Log in
A+ A A-

Ξεκινά ο έλεγχος για τα δημοσιονομικά

Με φόντο τις έντονες αντιδράσεις για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό από κυβέρνηση, συνεχίζονται  οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αύριο Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, όπου θα βρεθούν επί τάπητος η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών,  η εξέλιξη των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς την επιστροφή ή όχι των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα -ενδεχομένως προς τα τέλη της εβδομάδας- και την ομαλή πορεία για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία εκτέλεσης του περυσινού προϋπολογισμού και κατά πόσο οι οι θετικές, κατά τις πληροφορίες, επιδόσεις του ( εκτιμήσεις για μικρό πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος και μικρότερη των προβλεπόμενων εκτιμήσεων ύφεση) θα επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, αρχής γενομένης από τον εφετινό.

Η κρισιμότητα των ελέγχων που ξεκινούν τα τεχνικά κλιμάκια έχει να κάνει στο κατά πόσο, ενδεχόμενο πόρισμα για βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, θα καλύψει τις διαφορετικές εκτιμήσεις των θεσμών περί δημοσιονομικού κενού και  θα μπορέσει να χαμηλώσει τις απαιτήσεις τους για επιπλέον μέτρα. Σημειώνεται ότι υπάρχει διάσταση εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό κενό, μεταξύ  Ευρωζώνης και ΔΝΤ, με την πρώτη να προβλέπει ότι θα κυμανθεί  στο 0,5% του ΑΕΠ και το Ταμείο κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Εφόσον καταλήξουν οι θεσμοί σε μια κοινή θέση για τα δημοσιονομικά,  οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, για να κλείσει ο έλεγχος. Οι συζητήσεις με το Οικονομικό επιτελείου δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν είτε στα τέλη της εβδομάδας, είτε στις αρχές της επόμενης.