Log in
A+ A A-

Χαμηλώνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με τον Τουσκ

Παρά την αιχμηρή απάντηση που δόθηκε από τον πρωθυπουργό στις ευχαριστήριες αναφορές του Ντόναλντ Τουσκ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για το κλείσιμο των συνόρων το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει την γραμμή της αποδοκιμασίας των μονομερών ενεργειών.

Κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας την στάση του Ν. Τουσκ, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «προσπαθεί να άρει τη διαχωριστική γραμμή, να σβήσει δηλαδή με μία γόμα, τη διαχωριστική γραμμή Βίζεγκραντ-προθύμων».

Επιπροσθέτως, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο, εμείς θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο και στο κείμενο των συμπερασμάτων».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, δεν παραβλέπουν και ποια είναι η πραγματικότητα και το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον επάνω στο οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Στην πραγματικότητα τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Με βάση αυτή την εξέλιξη λειτουργούμε και με στόχο τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» ανέφεραν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι πρέπει να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία.

«Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) και για όσους έρχονται και για όσους ειναι εγκλωβιςμένοι» εξηγούσαν.

Επίσης, δικαιολογώντας και πάλι τις επιθέσεις φιλίας του Ν. Τούσκ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπλήρωναν ότι αυτές ενδεχομένως να κινούνται με γνώμονα την «ανησυχία που υπάρχει ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας»

«Η κατάσταση είναι διπλωματικά πολύπλοκη για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία, υπάρχει μια σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. Το να υπάρχει συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα, γυρίζουν στην Τουρκία» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.