Log in
A+ A A-

Έρχεται έκτακτη φορολόγηση στις κρυφές καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία

Σχέδιο νόμου με το οποίο θα δίδεται η δυνατότητα σε όσους Έλληνες διαθέτουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, να τις δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο καταθέτει άμεσα στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό μετά την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και του υπουργού υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς Π. Νικολούδη με Ελβετούς αξιωματούχους.

Κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή φόρου ύψους 15-20%, σε όσους Έλληνες διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία.

Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην εθελοντική συμμόρφωση των πολιτών, αφού θα πρέπει εκούσια να αποφασίσουν να δηλώσουν τις καταθέσεις που διαθέτουν στις ελβετικές τράπεζες.
Στόχος της Αθήνας είναι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις αρχές καλοκαιριού.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Ελβετίας, οι δύο χώρες θα υπογράψουν πολιτική διακήρυξη σύμφωνα με την οποία όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ - Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί με την Ελβετία θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ελβετός υπουργός δήλωσε ότι η Ελβετία θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα και ήδη ενισχύει τη χώρα μας μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

news247