Log in
A+ A A-

Το σχέδιο Σαμαρά για την «συνετή έξοδο» από το μνημόνιο

«Τέρμα τα γκάζια...» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εντολής που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος «καίγεται» κυριολεκτικά να υπάρξει έως το τέλος του έτους, μια συμφωνία-πακέτο με τους ευρωπαίους για την προληπτική (πιστοληπτική) γραμμή στήριξης και το χρέος.

«Πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο και θα τελειώσει τον Δεκέμβριο» είπε το απόγευμα της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες, κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα περιέγραψε προ ημερών το TheToc.gr περί 7 κρίσιμων «διαβολοβδομάδων». Η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει στη διάθεσή της κάτι λιγότερο από δυο μήνες, έως την κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχει και το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

To σχέδιο για το επόμενο δίμηνο

Σε αυτό το διάστημα ο δικομματικός συνασπισμός θα πρέπει να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να προωθήσει τάχιστα όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ενώ θα επιχειρήσει να αποτρέψει την τρόικα να θέσει ζητήματα που καίνε ενόψει της αξιολόγησης, όπως ασφαλιστικό και εργασιακά. Ήδη, για το πρώτο έχει διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να συζητήσει έστω σε γενικές γραμμές το θέμα.

Εξάλλου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένουν ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ατμόσφαιρα με τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η βασική συνισταμένη και των δυο αρχηγών είναι ότι πρέπει να υπάρξει συντεταγμένη έξοδο από το μνημόνιο, καθώς αυτή η εξέλιξη είναι καθοριστική για τον δικομματικό συνασπισμό στην προσπάθειά του να κερδίσει περαιτέρω πολιτικό χρόνο και να διαμορφώσει κατάλληλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία υπάρχει αισιοδοξία για τα stress tests, των συστημικών τραπεζών που συνδέονται άμεσα και με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, για την οποία επιμένουν δεν είναι νέο μνημόνιο και η οποία είναι ακόμα σε φάση διαπραγμάτευσης, όπως παραδέχθηκε δημόσια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει ότι η όποια εμπλοκή του ΔΝΤ δεν θα συνδέεται ευθέως με την Ελλάδα αλλά το ταμείο θα παραμείνει στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου προς την Ε.Ε. Αυτή η προοπτική έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της Συνόδου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, το τελευταίο διήμερο.

Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι και μια αναγκαία προϋπόθεση για την ίδια την αξιοπιστία της κυβέρνησης, που διεμήνυε εδώ και εβδομάδες ότι το ταμείο θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει στους θεσμικούς εταίρους ότι δεν έχει αντίρρηση με το νέο πλαίσιο στήριξης της χώρας αμέσως μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου στα τέλη του 2014, αλλά αυτή τη στιγμή συζητά και διαπραγματεύεται τους όρους και τις λεπτομέρειές του.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και δεν θα τελειώσει άμεσα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Πρώτος και βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα έως τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης σε συνδυασμό με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε στα τέλη του έτους να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο-συμφωνία.

«Η εταιρική σχέση»

Η νέα συμφωνία δεν θα ονομάζεται μνημόνιο και ουσιαστικά θα παραπέμπει σε μια «εταιρική σχέση» που συμφωνείται μεταξύ δυο πλευρών, της ευρωζώνης και της Ελλάδας με την δέσμευση της χώρας να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθεί μεταρρυθμίσεις.

Η γραμμή στήριξης θα χρηματοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης περίπου των 10 δισ. ευρώ και ουσιαστικά θα πρόκειται για διαθέσιμα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), ενώ θα ενεργοποιείται για να μην υπάρξει χρηματοδοτική ασφυξία για την ελληνική οικονομία στο αρνητικό ενδεχόμενο να μην μπορεί η Ελλάδα να βρει χρήματα από τις αγορές».

Παράλληλα όμως με τις κινήσεις που γίνονται για να επέλθει συμφωνία με την τρόικα, το δίλημμα που θα θέτουν από εδώ και πέρα με μεγαλύτερη ένταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι: «Ασφαλής λύση ή περιπέτεια με το ΣΥΡΙΖΑ». Η προσπάθειά τους θα επικεντρωθεί στην εξουδετέρωση της δυναμικής που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα θα ενταθεί η κυβερνητική προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα κυρίως στο κοινωνικό πεδίο, το οποίο επιβαρύνθηκε υπέρμετρα το τελευταίο διάστημα. Ήδη ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για να συζητήσουν τα «καυτά» θέματα που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, όπως αυτό του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, αλλά και για τις κυβερνητικές αρρυθμίες.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της νέας σύσκεψης που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, μετά και την 28η Οκτωβρίου, οπότε και θα πρέπει να αποφασισθεί και ο διάδοχος του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, διότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τις επόμενες ημέρες αποχωρεί από το Πεντάγωνο και θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ως νέος επίτροπος της Ε.Ε.

Αυτό που έχει επανέλθει στο τραπέζι είναι η εισήγηση να υπάρξει ένας μίνι ανασχηματισμός με διορθωτικές κινήσεις σε τρία υπουργεία, τέσσερα υφυπουργεία και με αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο.

thetoc.gr