Log in
A+ A A-

Ελληνοτουρκικά: Συμβούλιο Συνεργασίας για εκτόνωση της κρίσης

Συναγερμό έχει σημάνει στο Ελληνικό ΥΠΕΞ η έντονη ενόχληση της Άγκυρας για τα νέα δεδομένα που εισήγαγε στη Ανατολική Μεσόγειο η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η συνακόλουθη «εκμετάλλευσή» τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε πρώτη φάση η διπλωματική απάντηση της Ελλάδας περιορίστηκε στη στήριξη της απόφασης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για επίλυση του Κυπριακού.

Δευτερευόντως, «έτρεξε» τις προσπάθειες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) όχι μόνο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αλλά και με την Ιταλία, την Αλβανία, ενώ επιχειρεί και μία πρώτη διερευνητική επαφή με τη Τουρκία, βασισμένη στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Βέβαια όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Τουρκία είναι μεταξύ των λιγοστών χωρών που δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της Θάλασσας, ωστόσο αποδέχεται την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Εντός αυτού του πλαισίου στις 5-6 Δεκεμβρίου, θα συγκληθεί στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών, κ.κ. Α. Σαμαρά και A. Νταβούτογλου.

Η εν λόγω συνεδρίαση εκκρεμούσε αφού στα μέσα Ιουλίου στην Άγκυρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο τότε υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είχαν αποφασίσει να λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2014 με απώτερο σκοπό να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα στα δύο προηγούμενα Συμβούλια.

Πήγες στην Αθήνα κάνουν λόγο για προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της έντασης μέσω του Συμβουλίου Συνεργασίας. Εν πρώτης έχουν δίκιο. Μια κατ' ιδίαν συνάντηση, για τη διπλωματία «είναι ό,τι για τον πόλεμο η κατάπαυση του πυρός».

Τι προσδοκά το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Τι περιμένει όμως το ελληνικό ΥΠΕΞ από τη γειτονική χώρα; Και κυρίως ποια πιστεύει ότι θα είναι η αντίδραση Ερντογάν; Ανώτατος παράγοντας του ΥΠΕΞ λέει στο TheTOC ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την παράνομη προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο ίδιος παράγοντας στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι στον Κάιρο δεν αποφασίστηκε κάτι «αντίθετο με τα τουρκικά συμφέροντα» και ότι η τριμερής «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τετραμερής αν η Τουρκία είχε επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης».

Όσο για το ακανθώδες θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται κάποιο παράθυρο συνεννόησης και πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Το TheTOC επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΡΙΚ Γιώργο Τσαλακό ζητώντας του μια πρώτη εκτίμηση για τις επιδιώξεις και του στόχους του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν:

«Ο πρώτος στόχος του Ερντογάν είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ,),η δημιουργία δηλαδή γκρίζων ζωνών. Ο δεύτερος είναι να εκβιάσει την κυπριακή κυβέρνηση να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη η να εξαναγκάσει σε μια συμφωνία διαμοιρασμού του οφέλους από το φυσικό αέριο -πριν από τη λύση του Κυπριακού. Ο τρίτος στόχος του Ερντογάν είναι να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι από το οποίο έμεινε απέξω.

»Όλα αυτά εξηγούνται από το γεγονός ότι ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και το πρόγραμμα αξιοποίησης τους που έθεσε σε τροχιά υλοποίησης η Κύπρος έδωσαν ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού αφού η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου αναβαθμίστηκε όχι μόνο στα μάτια των Αμερικανών αλλά και πολλών άλλων. Αυτά όλα θέλει να ακυρώσει η Άγκυρα.

Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία θα συντηρήσει την κρίση. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψιν ότι την κάθε κρίση ακολουθεί ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις. Η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα για να τα διαπραγματευθεί στο τέλος έναντι ανταλλαγμάτων! Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε τον Ερντογάν, η κάποιους άλλους να προτείνουν μια διάσκεψη για συνολικές ρυθμίσεις...».

thetoc