Νέα Υόρκη: Ομάδα Ελληνίδας ερευνήτριας ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για τον HIV
- Written by C.Athanasatos
Νέους ορίζοντες στην έρευνα για την καταπολέμηση του HIV δίνει η επιστημονική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, καθώς, για πρώτη φορά στην Ιστορία, κατόρθωσε να μολύνει μαϊμούδες με τον ιό HIV και να τις χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα.
Πρόκειται για τα μέλη του Ερευνητικού Κέντρου για το AIDS Aaron Diamond (ADARC), επικεφαλής της οποίας είναι η ομογενής αναπληρώτρια καθηγήτρια, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μικρού πιθήκου (μακάκου), το οποίο μολύνεται με την μορφή του HIV που προσβάλει και τον ανθρωπο. Το επίτευγμα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ αποκτά μεγάλες διαστάσεις, καθώς, μέχρι σήμερα, δεν είχε μολυνθεί με τον ιό του AIDS κάποιο ον μη ανθρωποειδές, καθιστώντας πολύ δύσκολη την έρευνα για τις επιπτώσεις του και τις επιδράσεις των υπό δοκιμή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Όπως τονίζεται, όλα αυτά τα χρόνια, οι επιστήμονες εργάζονταν πειραματικά σε έναν συγγενικό ιό του HIV, τον SIV, ο οποίος είχε στα ζώα την ίδια επίδραση που είχε ο HIV στον άνθρωπο.
Η Θ. Χατζηιωάννου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία και έκανε μεταπτυχιακά στο Imperial College του Λονδίνου. Πήρε το διδακτορικό της το 1999 από το Πανεπιστήμιο Κλοντ-Μπερνάρ στη Λυόν της Γαλλίας και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Κολούμπια και Ροκφέλερ (Κέντρο Ερευνών Aaron Diamond για το AIDS). Στο τελευταίο συνεχίζει την καριέρα της, από το 2006 ως επίκουρη καθηγήτρια και από το 2012 ως αναπληρώτρια καθηγήτρια.
Related items
-
Νέα Υόρκη: Ντελιβεράς κατηγορείται για κλοπή γλυκών 90.000 δολαρίων
-
Η Νέα Υόρκη εξετάζει την αποποινικοποίηση στην εργασία του σεξ
-
Νέα Υόρκη: Μεγάλο συνέδριο για Ανατ. Μεσόγειο, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ
-
Γκρήνπορτ: Εορτασμός της Βαϊοφόρου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου
-
Η παρέλαση των τσολιάδων στη Νέα Υόρκη με το «Μακεδονία ξακουστή»
