Log in
A+ A A-

Σε κινούμενη άμμο ακόμη οι συζητήσεις με τους δανειστές

Παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί τόσο στην Αθήνα όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από χθες και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, μόνο εύκολη δεν φαίνεται να είναι η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και θεσμών.

Το αντίθετο μάλιστα. Η διαπραγμάτευση μοιάζει με κινούμενη άμμο, με τους δανειστές να επιμένουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ότι το πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό πρέπει να είναι στο 2,5%, ενώ η κυβέρνηση μιλά για πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο του 1,2 με 1,5%.

Όπως γίνεται αντιληπτό αν οι δανειστές επιβάλλουν τη θέση τους προκύπτει ένα δημοσιονομικό κενό για φέτος της τάξεως των 2 δισ. το οποίο φυσικά θα ζητήσουν να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Το πρωί ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας το πρωί σήμερα στην ώρα του Πρωθυπουργού, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση» σημειώνοντας όμως με νόημα πως «Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα για να συμφωνήσουμε. Είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης αν θα αναγνωρισθεί η Δημοκρατία».

«Αλλιώς ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη η οποία δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν υπάρξει λιγότερη Δημοκρατία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σύντομα σε συμφωνία. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού.

Μέρκελ: Όχι σε βοήθεια χωρίς όρους

Τις δυσκολίες για να φτάσουμε σε μία συμφωνία αναγνώρισε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας στη Βρέμη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην πόλη – κρατίδιο, είπε ότι η όποια βοήθεια «δεν μπορεί να δίνεται χωρίς όρους».

«Είναι καθήκον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπου αυτή χρειάζεται, είτε για το θέμα των προσφύγων είτε για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν, από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα κάνει τις δικές της προσπάθειες. Αυτός πρέπει να είναι και να παραμείνει ο κανόνας για την Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης στη Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, επεσήμανε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία και η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική». «Όλοι, όμως, καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση -τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα- και οι εργασίες είναι καρποφόρες», κατέληξε ο κ. Ντάισλεμπλουμ.

Χθες ο δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel, επικαλούμενος Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες σημείωσε ότι οι διαπραγματευτές «ασχολούνται με τις ουσιαστικές διαφορές πλέον και όχι με τα λογιστικά και το ποιος θα παρευρεθεί στις συναντήσεις», ότι «Δεν έχει υπάρξει ωστόσο κάποια ουσιαστική άμβλυνση των διαφορών» και με τη συμφωνία «να μην φαίνεται άμεση, η προθεσμία γίνεται όλο και πιο νεφελώδης».

Το Reuters, με δημοσίευμά του, σημειώνει ότι η Ελλάδα «αντιστέκεται στην Ευρωζώνη όσον αφορά στις συντάξεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας» δημοσιεύοντας και τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ότι οι δανειστές της Ελλάδας δεν μπορεί να αναμένουν ότι η Αθήνα θα υποχωρήσει σε όλα τα θέματα... Δεν θα προχωρήσουμε πέρα από τα όρια των κόκκινων γραμμών μας. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε μειώσουμε τις συντάξεις».

thetoc.gr