Log in
A+ A A-

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ο Τσίπρας στο Νταβός

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ισχυρούς εκπροσώπους των δανειστών, κυρίως με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κ. Λαγκάρντ, τον επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να εισπράξει διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο για την άμεση δρομολόγηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ακολούθως την εκκίνηση των διαδικασιών για απομείωση του χρέους.

Η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι μπορεί να εξασφαλίσει υπό την μορφή πολιτικών ανταλλαγμάτων την πρόοδο επάνω σε αυτά τα ζητήματα βασίζεται στην επιχειρηματολογία ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει τηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων και ταυτόχρονα ολοκληρώνει και τον τελευταίο κύκλο των προαπαιτουμένων, όπως είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει μάχη για να μην παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει απέναντι στις «παράλογες» απαιτήσεις, κυρίως του ΔΝΤ, για μείωση κύριων συντάξεων. Το πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης για μια «δίκαιη και βιώσιμη»λύση στο ασφαλιστικό συνδέεται ευθέως με προειδοποιήσεις προς τους εκπροσώπους των δανειστών για την εκδήλωση κοινωνικών εκρήξεων στην Ελλάδα και εσωτερικής αποσταθεροποίησης σε περίπτωση που επικρατήσουν λογικές «εξόντωσης» της εργατικής τάξης.

Ο πρωθυπουργός προσβλέπει, ταυτόχρονα, στην εξασφάλιση στήριξης και επαίνων για την προσπάθεια της κυβέρνησης του για έξοδο από την κρίση στον Αμερικανικό παράγοντα. Τόσο μέσα από το σημερινό ραντεβού του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν όσο και κατά την συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Υπουργό Τ. Λιου, ο οποίος αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα είχε μεσολαβήσει,κυρίως ασκώντας πιέσεις στην Γερμανική πλευρά, για να μην βρεθεί εκτεθειμένη σε κινδύνους η Ελλάδα.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στο πλαίσιο της κοινής τους εμφάνισης σε πάνελ του οικονομικού φόρουμ την Πέμπτη.

Τέλος, ως διαπραγματευτικός άσσος στα χέρια της ελληνικής αποστολής χαρακτηρίζεται η πολιτική βούληση της Αθήνας για «επενδύσεις από παντού» στην Ελλάδα. Το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός το έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έχει και αυτός ξεχωριστές συναντήσεις με ισχυρούς επενδυτικούς παράγοντες.