Log in
A+ A A-

«Κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία σχετικά με τα μέτρα και τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα ανοικτά θέματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Στις 10 το πρωι ξεκινούν τα ραντεβού των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με πρώτο θέμα συζήτησης την ενέργεια.

Στη συνάντηση με τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη,  θα τεθούν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες που αφορούν στον τομέα της ενέργειας και ειδικά το θέμα του ΑΔΜΗΕ, όπου η κυβέρνηση έχει προτείνει τη μεταβίβαση του διαχειριστή στο Δημόσιο και την πώληση του 49% σε δύο φάσεις, αρχικά σε στρατηγικό επενδυτή το 20% και εν συνεχεία στο χρηματιστήριο το υπόλοιπο 29%.

Ακολουθούν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το εάν σε αυτή θα μετέχουν οι ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης ή Επικρατείας. Σημειώνεται πως με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση νομοθεσίας κατά της διαφθοράς, στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την αποκάλυψη οικονομικών στοιχείων που συνδράμουν στον στόχο αυτό, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Οι επαφές ολοκληρώνονται σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και αργότερα για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να είναι το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης  όπου το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να επιτύχει κάποιες εξαιρέσεις στις πωλήσεις δανείων, καθώς και τη σταδιακή τους πώληση σε βάθος χρόνων. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές  εγείρουν διαφωνίες ζητώντας επιπλέον και την πώληση των δανείων  που εξυπηρετούνται κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:

10.00 Ενέργεια
12.00 Kαταπολέμηση διαφθοράς
14.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας
16.30 Δικαιοσύνη
18.00 «Κόκκινα» Δάνεια