Log in
A+ A A-

Αναζητούν λύσεις για τους Σύρους πρόσφυγες

Λύσεις αναζητεί η πολιτεία για τους Σύρους πρόσφυγες, που με  πανιά που άπλωσαν προσπάθησαν να προφυλάξουν τα παιδιά τους, χτες το βράδυ, από την βροχή. 

Πενήντα υπνόσακοι μοιράστηκαν, πριν από λίγο, από το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Ταχύρυθμες αιτήσεις ασύλου υποσχέθηκε ο Άγγελος Συρίγος Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας νωρίτερα στον 984. Παράλληλα δήλωσε ότι κάποιοι δεν άφηναν ή μάζευαν την ανακοίνωση που μοίραζαν με πληροφορίες που αφορούσαν τους πρόσφυγες. 17 τα λιποθυμικά επεισόδια μέχρι τώρα, από την πέμπτη μέρα απεργίας πείνας.

Συνέντευξη τύπου δίνουν σε μία ώρα οι Σύροι πρόσφυγες.

Με αυτοσχέδιες τέντες πέρασαν την νύχτα οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται για δέκατη μέρα στο Σύνταγμα μαζί με τα παιδιά τους.  Να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο καλεί του Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν για ένατη ημέρα στην πλατεία συντάγματος, η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο που τους μοίρασε επεξηγείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από τους πρόσφυγες δεν θέλουν άσυλο με τη μορφή που δίνεται στη χώρα μας, ζητώντας να έχουν τη δυνατότητα μετάβασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Προς τους Σύριους πρόσφυγες

ΑΣΥΛΟ: Η μόνη οδός, που έχετε είναι η υποβολή αίτησης για άσυλο. Το άσυλο διασφαλίζει νόμιμη παραμονή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δυνατότητα νόμιμης εργασίας. Δίνει επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τις άλλες χώρες της Ευρώπης για τρεις μήνες ανά εξάμηνο. Επίσης, όσοι έχετε στενούς συγγενείς σε άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν υποβάλλει αίτηση για άσυλο, μπορείτε να ζητήσετε από την Υπηρεσία Ασύλου να ενωθείτε με τις οικογένειές σας.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ: Πολλοί από τους Σύριους πρόσφυγες επιθυμείτε να σας χορηγήσει το ελληνικό κράτος κάποιο έγγραφο για να μεταβείτε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. ΔΕΝ υπάρχει τέτοιο έγγραφο. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να παρέχει τέτοιο έγγραφο.

ΣΤΕΓΑΣΗ: Το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσους έχουν έλθει από τη Συρία. Σε όσους υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών με μικρά παιδιά που είναι άστεγες.

ΕΡΓΑΣΙΑ: Όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, δεν έχουν δικαίωμα εργασίας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα, υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι.

Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Ακολουθείστε τη μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Ελάτε να υποβάλλετε αίτηση για άσυλο.

Γενική Γραμματεία Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ