Log in
A+ A A-

Πόλεμος... Ρωμαίων και Ελληνιστών για την Αμφίπολη

Οι διαφωνίες ως προς τη χρονολόγηση του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη οδηγούν την ομάδα της ανασκαφής σε εντατική αναζήτηση τεκμηρίων.

Η επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, κάνει λόγο για τέλος 4ου αι.π.Χ. -με σχετικές αποκλίσεις, όπως στην περίπτωση της Κατερίνας Ρωμιοπούλου, επίτιμης διευθύντριας Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία μιλώντας στο TheTOC τοποθέτησε το εύρημα στα μέσα του 3ου αι.π.Χ.

H πιο «αιρετική» άποψη παραμένει της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας, Όλγας Παλαγγιά, η οποία σε συνέντευξη της στο ΤheTOC «κατέβασε» τη χρονολόγηση στον 1ο αι. π.Χ. και συνέδεσε τον Τύμβο Καστά με τη μάχη των Φιλίππων, στο 42 π.Χ.

Η Ολγα Παλαγγιά επανήλθε σήμερα, λέγοντας ότι «ο λόγος για τον οποίον τόσο πολύ επιμένουν όλοι ότι είναι μακεδονικός, δεν έχει σχέση με την επιστήμη, θεωρώ ότι γίνεται για πολιτικούς λόγους».

Τα επείγοντα: Δάπεδα, βάθρα και κινητά ευρήματα

Το ενδιαφέρον της ομάδας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην αποκάλυψη των βάθρων επάνω στα οποία «στέκονται» οι Καρυάτιδες, μέχρι το δάπεδο.

Επίσης, στην αποκάλυψη των δαπέδων όλων των θαλάμων, προκειμένου να συγκεντρωθούν θραύσματα που λείπουν από τα αγάλματα και να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης κινητών ευρημάτων.

Κοινό σημείο, και στις δύο περιπτώσεις, είναι η αναζήτηση τεκμηρίων, τα οποία θα βοηθήσουν στη χρονολόγηση, είτε πρόκειται για επιγραφές ή, ανάγλυφες παραστάσεις (βάθρα), είτε για κινητά ευρήματα, όπως κεραμικά, νομίσματα κλπ.

Η χρονολόγηση σύμφωνα με τους αρχαιολόγους προκύπτει συνδυαστικά – συνεκτίμηση αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων- ωστόσο, η χρονολόγηση μόνο από τα γλυπτά, εν προκειμένω τις Καρυάτιδες, είναι πολύ πιο δύσκολη, σε σχέση με τη χρονολόγηση από επιγραφές και κινητά ευρήματα, τα οποία θεωρούνται το κλειδί της υπόθεσης.

Η αποκάλυψη των δαπέδων σε όλους τους θαλάμους θα δώσει τις στρωματογραφικές αποτυπώσεις, στις οποίες «εγγράφονται» στοιχεία που αφορούν στην κατασκευή και βεβαίως, στην εποχή κατασκευής του έργου.

Οι εργασίες αντιστήριξης – υποστύλωσης συνεχίζονται, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου όσο και των εργαζομένων στην ανασκαφή. Οπως και η αποχωμάτωση. Βεβαίως, το μεγάλο γεγονός των επομένων ημερών είναι η πλήρης είσοδος στον τρίτο θάλαμο.

thetoc.gr