Log in
A+ A A-

Απέραντος καταυλισμός η Ελλάδα για χιλιάδες πρόσφυγες

Ασφυκτική η κατάσταση στην Ελλάδα με περίπου 30.000 πρόσφυγες να έχουν εγκατασταθεί προσωρινά σε διάφορα σημεία της χώρας, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα.

Ασφυκτικά γεμάτες οι ήδη υπάρχουσες δομές, ενώ στο βόρειο Αιγαίο περιμένουν για να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 6.000 πρόσφυγες.  Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ζητώντας τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Β.Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 4 κέντρα υποδοχής στην ανατολική πλευρά του νομού Κιλκίς, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα μετην ΠΓΔΜ, όπου δεν υπάρχει φράχτης. Μάλιστα, τα πρώτα δύο, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, ετοιμάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και από το βράδυ της Κυριακής έχουν ήδη δεχτεί από 1.500 πρόσφυγες.

Περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές, στη Μυτιλήνη 3.297 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πιστοποιηθεί και αναμένουν να αναχωρήσουν από το νησί ενώ, περίπου ακόμα 600 άτομα αναμένεται να περάσουν από τη διαδικασία πιστοποιήσεων.

Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1.281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Φωτιά εκδηλώθηκε στις 6.00 τα ξημερώματα σε κέντρο διανομής βοήθειας για πρόσφυγες και μετανάστες στο Καστελόριζο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η ανθρωπιστική βοήθεια που είχε συγκεντρωθεί.

Γέμισαν οι δομές στην Αττική 

Ασφυκτικά γεμάτες είναι οι δομές φιλοξενίας στην Αττική. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα αστικά λεωφορεία που βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας για τη μεταφορά προσφύγων προς τα κέντρα αυτά, αποχωρούν άδεια, μετά από σχετική εντολή της αστυνομίας.

Περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ στο λιμάνι αναμένονται να φτάνουν σήμερα από τα νησιά, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι. Χθες, πολλοί αναχώρησαν για το κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ολυμπιακής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες, με τις οικογένειές τους κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία. Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο Αθηναίοι από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Στον χώρο, λειτουργεί μόνιμα ένα ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται επί 24ωρου βάσης πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό, μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας, περίπου 500 πρόσφυγες με αστικά λεωφορεία. Στη Βικτώρια, παραμένουν περίπου 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές μητέρες και παιδιά που πέρασαν τη νύχτα εκτεθειμένοι στο κρύο και στην υγρασία.

Την ανάγκη να συνδράμουν γιατροί επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, που ζητά δύο γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, δύο παιδίατρους και δύο νοσηλευτές ώστε να καλυφθούν δύο βάρδιες στον χώρο του ΟΛΠ. Όπως αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟκινητή μονάδα και έναασθενοφόρο θα τοποθετηθούν στο λιμάνι.
Εξάλλου, έκκληση για παθολόγο, παιδίατρο και γενικό γιατρό στα στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά απευθύνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη τώρα, παραμένουν 7.500 άνθρωποι, υπό άθλιες συνθήκες στον πρόχειρο καταυλισμό, με την ΠΓΔΜ να εξακολουθεί να κρατά τα σύνορα κλειστά.  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν πρόσφυγες, δίπλα στον καταυλισμό, χωρίς ωστόσο να κλείνουν τις γραμμές και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έκλεισε μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

«Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. H Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Αποκάλυψε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε χθες ότι η Κομισιόν εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Η στήριξη θα αφορά τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινο δυναμικό, χρηματοδότηση και υλική υποστήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ που επικαλούνται Ευρωπαϊκές πηγές, η Ε.Ε  αλλάζει τη νομική βάση ως προς την εντολή του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης, κ. Χρ. Στυλιανίδη, ώστε άμεσα να εκταμιεύονται κονδύλια, όχι προς την κυβέρνηση αλλά απευθείας σε ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη το προσφυγικό”, δήλωσε ο Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και στηλίτευσε το γεγονός ότι, όπως είπε, “κάποιες χώρες μέλη πέφτουν στο πειρασμό να ακολουθήσουν μια εθνική προσέγγιση και μη συντονισμένες κινήσεις”. Όπως τόνισε, κοινός μας τελικός στόχος είναι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της Σένγκεν. Πρέπει , κατέληξε, να δράσουμε έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στα Βαλκάνια ή στην Ελλάδα”.

«Kαταπέλτης» ήταν και το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις ευρωπαϊκές πρακτικές στο προσφυγικό. Τονίζει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η ανέγερση φρακτών, η μείωση υπηρεσιών που σχετίζονται με το άσυλο, η κατάσχεση τιμαλφών, κτλ. είναι όχι μόνο αντίθετη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι επίσης αναποτελεσματικά και επιβλαβή για την κοινωνική συνοχή. Και ζητεί ριζική αλλαγή στο «παράδειγμα» που δίνουν στον κόσμο, υποστηρίζοντας πως διαφορετικά «ο λογαριασμός» που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη θα είναι τσουχτερός.