Log in
A+ A A-

Στις 2 Απριλίου η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας αναχώρησαν από την Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα 2 Απριλίου με την προοπτική οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν σύντομα.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι «υπάρχει σύγκλιση σε σημεία – κλειδιά του ασφαλιστικού και, σχεδόν, πλήρης συμφωνία για το φορολογικό».

Σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά της κυβέρνησης τέσσερα είναι τα σημεία – κλειδιά της διαπραγμάτευσης: Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων, η επιμονή του ΔΝΤ στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds και η ένσταση των θεσμών για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοση των μέτρων για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων οι εκπτώσεις στις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες το δημοσιονομικό κενό του 2016 θα καλυφθεί με νέα φορολογικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν: Από την επιβολή νέας αυστηρότερης κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, από νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, και από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% που είναι σήμερα στο 15. Όσον αφορά στο ύψος του αφορολόγητου, αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στις 9.000 ευρώ, μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη κυρίως στους έχοντες εισοδήματα άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα μικτά.

Σημείο κλειδί έχει εξελιχθεί ο καθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης από τα οποία θα κριθεί εν πολλοίς και το ύψος της Εθνικής Σύνταξης για το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έχει υπάρξει συμφωνία ώστε για 20 έτη ασφάλισης να ανέρχεται σε 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Το «παζάρι» αφορά τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20, καθώς η ελληνική πλευρά επιδιώκει Εθνική Σύνταξη πέριξ των 340 ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν να πέσει στα 320 ευρώ.

«Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε γραπτή του δήλωση.

Σημαντική πρόοδο στα φλέγοντα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού διαπιστώνει το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και Αθήνας θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, που εκδόθηκε χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον), αναφέρει: “Η Αποστολή ήταν παραγωγική. ‘Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό.»

Την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν από κοινού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή τους. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως». Σε ερώτημα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις». Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί». Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αλλά και το προσφυγικό. Θα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».