Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητά το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ
- Written by E.Tsiliopoulos
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωσή τους.
«Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας» και συμφώνησε να υιοθετήσει «περιοριστικά μέτρα με στόχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στις δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.
Το Συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, αναφέρει σε δήλωσή του πως η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες» και επισημαίνει πως μερικές χώρες της ΕΕ έχουν σταματησει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.
Related items
Latest from E.Tsiliopoulos
- Mitsotakis: A day of pride for Greece, the government, and all citizens with the election of Pierrakakis
- Kyriakos Pierrakakis unanimously elected President of the Eurogroup
- Horror in Nea Michaniona: 90-year-old man buried his daughter's dog alive after taping its mouth shut
- New rumors about Antetokounmpo's future: He bought an eight-story building in New York
- Voting time for Pierrakakis and van Petegem in the battle for Eurogroup leadership - The process and the factors that will determine the outcome





