Log in
A+ A A-

Σύγκρουση Τσίπρα με αντιπολίτευση

Διεύρυνση και εμβάθυνση των μετώπων της κυβέρνησης σηματοδοτεί η διαγγελματικού χαρακτήρα ομιλία του πρωθυπουργού που απηύθυνε στο υπουργικό συμβούλιο, με προειδοποιήσεις, προσκλήσεις αλλά και προσπάθεια προβολής του κυβερνητικού έργου.

Εντονότερο το μέτωπο με την αντιπολίτευση την οποία ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε με τη διαπλοκή αναφορικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για να υπάρξει συναίνεση στο θέμα του ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνησή τους να συναινέσουν αποτελεί θεσμική εκτροπή. Και μετράω τα λόγια μου όταν το λέω αυτό. Ο στόχος είναι προφανής. Να βραχυκυκλώσουν τη διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες μέρες της εξουσίας της και επιτίθεται σκληρά.

Προανήγγειλε ότι αύριο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί διάταξη που θα ορίζει ότι οι άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. «Η πρόταση Μητσοτάκη για απεριόριστες άδειες δεν αντέχει σε κριτική και καταρρίπτεται από τη διεθνή εμπειρία και διεθνείς μελέτες. Πλέον θα αναπτυχθούν τηλεοπτικά σχήματα που θα είναι οικονομικά βιώσιμα και πραγματικά ανεξάρτητα. Το διαγωνισμό θα αναλάβει και θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση τηρώντας όλους τους κανόνες νομιμότητας και τη διαφάνειας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι “αποβλέπουμε η πρώτη αξιολόγηση να γίνει έγκαιρα, χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών”. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ορόσημο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ενώ δήλωσε ότι η πρόταση για αύξηση του 1% στις εργοδοτικές εισφορές είναι απολύτως συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και θα γίνει “αυτονόητα δεκτή” από τους δανειστές.

Χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση αναγκαία για να σώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα και υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. «Η πρότασή μας απαντά στο ερώτημα αν θα μπορούμε να δίνουμε σε λίγα χρόνια συντάξεις. Η λογική της πρότασης είναι να προστατευθούν οι ασθενέστεροι, να μοιράσουμε τα βάρη και να σταματήσουμε τις πολλές ταχύτητες. Περιμένουμε προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις».

Πρόσθεσε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Να σταματήσουν το λαϊκισμό και να καταθέσουν προτάσεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει όσα η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει όπως η 12η περικοπή συντάξεων, ενώ με το αίτημά της για απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό δίνει ρεσιτάλ ανευθυνότητας.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για να να βρούμε τις λύσεις, όπως είπε. «Είμαστε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Χωρίς αυτόν δεν υπάρχουν λύσεις για τους αγρότες. Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο θέμα των εισφορών και της μεταβατικότητας των διατάξεων», τόνισε ενώ τους προειδοποίησε ότι κάνουν λάθος αν υπολογίζουν σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν αλλά για πάρα πολλά χρόνια τους λοιδορούσαν. Όπως είπε, πολλοί εκμεταλλεύονται την αγωνία των αγροτών για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κύμα της προσφυγικής κρίσης σκάει πάνω στα νησιά μας. «Η πλειονότητα του πληθυσμού των νησιών του λιμενικού και του στρατού αποτελούν παραδείγματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο και σε μια Ευρώπη αμήχανη και σαστισμένη με εσωτερικές αντιφάσεις. Καταγγέλλοντας παλινωδίες μετακύλιση ευθυνών και πολιτικές κλειστών συνόρων από την πλευρά χωρών της ΕΕ στις κυβερνήσεις των οποίων συμμετέχουν ακροδεξιές δυνάμεις, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τη για λειτουργία κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο σε ό,τι αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεσμεύουν όλους το ίδιο. Δεν μπορεί οι συμφωνίες να εφαρμόζονται ala cart».

«Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μετά από 6 συνεχή χρόνια λιτότητας. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτόν υπάρχει φως στο βάθος. Η επιτυχία της αξιολόγησης θα κριθεί από το ασφαλιστικό. Σε λίγο καιρό η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει», είπε σε μια αισιόδοξη αναφορά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης είπε ότι με τις επαφές της με τις ηγεσίες Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιράν η χώρα κάνει σταθερά βήματα ώστε να μετατραπεί σε χώρα-γέφυρα μεταξύ δύσης και ανατολής με αναβάθμιση του ενεργειακού, αναπτυξιακού, διαμετακομιστικού και γαιο-στρατηγικού ρόλου της. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που τρεις φορές μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός.

Κατέληξε πως κόντρα σε όσους με χαιρεκακία έλεγαν ότι τα παρατάμε και αποσύρουμε το παράλληλο πρόγραμμά μας, αυτό μπαίνει σε συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. «Η μεγάλη τομή είναι η κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων. Οι συμπολίτες που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη θα έχουν δωρεάν περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας».