Log in
A+ A A-

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Βόμβα για τα εχέγγυα

Απόφαση βόμβα της ΕΚΤ: διατηρεί σταθερό τον ELA και προχωρεί σε κούρεμα των collaterals, σε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρεται ότι το κούρεμα των εγγυήσεων ανήλθε στο 45%. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και συζήτησε μαζί του το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA. Οπως όμως ανακοίνωσε η Φρανκφούρτη, «απορρίφθηκε το αίτημα για αύξηση του ELA κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA αμετάβλητο στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου.

'Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων. Το Δ.Σ της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, δύο από το μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ προέβαλαν ενστάσεις στην απόφαση, σύμφωνα με πηγές του ευρωσυστήματος. Όπως αναφέρουν οι FT, και τα δύο αυτά μέλη ήθελαν από την ΕΚΤ να λάβει σκληρότερα μέτρα.

Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόφαση αποτελεί μια ύστατη προειδοποίηση καθώς πρακτικά περιορίζονται οι δυνατότητες των τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης και αυτό διότι το ποσό που μπορούν να δανειστούν από τον ELA συνδέεται με το ύψος των εγγυήσεων.

Όσο μικρότερες είναι αυτές οι εγγυήσεις τόσο στενότερα είναι τα περιθώρια έκτακτης ρευστότητας. Η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα σαφές μήνυμα για επίτευξη συμφωνίας.

Το«ψαλίδισμα» των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα μέσω του ELA ήρθε, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ως επακόλουθο του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο απέτυχε να πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ. Αυτό οδήγησε αυτομάτως σε νέα μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες για να αντλούν χρήματα μέσω του ELA.

thetoc.gr