Log in
A+ A A-

Σαμαράς: Η νομιμότητα παραβιάστηκε και από άλλους

Την πεποίθηση ότι παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μονάχα από τη Χρυσή Αυγή «αλλά και από άλλους», και πως «εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα» αλλά και στον εμπρησμό της Marfin και στις Σκουριές εξέφρασε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως η δημοκρατία «απαιτεί ήπιο πολιτικό κλίμα» προκειμένου να μην υπονομευθεί.

«Η δημοκρατία απαιτεί ήπιο πολιτικό κλίμα, όχι πυροδότηση», συνέχισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως δεν αναφέρεται σε «καμία 'θεωρία των δύο άκρων'», αλλά «κάνει πολιτική» αναφερόμενος σε μία «αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα».

«Αν θέλει κάποιος να αποκαλείται κόμμα δημοκρατικής ευθύνης, δεν μπορεί να επικαλείται την κακή και την καλή βία», είναι «ευθύνη όλων να καταγγέλλουν κάθε μορφή βίας», όχι να «τρέχουν ομαδικά ως μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων», συνέχισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές παρατάξεις να στηρίξουν τη δημοκρατία χωρίς «διγλωσσία», χωρίς «ναι μεν αλλά...».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Χρυσή Αυγή, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε πως «οι νεοναζί» είναι «επικίνδυνοι» για την Ελλάδα, ιδιαίτερα τη στιγμή που η χώρα βγαίνει από την κρίση και «αναγνωρίζεται ως προπύργιο σταθερότητας» στην περιοχή.

Τους αντιμετωπίζουμε ως εγκληματίες, όπως τους αξίζει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας όμως πως η δημοκρατία «δεν διώκει το φρόνημα αλλά διώκει τις πράξεις».

Προσέθεσε πως η αντιμετώπιση των «νεοναζί» πρέπει να γίνει με δύο τρόπους, πρώτον να «επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε κάθε παρανομία τους» σήμερα, αλλά και να εξαλείψουμε τα αίτια της ανόδου τους, την οποία απέδωσε στην πολυετή ύφεση, την ανεργία και τα «κύματα μεταναστών».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η δράση της Πολιτείας και των δικαστικών Αρχών απέδειξαν πως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και πως «υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με αφορμή και την πρωτοβουλία για τη διακοπή της χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής νέων μέτρων, συμπληρώνοντας ότι πλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας, και την επικείμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Πάντως, άφησε αιχμές για τις τελευταίες αναφορές από το ΔΝΤ και την Κομισιόν κάνοντας λόγο για «φάλτσα», που έχουν ως στόχο να θολώσουν την εικόνα και τις προσπάθειες της χώρας.

ΣΚΑΪ