Log in
A+ A A-

Η πολιτική χωρίζει αλλά η μουσική ενώνει - Το ρεπορτάζ του Γερμανικού ARD1 στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρέθηκε τηλεοπτικό συνεργείο του Γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, ARD, εστιάζοντας αυτήν την φορά σε μια καλλιτεχνικής φύσεως ελληνογερμανική συνεργασία, η οποία... δεν καταλαβαίνει από το "πολεμικό κλίμα" των πρόσφατων Eurogroup και Συνόδων Κορυφής.

Ο φακός εστίασε στην σύμπραξη της Ελληνίδας μουσικού Αρετής Κετιμέ με τον - ελληνικής καταγωγής - Γερμανό DJ Shantel (κατά κόσμον Stefan Hantel), ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής στην χώρα γέννησής του, αλλά και ευρύτερα γνωστός, χάρη και στην παλαιότερη επιτυχία του "Disco Partizani".  Οι δυο τους συνεργάζονται πάνω σε μια δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Viva Diaspora", αιχμή του δόρατος της οποίας είναι το τραγούδι "Δύση και Ανατολή", που κυκλοφόρησαν φέτος.

11748537 1449088005415791 164753545 n

"Καλή μουσική σε δύσκολους καιρούς", χαρακτηρίζει το προϊόν της συνεργασίας της Αρετής και του Shantel ο δημοσιογράφος του ARD1, καταδεικνύοντας την αντίθεση ανάμεσα στην εν λόγω καλλιτεχνική προσπάθεια με την κατάσταση και την αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες κάθε ηλικίας, από την οποία φυσικά δεν ξεφεύγουν και οι μουσικοί.

Γερμανός στην Ελλάδα και... "Ελεύθερη Ώρα"

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο του ρεπορτάζ που πραγματεύεται την "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και κατά πόσον επηρεάζει το πρότζεκτ αλλά και τον ίδιο τον Γερμανό μουσικό.  Χαρακτηριστικό είναι το πλάνο που ο Shantel κρατάει στα χέρια του την - γνωστή για τα μεταφυσικού τύπου "συνωμοσιολογικά" ενδιαφέροντά της - εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα", έχοντας κάνει πρώτα την βόλτα του μπροστά από ένα περίπτερο στο Σύνταγμα.  Στο εξώφυλλο της εφημερίδας διακρίνεται η κ. Μέρκελ κι ένας γερμανικός τίτλος που παραπέμπει... στον Χίτλερ.

rt

"Ποια είναι η διάθεση (σ.σ. των Ελλήνων) απέναντι στην Γερμανία; Μετά τις συνεχείς απειλές για GREXIT, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη! Πώς επηρεάζει αυτό το κοινό πρότζεκτ;", αναρωτιέται ο Γερμανός δημοσιογράφος, για να πάρει την απάντηση, αρχικά από τους Έλληνες μουσικούς, πως ξέρουν να διακρίνουν τον Shantel από τον... Σόιμπλε.

"Εμείς είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Δεν έχει καμία επιρροή, ειδικά με τον Στέφαν", αναφέρει ο μουσικός, Κ. Φωτιάδης, ενώ στην συνέχεια ο Γερμανός DJ παραδέχεται ότι κάποια ΜΜΕ της πατρίδας του δίνουν μια λανθασμένη εικόνα για την Ελλάδα.

"Η εικόνα που βγαίνει από τα Μέσα Ενημέρωσης για την Ελλάδα είναι πολύ αρνητική, ειδικά αυτή που εισπράττουν οι άνθρωποι στην Γερμανία.  Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.  Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα με την μουσική".

dffdsf

Επηρεασμένοι από την μουσική της Σμύρνης

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, γίνεται αναφορά στις μελωδίες που αποτελούν την μουσική επένδυση του άλμπουμ, με την Αρετή Κετιμέ να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην μουσική της Σμύρνης, η οποία "εξέλιξε την σημερινή μουσική της Ελλάδας", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

11777998 1449087958749129 275177934 n

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο Shantel - πιο γνωστός για ποπ και δυτικότροπα ακούσματα - στην πραγματικότητα έχει και μουσική σχέση με την Ελλάδα, και δη με παραδοσιακά τραγούδια, με τα οποία εξοικειώθηκε από μικρός, λόγω της καταγωγής του.

Για μεταβείτε στην σελίδα του ARD1 και να δείτε το βίντεο κάντε κλικ εδώ.