Log in
A+ A A-

Στο κόκκινο για διαπλοκή, χρέος με φόντο σενάρια για «μεγάλο συνασπισμό»

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί διαπλοκής και επιχειρηματιών που σηκώνουν το τηλέφωνο και μιλούν με το Μαξίμου καθώς και το ζήτημα του χρέους πυροδότησαν τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σήκωσε το γάντι και παρενέβη προκειμένου να απαντήσει τόσο στους ισχυρισμούς Καμμένου ότι η κυβέρνηση κάνει μπίζνες όσο και στις καταγγελίες Δραγασάκη. Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα τροφοδοτούν επιχειρηματίες που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε υπερασπιστεί τον Γιάννη Δραγασάκη, αναφερόμενος σε «χαριστική» τροπολογία που είχε γραφτεί στα «αλαμπουρνέζικα».

Περί χρέους

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους, για το οποίο η κυβέρνηση μιλάει για αλαλούμ στην Κουμουνδούρου. «Στο χρέος υπάρχει μόνο μια λύση και διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και αυτό δεν είναι αριστερή απαίτηση μόνον. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στα όσα ακούγονται για την ελάφρυνση του χρέους έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, παρουσία μάλιστα του Αντώνη Σαμαρά. Ο Γκίκας Χαρδούβελης, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι για να βγαίνει η χώρα στις αγορές πρέπει να «αποπληρώνει ανελλιπώς τους τόκους του χρέους»

Και σενάρια μεγάλου συνασπισμού

Στη συζήτηση το τόνο έδωσαν όμως και ομιλίες στη γραμμή της συγκρότησης ενός μεγάλου συνασπισμού .

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Θετικός, εμφανίστηκε, εμμέσως πλην σαφώς, σε αυτό το ενδεχόμενο και ο Ν. Σηφουνάκης, ο οποίος στη Βουλή μίλησε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά όπως είπε δεν φαίνεται από την παρούσα Βουλή.

Μια τέτοια κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις, είπε ότι θα στηρίξουν και οι ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανος Μωραϊτης μίλησε για κυβερνητικές λύσεις από την παρούσα βουλή.

thetoc