποχώρηση των ελληνικών τίτλων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, η τάση των πωλήσεων άρχισε να μεταδίδεται σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ακόμη σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία», προσθέτει το δημοσίευμα.
Επίσης, σημειώθηκε αποτυχία κατά την έκδοση ισπανικών ομολόγων με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το ποσό που ήταν ο στόχος της έκδοσης και οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτωτική πορεία τους από το 2003. Μόνο τα γερμανικά κρατικά ομόλογα προστατεύθηκαν από την πτώση, καθώς η ζήτηση για πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού ώθησε τις αποδόσεις τους σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ.
Κατάινεν: Ευρωπαϊκή στήριξη και μετά το τέλος του προγράμματος
Τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, σε δήλωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γ. Κατάινεν έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία.
»Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές. Η Επιτροπή και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή.
»Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.
»Προς τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)».
"Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή, όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την ΕΕ"
Στη δύσκολη διεθνή συγκυρία, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει καθηλωμένη και στις εσωτερικές εξελίξεις από την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει η κυβέρνηση, τη στάση των αγορών έναντι της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Κυβερνητική πηγή έλεγε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας: «Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας». Διευκρίνιζε δε ότι «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη».
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι μετά το τέλος του χρόνου δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα». Η συγκεκριμένη πηγή μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, αλλά και την αισιοδοξία της ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε ότι λειτουργεί αρνητικά η διεθνής οικονομική συγκυρία, καθώς διαπιστώνεται ότι ενώ τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ κινούνται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς η Ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε στασιμότητα και αδυνατεί να περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Οι διεθνείς συνθήκες αλληλεπιδρούν και με τις εσωτερικές αιτίες πολιτικής αστάθειας και κυρίως με τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε. Η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, οι δηλώσεις ότι θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα αμφισβητήσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση προκαλούν ανασφάλεια στους διεθνείς παράγοντες που αντιδρούν.
express.gr
