Log in
A+ A A-

Απροθυμία κυβερνητικής διεύρυνσης

Εν μέσω πολιτικών αναταράξεων, που εν πολλοίς οφείλονται στη ρευστότητα που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, συνεχίζονται τα σενάρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς πάντως το έδαφος να φαίνεται ιδιαίτερα πρόσφορο.

Νέο -αναμενόμενο- δεδομένο είναι η δεύτερη (αλλά όχι τελευταία) λίστα προαπαιτούμενων στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές και θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 11 Δεκεμβρίου. Από αυτή λείπουν τα θέματα-αγκάθια του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών, καθώς για άλλη μια φορά μετατέθηκαν χρονικά σε ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων.

Παράλληλα, το απόγευμα αρχίζει η πενθήμερη «μάχη» στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία, που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός σε λίγη ώρα θα απευθυνθεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάσει τον Οδικό χάρτη της κυβέρνησης, μετά το άκαρπο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων απωλειών από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αναμένεται να κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας σταθερής κυβέρνησης και για κύκλους συμφερόντων που προσβλέπουν σε ασταθή πολιτική κατάσταση. Άλλωστε και η ίδια η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μπορεί να ερμηνευτεί ως ανησυχία απέναντι στο ενδεχόμενο διαρροών.

Κι ενώ η Ένωση Κεντρώων ξαφνικά έχει αναχθεί σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων καθώς εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να πει το «ναι» στη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας, ο Βασίλης Λεβέντης με σημερινές του δηλώσεις θέλησε να κλείσει το θέμα. “Δεν έχω τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους μου, αλλά και να συμμετείχα δεν θα βελτιωνόταν κάτι. Σε αυτή την έντιμη νέα αρχή που κάνουμε, προδότες δεν θα υπάρξουν” δήλωσε στην ΕΡΤ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Φλαμπουράρη ότι από τα 9 σημεία που θέτει ως προϋπόθεση ο Βασίλης Λεβέντης για να στηρίξει την κυβέρνηση, «τουλάχιστον τα 4-5 μπορούν να γίνουν αποδεκτά» και Κουρουμπλή ότι ικανοί άνθρωποι υπάρχουν και σε άλλα κόμματα”, που αναζωπύρωσαν η συζήτηση. Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις θέλησε η η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δηλωνοντα ότι «Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν απειλείται», ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης» και είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κλείσει το θέμα, όπως φάνηκε και στο συμβούλιο αρχηγών ενώ η προσχώρηση επί μέρους βουλευτών στην κυβέρνηση θα ήταν τεράστια έκπληξη καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει προεξοφλήσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την Ένωση Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση εναντίον του Μαξίμου, ενώ η ΝΔ ακέφαλη και με τις εσωκομματικές εκλογές πιθανότατα να μετατίθενται για το 2016, δεν πρόκειται να πάρει τέτοιου είδους μείζονες αποφάσεις.

Ωστόσο, στο προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετές οι αναφορές στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πιθανότητα σχηματισμού άλλων κυβερνητικών πλειοψηφιών από την παρούσα Βουλή. Και αυτό το ενδεχόμενο είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά όσο η καταψήφιση προαπαιτούμενων μέτρων από μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.