Log in
A+ A A-

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της φοροδιαφυγής

Καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τελευταία -για το 2015- συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς αποκάλυψε ότι ο ΓΓ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έως τα μέσα Γενάρη η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τονίζοντας πως είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση να μην έρθει η 12η στη σειρά μείωση κύριων συντάξεων. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου από τους υπουργούς, τονίζοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται».

Παράλληλα, ανακοίνωσε 11 νομοθετικές δράσεις της κυβέρνησης τους αμέσως επόμενους μήνες. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το ασφαλιστικό, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.

Επίσης, η κυβέρνηση, με νόμο, θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.