Log in
A+ A A-

Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για το αμερικανικό LNG

Featured Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για το αμερικανικό LNG

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους.

Το μπλοκ έχει ήδη πει ότι θα μειώσει τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό θα σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να προμηθεύσουν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής ομάδας για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι μπορούν να λάβουν περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον LNG έως τουλάχιστον το 2030, ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο.

Σύνοδος Κορυφής χωρίς νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας
Χωρίς νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία ολοκληρώθηκε χθες η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες όπως προέκυψε από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, όμως προς το παρόν δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται.

Οι πιο σημαντικές ίσως αποφάσεις αναμένονται αύριο σε σχέση με την ενεργειακή κρίση. Θα συζητηθεί ο τρόπος της ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία και η νέα συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σε κοινή δήλωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ΗΠΑ αναφέρεται ότι «οι ηγέτες συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να επιβάλουν οικονομικό κόστος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των κυρώσεων.