Log in
A+ A A-

Αθανασίου για Ρωμανό: Μόνο ζωντανός μπορεί να μισεί το σύστημα και εμένα

Έκκληση στον Ν. Ρωμανό να αναθεωρήσει την απόφασή του έκανε ο Χαρ. Αθανασίου και εξήγησε γιατί δεν πρέπει ως υπουργός να παρέμβει στη δικαιοσύνη.

«Εύχομαι όποια και αν είναι η στόχευση του για το μέλλον, ότι και να επιθυμεί να κάνει στη ζωή του μισώντας το κράτος, μισώντας το σύστημα και εμένα, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα πράξει μόνο ζωντανός και υγιής. Για αυτό και εύχομαι από καρδιάς να αναθεωρήσει την απόφαση του και να σταματήσει την απεργία πείνας».

Με την φράση του αυτή ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό αλλά και στην ρητορική που έχει αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα υπέρ του αιτήματος του για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.

Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι «δεν ζητάμε δήλωση φρονημάτων», αλλά και πως «η Δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν τιμωρεί με βάση το φρόνημα».

Και απαντώντας σε όσους ζητούν προσωπική του παρέμβαση για την επίλυση της υπόθεσης σημείωσε: «Αυτό πραγματικά θέλετε; Έναν υπουργό Δικαιοσύνης που να τηλεφωνεί στους κατά το Σύνταγμα αδέσμευτους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει αποφάσεις που επιθυμεί ο ίδιος ή ζητεί η κοινή γνώμη; Αυτή τη Δημοκρατία θέλετε;».

Το κυβερνητικό στέλεχος επέμεινε ότι βάσει και του υφιστάμενου σωφρονιστικού κώδικα ο Νίκος Ρωμανός είχε ελάχιστη πιθανότητα να λάβει εκπαιδευτική άδεια, ιδίως από την στιγμή που είναι υπόδικος για άλλα αδικήματα.

«Όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση, όχι γιατί το θέλει ο Αθανασίου, αλλά επειδή έτσι ορίζει ο νόμος» εξήγησε ο κ. Αθανασίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με την οποία ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να συμμετάσχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον ο νεαρός να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες «Έχει συμβεί στο παρελθόν πολλές φορές και θα ξανασυμβεί» υποστήριξε.

Τέλος άσκησε κριτική σε όσους, όπως είπε, τον εκμεταλλεύονται και τους ζήτησε να σταματήσουν να κυνηγούν «μικροσκοπιμότητες και πρόσκαιρα κέρδη στη ζωή ενός νέου ανθρώπου».