Log in
A+ A A-

Αλέξης Τσίπρας: Το καραβάνι θα προχωρήσει κι ας ουρλιάζουν τα σκυλιά

Με μια αναφορά, εκτός κειμένου, έκλεισε την ομιλία του στην περιφερειακή σύσκεψη στην πατρίδα του, την Ήπειρο, ο Αλέξης Τσίπρας: μια αναφορά που συζητήθηκε, αλλά και προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας αποχαιρετώ -είπε επί λέξει- με τη βεβαιότητα ότι μπορεί τα ...σκυλιά να ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά και θα προχωρήσει. Θα κερδίσουμε την επόμενη μέρα, το στοίχημα για το μέλλον».

Τα «σκυλιά» του... Μάο

Πρόκειται για μεταφορά μιας γνωστής αποστροφής του Μάο, ποια όμως είναι τα «σκυλιά», στα οποία αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Αλ. Τσίπρας σήμερα;

Μια ματιά στην ομιλία του, στο τι προηγήθηκε, μπορεί να δώσει μια γεύση ποιους μπορεί να εννοούσε...

Έξι φορές χρησιμοποίησε τη λέξη «τρόικα» ή παραλλαγές της («δανειστές») και άλλες τόσες, τον όρο «κυβέρνηση». Τέσσερις φορές αναφέρθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και τρεις στον Ευάγγελο Βενιζέλο, κάποιες από τις οποίες ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρές, επιθετικές: «Η τρόικα ζητά την κεφαλή εκατομμυρίων ανθρώπων επί πίνακι», «η τρόικα και η κυβέρνηση, σε μια παρατεταμένη επίδειξη απάνθρωπης αδιαφορίας, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ανθρωπιστική, την κοινωνική, την εθνική καταστροφή που προκαλούν».

Υπήρχαν όμως και πιο προσωπικές αναφορές, όπως «ο πρωθυπουργός της καταστροφής».

Στα συνήθη ...θύματα της κριτικής του Αλ. Τσίπρα, από τη χθεσινή ομιλία ωστόσο θα πρέπει να προσθέτει άλλο ένα, τους τραπεζίτες. Τους οποίους και κατηγόρησε -τρις- γιατί, φερ' ειπείν, «δεν νοιάζονται για τη σταθερότητα των τραπεζών τους», γιατί «τρομοκρατούν τους καταθέτες τους».

thetoc.gr