Log in
A+ A A-

ΠτΔ: Η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της

Στη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων, προκείμενου να περιοριστεί η ροή των μεταναστών προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να μετεξελιχθεί η Frontex σε μια ενιαία ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων στηρίζουμε τη θέση σας για τη δημιουργία μιας ενιαίας ακτοφυλακής. Αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις στην κυριαρχία των κρατών-μελών. Θα πρέπει να συμφιλιώσουμε τα εθνικά συμφέροντα με τα ευρωπαϊκά. Θα πρέπει να πετύχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Παράλληλα, τόνισε ότι «θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων γιατί διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η Σένγκεν αλλά και η ίδια η Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό, σημειώνοντας το πολιτικό κόστος που έχει ήδη υποστεί τονίζοντας όμως ότι «οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και όχι με τη συγκυρία».

Ζήτησε παράλληλα και από την Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις.