Log in
A+ A A-

Οι δανειστές ζητούν μειώσεις σε όλες τις συντάξεις

Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις με έντονες ενστάσεις για τη διαδικασία του επαναϋπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, διατύπωσαν τα τεχνικά κλιμάκια στην πρώτη επαφή που είχαν με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αμφισβητώντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, χωρίς την περικοπή συντάξεων.

Προσηλωμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους, και στη συμφωνία για εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τα τεχνικά κλιμάκια σε τηλεδιάκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, (σ.σ μόνο κάποια από τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται στην Αθήνα) με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο, διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για τα αποτελέσματα που θα επιτύχει μακροπρόθεσμα η επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων. Λόγω της αμφισβήτησης της πολιτικής που ακολουθείται, οι εκπρόσωποι ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν με επάρκεια ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2019, έτσι όπως αυτοί περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αντιδράσεις υπήρξαν και για τα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού από τη σύνταξη), σε ό,τι αφορά τα υψηλά ποσοστά που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και λίγα ένσημα, ενώ εξηγήσεις ζήτησαν και για τα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθορίζουν την Εθνική Σύνταξη.

Εν τω μεταξύ, νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τους θα δουν συνταξιούχοι του δημοσίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σύμφωνα με την εφημερίδα, δραστικές περικοπές ως και 50% στα μερίσματα που παίρνουν σήμερα 265.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, εκτός απροόπτου, από τις πληρωμές του Φεβρουαρίου.

Με τις αντιδράσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να κλιμακώνονται, κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, έσπευσαν χθες να διαψεύσουν ότι στην τηλεδιάσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ζήτησαν τη δραστική περικοπή των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο οι πληροφορίες για την εμμονή των τεχνικών κλιμακίων στο δημοσιονομικό στόχο, αφήνει να εννοηθεί ότι τα δύσκολα ξεκινούν για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών, όταν και εφόσον να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η μάχη στο Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, την οποία συγκαλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα, η κοινή συνέντευξη Τύπου τριών υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θα δώσουν απαντήσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών και των νέων εργαζομένων.