Log in
A+ A A-

Διπλή τραγωδία στο Αιγαίο

Νέα διπλή τραγωδία με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο. Τουλάχιστον άλλοι 30 πρόσφυγες βρήκαν υγρό τάφο στα νερά του Αιγαίου, σε δύο νέα ναυάγια σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο.

Συγκεκριμένα, συνολικά 7 σοροί ανασύρθηκαν από ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και 23 στην Καλόλιμνο, όπως ανέφερε ο κ. Σακελλάρης Κυριακός, Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλυμνίων.
Οι έρευνες στην Καλόλιμνο συνεχίζονται, καθώς πολλοί από τους διασωθέντες ανέφεραν στα στελέχη του λιμενικού συγκεχυμένες πληροφορίες, ότι στο ιστιοφόρο επέβαιναν περίπου 70 με 100 άτομα κι εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες γυναικόπαιδα μπορεί να βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου όταν αυτό βυθίστηκε.

Νωρίτερα η πρώτη τραγωδία σημειώθηκε στην  θαλάσσια περιοχή ανατολικά στο Φαρμακονήσι όπου έξι παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 48 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια της ακτής του και βυθίστηκε.  Πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο έσπευσε στην περιοχή κατάφερε να διασώσει ένα κορίτσι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα είχαν καταφέρει να βγουν μόνα τους στεριά.

Στην Καλόλιμνο είναι σε εξέλιξη είναι έρευνες από ελικόπτερο «σούπερ πούμα» τρία πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό και την διάσωση ναυαγών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, από τα τουρκικά παράλια. «Μέχρι στιγμής (το πρωί) έχουν φτάσει στο Φαρμακονήσι 406 άτομα» δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Στη Λέρο υπάρχουν πάνω απο 2.000 άτομα και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν υπάρξει λύση απο την Τουρκία» πρόσθεσε. Όπως αναφέρει η μεταφορά των ναυαγών από το Φαρμακονήσι στη Λέρο θα γίνει μέσα στην ημέρα από ένα μικρό πλοίο το οποίο επί του παρόντος συμμετέχει στις έρευνες διάσωσης.